Co to za roślinka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co to za roślinka

Post »

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego kwiatka. Po ułamaniu gałązka wydziela mnóstwo białego soku. Listki mają ciemniejsze użyłkowanie. Roślina mateczna miała piękny kaskadowy pokrój, długie gałązki zwieszała jakiś metr do ziemi. Z góry dziękuję za pomoc :)
Obrazek
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za roślinka

Post »

Ten biały sok to mi przypomina wilczomlecza białounerwionego, ale skoro mówisz, że ma ciemniejsze unerwienie, to już zwątpiłam. :wink: W każdym razie chyba przydałoby się cięcie tej roślinie. :wink: I więcej światła, bo chyba powyciągana jest.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Dzięki za podpowiedź, ale to nie to- za to po wpisaniu wilczomlecza białounerwionego wyskoczyło mi synadenium. I to jest to. Moim zdaniem on nie jest powyciągany, tylko taki ma pokrój. Rośnie jak głupi na wschodnim parapecie i nigdy nie zgubił liści (poza pojedynczymi co jest normalne) co byłoby oznaką niepasujących mu warunków. Zastanawiam się tylko nad podlewaniem - wszędzie pisze żeby podlewać go rzadko bo jest z rodziny sukulentowych, ale gdy zapomnę go podlać przez 3 dni to wszystkie listki smętnie zwiesza. Gdy podleję od razu unosi w górę. Dziwne.
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ano, to chyba to, jest spokrewniona z wilczomleczem, widziałam na forum, że kilka razy już je mylono. :wink: Ja bym ją jednak pocięła trochę, te pędy jak dla mnie są zbyt wiotkie. Pozdrawiam! :wink:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, to Synadenium grantii.
Uwielbia dużo światła, najlepiej wystawę południową, a w ogóle to u mnie lato spędza na zewnątrz.
Jeśli nie masz parapetu południowego, tylko wschodni, to trudno.
Podlewanie, zwłaszcza przy wyższej temperaturze (ogrzewanie) pobudza wzrost. Sukulenty, w tym także wilczomlecze do zimy muszą być przygotowane (schłodzone, zasuszone) i wtedy można znacznie ograniczyć podlewanie, nawet kosztem opadnięcia liści. Jeśli sukulenty rosną w zimie, to zawsze będą się wyciągać a ich pędy staną się delikatne i to na każdej wystawie, południowej również. W naszej szerokości geograficznej w porze jesiennej i zimowej jest dla nich za ciemno.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Aha-dziękuję Ci raflezjo ;:196 Mam jedno okno południowe, ale okupowane przez moje 2 letnie dziecko. Tzn on pół okna, a drugie pół kwiaty. I broń Boże żebym postawiła coś na jego połowie. Ale w związku z tym, że zimą mam jeden pokój nieogrzewany (temperatura tam to około 10-12 st zimą) to może tam wyniosę tego kwiatka :?: Podpowiedz wobec tego, czy on powinien mieć w czasie spoczynku ciemno :?: I na ile czasu go wynieść :?: I dodatkowo-jak go podlewasz :?: Ja, tak jak wspomniałam wyżej muszę lać mu sporo wody, tak by cały czas miał wilgoć (coś w stylu podlewania paproci) inaczej zwiesza listki. I czy na wystawie południowej słońce nie przypala mu liści (wydają się delikatne). I czy zanim wystawisz go na dwór to go hartujesz :?: I czy można go wystawić po połowie maja czy raczej w czerwcu. Przepraszam, że tak wypytuję, ale w internecie jest mało informacji na jego temat. Takich konkretnych oczywiście ;:131
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andziu!
Nie, nie powinien mieć ciemno.
W temperaturze 10-12 stopni i przy prawie całkowitym braku podlewania będzie się dobrze czuć. Ale taka drastyczna zmian warunków teraz nie jest wskazana, skoro podlewasz i rośnie. Te warunki zapewnij mu na przyszły rok, ogranicz podlewanie w jesieni 2014.
Moja roślina stoi w temperaturze około 15 stopni blisko okna. Prawie w ogóle nie podlewam, ewentualnie tak raz na miesiąc bardzo mało. Roślina traci dolne liście, a jedynie stożek wzrostu pozostaje zielony.
Na wystawie południowej, gdy synadenium stoi za szybą, na wewnętrznym parapecie słońce liści mu nie przypala. Ale ja go wnoszę do domu bezpośrednio z ogrodu, w którym stoi przez całe lato od około 15-go maja (po przymrozkach).
Zawsze przed wystawieniem na zewnątrz przyzwyczajam rośliny do pełnego słońca, ustawiając je przy północnej, zacienionej ścianie domu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”