Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Nasada kominowa jest leka nie powinno być problemów.Mocowanie powinno być solidne ze względu na możliwość uszkodzenia przez wiatr.Polecam montować efekt jest gwarantowany, a do tego ta praca w upalne dni w tunelu kto kto to lubi.
Pozdrawiam Sławek
Na mój babski rozum, to czy ta nasada nie powinna być na środku tunelowego dachu, a nie przy samych drzwiach? Czy na drugim końcu też jest to zamontowane? Drogie to ustrojstwo?
- sportmen
Zwróć uwagę że nasada kominowa jest zamocowana po drugiej stronie wejścia .A żeby była wymiana powietrza musi być zapewniony wlot i wylot Wystarczy że otworze drzwi i nasadę a rosa z pomidorów foli znika po 10 minutach.Sprawdzone działało bez zarzutu w ubiegłym roku. to działa podobnie jak w mieszkaniach wentylacja.Nasada wspomaga wymianę powietrza,a przy wiaterku jest super.
Pozdrawiam Sławek
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Bardzo ciekawe rozwiazanie
Opisz,jak to robiłeś,bo bardzo mnie to zainteresowało. U mnie niestety,pod koniec sezonu szara pleśń mocno zdziesiątkowała pomidory ,mimo wietrzenia. Czasem nie można było wietrzyć otwierając drzwi na wylot,bo mimo ,ze było ciepło i słonecznie,to wiał silny wiatr i była obawa,że porwie folie na tunelu.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- sportmen
Mam konstrukcje z drewna folia dodatkowo jest mocowana listewkami od zewnątrz.Ale bez przesady tam tornada w środku to niema, do tego zrobiłem zasuwę żeby kontrolować w miarę potrzeb temperaturę i przepływ powietrza.Jak dla mię zdaje to egzamin.Myślę że na fotce wszystko widać jak to jest zrobione.Pomysł zrodził się ponieważ miałem problemy w łazience z wilgocią a po montażu nasady jest ok.
Pozdrawiam Sławek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam zwykle z 40 - 60 krzaków pomidorów w mojej foliówce zbudowanej z dwóch namiotów NS 12m X ok4,5 m.
I prawie co krzak to inna odmiana
I prawie co krzak to inna odmiana

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czyli zastosowana jest prosta zasada cyrkulacji powietrza, wlot w najniższym punkcie z jednej strony a wylot w najwyższej z drugiej? Tak?
- sportmen
Dokładnie tak to działa a nasada zwiększa przepływ powietrza ,powstaje ciąg nawet gdy jest bezwietrzna pogoda.
Pozdrawiam Sławek
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się czy z tym odprowadzeniem wilgoci nie odprowadza się również ciepłe powietrze?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Generalnie jest to temat pomidorowy.
Sporo informacji na temat tuneli, budowy itp można znaleźć tu
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=5
tu też
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=7
I tam zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych.
moderator
Sporo informacji na temat tuneli, budowy itp można znaleźć tu

tu też

I tam zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych.

moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Vkris
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
Witam,
proszę Wtajemniczonych o radę. Patrząc na termometr za oknem i widząc około 18 stopni Celsjusza w ostatnich dniach zabrałem się za wysiew pomidorków, a było to 4 dni temu. Dzisiaj widzę, że pierwsze siewki już zerkają spod ziemi. Zasiałem do wielodoniczek około 200 roślin. Tu się pojawia moje pytanie.
Czy oby zanadto się nie pośpieszyłem???
Zwykle zajmowała się tym moja Babcia, która o tej porze już wysiewała i miała zawsze piękną rozsadę i obfite plony z uprawy pomidora. Niestety zmarła w zeszłym roku:( przejąłem po Niej pasję i chciałbym się rozwijać dalej.
Pomidorki będą wysadzane do tunelu foliowego. Został on nawieziony obornikiem tydzień temu i przekopany. W słoneczne dni jest w nim 25-28 stopni Celsjusza. Rozsadę planuję wysadzić z początkiem maja.
Proszę o rady i serdecznie pozdrawiam
proszę Wtajemniczonych o radę. Patrząc na termometr za oknem i widząc około 18 stopni Celsjusza w ostatnich dniach zabrałem się za wysiew pomidorków, a było to 4 dni temu. Dzisiaj widzę, że pierwsze siewki już zerkają spod ziemi. Zasiałem do wielodoniczek około 200 roślin. Tu się pojawia moje pytanie.
Czy oby zanadto się nie pośpieszyłem???
Zwykle zajmowała się tym moja Babcia, która o tej porze już wysiewała i miała zawsze piękną rozsadę i obfite plony z uprawy pomidora. Niestety zmarła w zeszłym roku:( przejąłem po Niej pasję i chciałbym się rozwijać dalej.
Pomidorki będą wysadzane do tunelu foliowego. Został on nawieziony obornikiem tydzień temu i przekopany. W słoneczne dni jest w nim 25-28 stopni Celsjusza. Rozsadę planuję wysadzić z początkiem maja.
Proszę o rady i serdecznie pozdrawiam
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Ja do tunelu zawsze wysiewam ok.5 marca. Produkcja rozsady trwa 6-8 tygodni.
Kasia
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Vkris, trochę za wcześnie, no ale, że mleko już się rozlało to jak tylko pomidory pokażą łebki przenieś w jakieś chłodne miejsce ale maksymalnie nasłonecznione, a wystarczyło poczekać 2-3 tygodnie.
Pozdrawiam Mateusz
- Vkris
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
Przyznaję się bez bicia, troszkę przesadziłem z tym wysiewem. Nie pozostaje mi nic innego jak liczyć na rychłą i ciepłą wiosnę. No i rzecz jasna postarać się by siewki nie wybiegały zbyt mocno. Może to być trudne
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Tylko, że dzień jest jeszcze krótki, przyhamuj wzrost obniżeniem temperatury tak do 16*C nie mniej i dużo słońca. Możesz paletkę ustawić pod kątem do okna, żeby słońce jak najwięcej i najdłużej na nie świeciło.
Pozdrawiam Mateusz