Moi zieloni podopieczni- parapetowce:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moi zieloni podopieczni- parapetowce:)

Post »

Moje chciejstwo- agawy z białym paskiem- dzięki jednej z formułowiczek marzenie moje się spełniło:Obrazek

Juka po reanimacji- miała tak z 2metry z końcówką... ale niestety tak się wykrzywiła, że groziła przewróceniem się... potrzebna była mała kosmetyka- i tak główny pień pozostał i trzy kawałki dosadziłam do tej samej doniczki aby zagęścić roślinę(ciężko się cięło, końcówki zabezpieczyłam woskiem- aby nie wyschły i moczyły się w słoju 5litrowym z węglem drzewnym na korzonki- odpadł tylko jeden badyl)- tutaj jeszcze w świątecznym nastroju :wink:

Obrazek

Parapet storczykowy- największy procent storczyków w całym domu, bliżej wiosny planuję zmienić im podłoże i kupić osłonki, aby jakoś to wyglądało ;:224 Obrazek

Ten sam parapet i kwitnące dendrobium Obrazek

I tu przekwitnięty storczyk- Beallara Tahoma Glacier Green- długo cieszył moje oczy ;:108 Obrazek
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Kalatea model parapetowy? ;:oj Niezly maluszek. ;:224
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Jutka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Genialne są te pudełka na fiołki. Ciekawe jak się udadzą? U mnie jest trochę mało światła i niezbyt idzie mi rozmnażanie. Może zacznę z takim pudełkiem - będzie im cieplutko. Mam pytanie: doświetlasz je jakoś??:)
Pozdrawiam serdecznie.
Kwiatki Jutki...

"I kwiaty mają swoje niebo...w naszych oczach."
dzastin
200p
200p
Od: 17 gru 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam!!
Widzę że juka-daje radę,rośnie w siłę..parapet storczykowy,ładnie zapełniony
tylko czekać,aż zaczną kwitnąć ;:215 dendronium zachwyca kwiatuszkami łał.
Ja mam cebulki dość sporo hipeastrum czerwonego.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś- ;:196 dziękuję, jak na razie są to początki- więc te listki jako pierwsze mają trochę ciężko- to na nich, uczę się jak o nie dbać- są pionierami... ale jak nabiorę wprawy to będzie zupełnie inaczej :wink: tzn. więcej ich przeżyje :wink:

crazydaisy- ja nie mam takich futrzanych przeciwwskazań- jedno co mam żywego w mieszkaniu(oprócz rodziny :D ) to rybka- a jak wiadomo nie oddala się ona od swojej wody :;230 i nie licząc właśnie wspomnianej rodziny- mogę wszystko- lub jeśli być bliżej prawdy- mogę wiele ;:224 tak... to kalatea- właśnie muszę ją przesadzić i zmniejszyć jej liczbę w doniczce... dodam, że mi kwitła- tak myślę, że to był kwiatek, bo raczej przypominało kłos jakiejś trawy... ale to rozsadzenie to plan na wiosnę- wraz z osłonkami na storczyki i zmianą ich podłoża ;:224

Jutka- pudełka owszem się sprawdzają- ale to bardziej jeśli chodzi o zagospodarowanie miejsca i mobilność sadzonek- mogę je dowolnie przenosić i przestawiać- co jest istotne, jak są posadzone do pojemników po małym jogurcie :wink: ale nie doświetlam ich- jakoś sobie radzą- są ubytki- ale jest zima- więc cudów się nie spodziewałam... mam pokrywy na każde pudełko- jak bym zakryła je całkowicie to koniec- żadna sadzonka nie przeżyje(kiedyś tak zrobiłam i nie było mnie tak 2-3 dni jak przyjechałam to szkoda gadać ;:145 ale człowiek na błędach się uczy)- więc albo nie są przykryte w ogóle- albo tak aby miały ,,luft" powietrza i jego ciągły ruch- wtedy rzeczywiście rosną szybciej- ale nie każdej roślince taka wilgotność pasuje ;:108 dziękuję za wizytę i zapraszam częściej ;:196

dzastin- hippeastrum to bardzo wdzięczne roślinki- więc stwierdzam, że każda ilość cebul jest za mała ;:224 co juki to jak na razie główny pęd- stoi i nie wypuścił jeszcze żadnej rozety- a przecież pod strzyżyny odbyły się jeszcze w wakacje... poczekam... a może wypuści coś- jak na razie nadrabiają te mniejsze :D

