Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Witia, Ania Kozula o tym pisała, to świetny sposób http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3567537

-- 2 lut 2014, o 23:11 --

Ależ ja Marzenko doskonale rozumiem. Nie wiem skąd masz informację, że nie zwracam uwagi na to, czy dana sałata jest mniej lub bardziej wrażliwa na długość dnia? :shock: Czy ja coś takiego napisałam? To, że ją kupię i na niej będzie napisane, że wrażliwa, nie oznacza, że zrobię odwrotnie, i wysieję ją w lipcu ;:oj
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

[/quote]
Marzenka79 pisze:Sałata ma zalążki kwiatów wewnątrz główki-pomiędzy tymi malutkimi listkami-zetniesz to będzie lipa
Nie wiem czy taka lipa. W ubiegłym roku przypadkowo zostawiłem taki kaczan i wypuścił on kwiaty. Była to sałata z akcji od Kozuli. W tym roku wysieję i zobaczę jaka będzie z niej sałata. Oczywiście nasion jest mniej bo i słabiej kwitnie ale na własny użytek wystarczy.
wodnik
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasion jest mnie i słabiej kwitnie bo to nasiona z niekontrolowanego zapylenia-jakies pokolenie f 4,5,6 czy dalej no ale jak macie czas i miejsce na wysiewanie dla samego wysiewania,bez konkretnych oczekiwań wobec danej odmiany-to siejcie,powodzenia
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Dorotko, już od kilku lat uprawiam Grenadę Ożarowską, u mnie bardzo ładnie wiąże , główki są duże, smaczne i kruche, nie wybija w pędy kwiatowe, , a drugą jest masłowa -Justyna.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Wisiu popieram-wybierasz bardzo dobre odmiany :wit
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja wczoraj skusiłam się i kupiłam sałatę dębolistną zieloną. :) Nigdy jej nie jadłam i nie uprawiałam. Taki eksperyment ;:108 Zainteresowanym podpowiadam- była w Netto ;:306
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Lecę dziś do netto-w zeszłym roku kupiłam tam super fioletową fasolkę szparagową,A jakie mają jeszcze sałaty?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Miałam raz dębolistną, jakoś mi nie podeszła. Kiepsko rosła i trochę zbyt delikatna była w smaku.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Sałaty sieję bardzo dużo,bo lubimy i też przyznaje wcześniej nie zwracałam uwagi na odmiany a bardziej na wygląd ale zawsze to były bardzo rożne kształty i kolory.nigdy to nie był problem bo jak mi nie podeszła to mam tak wiele chętnych zwierzątek które tylko czekają na sałaty :D .
Faktem jest ,że można ściąć sałatę trochę wyżej zostawiając kawałek łodygi na niej odrośnie kilka mniejszych sałat u mnie nasion już nie zawiązywały bo ścinałam je.
MałgosiaR
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja sałaty zawsze wyrywam z korzeniami,nie zostawiam kikutów.Sieję dużżo sałaty-różnej bo ja królik :)
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Mimi2008 , gdzie kupiłaś nasiona sałaty Sucrine, nie miałam jej nigdy ale bardzo mnie zaciekawiła i chętnie bym w tym roku spróbowała.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szukam sałaty rzymskiej typu mini ( małe główki ). Nasiona są dostępne, ale tylko w większych opakowaniach. Jeśli widzieliście w opakowaniu amatorskim do dajcie namiary.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Pogadaj w sklepie-czasami rozważają takie większe opakowania,tzn pan w ogrodniczym u mnie w mieście tak robi.Może będzie więcej chętnych na tą sałatę.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

Polecam sałatę kruchą lodową Loredo, główki ma ogromne, liście smaczne i długo nie wybija w kwiatostany. Tak ogromnych główek to u innych odmian nie widziałam. :shock: Masłową Justynę też miałam i polecam. Za to Kumak - lodowa nie wiązała główek. Kilka lat ją siałam i zawsze tylko kępa liści. Musiałam przykrywać wiadrem, żeby liście się trochę wybieliły i straciły goryczkę.
Ja też zaliczam się do sałatożernych, wysiewam dużo sałaty, ale wolałabym żeby to było wiele różnych gatunków niż męczyć się z jednym niewypałem.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie spotkałam tej Sucrine, właśnie mini. Wzięłam rzymską Blonde oraz Parris. Jeśli będą gorzkie to ;:223
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”