Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Linetko, piękne hippeastrum zakwitło Ci na oknie ;:oj
Tulipanki też śliczne, masz już upragnioną wiosnę na parapetach, za chwię zacznie się w ogrodzie ;:65
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Gosiu :wit Tulipanki i Hipeastrum śliczności, a niebieskości mnie urzekły ;:167 Najbardziej ten bratek:
Lineta pisze: Obrazek
Siałaś go czy kupowałaś sadzonki? Ciekawi mnie jego imię ;:131
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny ma kolor ;:oj
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry! :wit
Znów poniedziałek, dzień dłuższy już prawie o półtorej godziny (1.29), coraz bliżej do wiosny.
A na razie ogień płonie w kominku, na wschodzie niebo blednie, a nad horyzontem rozlewa się czerwona smuga światła.
Uwielbiam ten poranny czas.

Na mojej ulubionej stronie pogodowej na najbliższych dziesięć dni zapowiadają tylko lekkie przymrozki nocą, a w dzień kilka stopni powyżej zera, nawet 6-7. Oby to się sprawdziło i oby nie wróciły mrozy. Na ten tydzień w ogrodzie zaplanowałam cięcie jabłoni. Trzeba pousuwać gałązki wyrastające pionowo i trochę przerzedzić korony.

Dziękuję Wam, drodzy Goście, za wizyty i miłe słowa.

Jadziu e-babciu, dziękuję, Tobie też niedziela minęła pewnie miło i przyjemnie. :D Mówisz, że to kolor malinowy? Pięknie to brzmi i od razu bardziej mi się podoba. Dziękuję! :)

Elizabetko, pewnie, że nieważne, ile ma się lat, dopóki zdrowie dopisuje. I oby tak dalej. :) Niebieskości w ogródku kocham bardzo, ale widzę po liczbie zdjęć, że muszę postarać się o więcej. :) W tym sezonie na pewno coś sobie kupię.

Agness, oj, tak, świetnie się rozumiemy tu na FO, chociaż osobom postronnym te nasze powtarzane ciągle westchnienia do wiosny mogą się wydać nudne. :) Hipeastrum wydało już drugi kwiat, więc dziś postaram się zrobić mu kolejne zdjęcie, jeśli tylko ilość światła pozwoli.

Robaczku, no właśnie, oby te w ogrodzie też niebawem mogły zakwitnąć. Ciekawa jestem, czy na Wielkanoc będą już tulipany w ogródku. W tym roku święta będą późno, koło 20 kwietnia, więc kto wie. Pięknie będzie ozdobić świąteczny stół kwiatami z ogródka.

Dorotko Cantati, kupiłam te bratki w pobliskim sklepie ogrodniczym, bez nazwy odmiany, skuszona tym właśnie niezwykłym kolorem kwiatów. Może powinnam była zebrać nasiona, ale pewnie takie roślinki i tak byłyby już pomieszane. Może znowu tego roku je gdzieś kupię. Pod cmentarzem w Opolu jest zawsze wiosną zatrzęsienie rozmaitych bratków.

Dorciu, prawda? Taki intensywny! Szkoda, że zdjęcie wyszło mi nieostre.

Wszystkim Wam życzę pięknego dnia i wiosny w sercu! :wit

Wklejam dla Was zdjęcie sprzed dwóch lat, kiedy jeszcze miałam w ogródku budleje. Zobaczcie, jaki gość kiedyś do mnie zawitał. :)

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie dość, że gość rewelacyjny, to ładnie Ci się go udało uchwycić :D
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Niebieskości śliczne, choć fiolety chyba są mi bliższe :)
A przy okazji niebieskiego - hibiskusa - co z nim robi się na wiosnę? Kupilam go jesienią, na razie zakopczykowałam podstawę. A co potem? Ciąć? Mocno? Na razie ma dwa patyki wys. ok. 60 cm...
Może i ja wezmę się za cięcie drzewek owocowych ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kocham witam w nowym tygodniu ;:196
Niebieskości jakoś u mnie mało, z czerwienią ni jak mi się komponuję albo to moje głupie widzi mi się :roll:
Co to za dzwoneczki w niebieskościach ;:224
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Gosiu, ja też uwielbiam niebieskości i również mam pytanie odnośnie tego dzwonka..znasz może nazwę? jest śliczny ;:138
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aniu Sweety, dziękuję, miałam szczęście, że akurat odwrócił się "plecami". Widać piękny wzorek na skrzydełkach. Może jeszcze pokażę, jak wyglądał en face. I mam jeszcze zdjęcie, jak na budlei siedzą sobie rusałka pawik i rusałka osetek (chyba).