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Agawy świetne, też mi się marzą ;:172
Parapet storczykowy wygląda niesamowicie ;:oj tyle orchidei w jednym miejscu :D
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Grunt, to solidne planowanie. U mnie to jakos tak na spontan idzie. ;:224
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Wpadłam z rewizytą :wit
Masz piękne kwiaty doniczkowe szczególnie moje ulubione storczyki i hoje.Z ogrodowych w oko wpadła mi róża ;:167
Ja też niedawno swoją jukkę ciachnęłam bo w szybkim tempie zaczęła łysieć .Zostawiłam sam badyl .Jeśli wypuści nowe to będzie jej czwarte życie :tan .
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

I jestem ja :) Masz niezłą kolekcje fiołków,amaryliski piękne i hoje......świetne roślinki masz kochana :)
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No wreszcie i ja się tu doczołgałam, a teraz żałuję że dopiero teraz ;:223 bo same śliczności tu widzę hoye, żłobek fiołkowy, storczyków jaka ilość ;:oj i jakże piękne hippeastra ;:138
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Piękne agawy z białym paskiem niech zdrowo Ci rosną :wink:
Ślicznie wygląda Juka po reanimacji
Pięknie i fajnie się prezentuje parapet storczykowy ;:333
Ślicznie kwitnie dendrobium :)
Pięknymi kwiatkami kwitł storczyk Beallara Tahoma Glacier Green :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fraszka_1Agawy rozmnażam namiętnie- i mam ich nieograniczoną wręcz ilość... a na tę z białym paskiem chorowałam już długo... jak dla mnie obok datur- kwiat tarasowy idealny- w okresie letnim na zewnątrz, okres zimowy piwnica...(nie zajmują miejsca na parapetach- zwłaszcza zimą gdzie ścisk jest wyjątkowy)- po prostu ideał idealny ;:224

crazydaisyPlany owszem są... ale liczę, że na nich nie poprzestanę :wink:

kasiuta74Zapraszam... proszę się rozgościć :wit Twoja juka natchnęła mnie nową nadzieją... mój badyl strajkuje od wakacji :D czwarte życie- szacunek ;:108

deissy- Zapraszam i dziękuję- a za co zwłaszcza to powiem jak zrobię fotki :wink:

Krzysia- Dziękuję i zapraszam ;:196

Paulii
- Dziękuję i coś tam może się do pokazania znajdzie :wink: ale jak na dziś życzę wszytkim spokojnej nocy i miłych snów ;:19

Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

A poza tym agawy rosną dość powoli, więc można zgromadzić sporą kolekcję i nie przejmować się miejscem :wink:
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fraszka_1więc same plusy- nic tylko sadzić i rozmnażać ;:138

Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ja już wspominałam, że lubię wymianki :wink: ?i tak zrobiłam machniom z formowiczką deissy- Klaudią- i jestem prze szczęśliwa ;:138 dostałam całe mnóstwo szczepek, i tak hojki: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Skrętnik:
Obrazek

Żagielki fiołkowe ;:224

Obrazek

Zwartnica- ale to już mój stały lokator- nie ma liści nadal, co do korzeni to nie jestem pewna- z poprzedniego pędu wysypują się już nasiona- więc będę po niedzieli siać, ale drugi pęd w pąkach- już się nie mogę doczekać ;:65 Obrazek

Bilbergia ;:167
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”