Aniu Rudominko, nie cięłam nigdy tego poprzedniego hibiskusa, choć to może niezgodne ze sztuką ogrodniczą. Ale i tak wyrósł pięknie i rozwinął się w duży, gęsty, kwitnący krzew. Żal mi go nadal, chociaż upłynęło kilka lat od tamtej feralnej zimy. Tym nowo posadzonym na razie nic nie ucinałam. Muszę poczytać, jak właściwie powinno się z nimi postępować. Fioletów dla Ciebie poszukam niebawem. :)

Aniu, dodaję jeszcze wyszukany naprędce cytat dotyczący przycinania hibiskusów:
"Kolejnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przycinanie. Wiosną przycina się młode pędy w celu pobudzenia rośliny do wzrostu. Należy również się pozbyć uszkodzonych i przemarzniętych części. Hibiskus ma dość nieregularne kształty, dlatego można także wykonać cięcie estetyczne. Pędy główne przycinamy do połowy, zawsze nad pączkiem zwróconym na zewnątrz".

Aguś Aage, też kocham. ;:167 :)
Czerwienie w ogrodzie są wspaniałe, ale u nas akurat wszystkie przydomowe dodatki: ścieżki, płytki, kamyczki - wszystko jest czerwone, bo tak lubi mój mąż. Więc choć w ogródku, dzięki kwiatom staram się trochę przygasić atmosferę. :)
Te dzwonki to dalmatyńskie, o ile dobrze pamiętam. Nie rozmnożyły mi się, chyba tak średnio się u mnie czują. :roll:

Mamciu Tereniu, to chyba dzwonki dalmatyńskie. Ale pewności nie mam, bo jest ich tyle gatunków!

Obrazek

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kolor dalmatyńskich ciężko trochę sklasyfikować, ja mam i nie wiem czemu zawsze u mnie kolorem bardziej fioletowe niż niebieskie, jestem ciekawa czy ich wybarwienie może zależeć od podłoża?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,piękne zdjęcia motyli na budlei.U mnie 2 lata temu wymarzła i jakoś nie mam przekonania,zeby posadzić ją drugi raz.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu- ganiasz za motylami jak ja .Każdym sie zachwycam i chce je mieć :D
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Agusiu, nie wiem właśnie, ale chyba wykluczyć tego nie można, skoro tak ma się rzecz z hortensjami. Trzeba by chyba zapytać ogrodnika profesjonalisty, który ma doświadczenie.

Małgoś, no właśnie, ja też straciłam moje trzy budleje (fioletową, różową i białą) tej samej zimy. I to były zabezpieczone grubą warstwą kory! Chyba jednak już dojrzałam do myśli, żeby sprawić sobie choć jedną. :)

Jadziu e-babciu, żebyś widziała, jak leciałam do domu po aparat, kiedy zobaczyłam na budlei pazia królowej! :D Dobrze, że sobie czegoś nie potłukłam na schodach. :D Chyba muszę jednak znów posadzić parę budlei. Zamierzałam dać spokój ze względu na zdarzające się ostre mrozy, ale szkoda z kolei takich pięknych spotkań z motylami. :)
Muszę poszperać na Twoim wątku, pewnie są tam piękne motylkowe zdjęcia.

Wklejam jeszcze zrobione dzisiaj zdjęcie hipeastrum kwitnącego na parapecie. Trzy dzwony już się rozwinęły, czwarty jest w drodze, a z cebuli wyrasta jeszcze jeden pęd kwiatowy z pąkiem. :heja

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Kolor hipeastrum obłędny i ładnie komponuje się z firanką :wink:
Gosiu :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Gosiu! :wit ...cudowne te motyle na budlei ;:215 ...a hiperastrum powalające , uwielbiam je. Miłego wieczoru i cierpliwości w oczekiwaniu na wiosnę ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”