Ogród Marty cz. III
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty cz. III
Marto, a na zdjęciu powyżej pani w kapeluszu co to jest za roślina? Jakoś z niczym mi się nie kojarzy...
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięciorniki bylinowe próbowałam usunąć
Nie ma szans, ciągle pojawiają się nowe siewki. W ogóle zupełnie bez sensu posadziłam je na skalniaku, stąd próba pozbycia się. Na rabacie bylinowej by mi nie przeszkadzały.
Ta mała funkia o wąskich liściach to na pewno Stiletto
Wolę duże, ale tego maluszka mam zamiar sobie rozmnożyć 

Ta mała funkia o wąskich liściach to na pewno Stiletto

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Rozumiem Ewciu, że elegancko wskazałaś mi, że to pięciornik bylinowy. Baaardzo mi się podoba 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martuś masz bardzo rozległy teren teraz to widzę no i sporo roboty.
Pogoda zaskakuje i ciekawe co to w tym roku będzie ale już czekam na nowe kwitnienie w Twoim ogrodzie.
Pogoda zaskakuje i ciekawe co to w tym roku będzie ale już czekam na nowe kwitnienie w Twoim ogrodzie.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Kasiu,ja też lubię łubiny zostawiam im swobodę i jest ich dużo ,a w wazonie jak pięknie wyglądają ,ta żółta plama to janowiec ,mam ich trochę ,to takie małe krzewy ,niziutkie a rosnące wszerz i robią takie żółte placki dywanowe,kupiłam je w szkółce
Iwonko,mój łubin nie jest kapryśny doskonale czuje się w ogrodzie aż go jest momentami za dużo,może jeden znika a rosną następne młode
Aniu,Ewcia podpowiedziała ,ale on był podpisany,trzeba go pilnować bo się bardzo rozsiewa,ale kwiatuszki są wdzięczne,mogę go dorzucić dla Ciebie będę go mniej wyrzucać,chociaż w jesieni trochę go wysprzątałam
Ewo ,tak to Stiletto ja też wolę duże, ale te małe funkie super są przy obrzeżach

Iwonko,mój łubin nie jest kapryśny doskonale czuje się w ogrodzie aż go jest momentami za dużo,może jeden znika a rosną następne młode

Aniu,Ewcia podpowiedziała ,ale on był podpisany,trzeba go pilnować bo się bardzo rozsiewa,ale kwiatuszki są wdzięczne,mogę go dorzucić dla Ciebie będę go mniej wyrzucać,chociaż w jesieni trochę go wysprzątałam

Ewo ,tak to Stiletto ja też wolę duże, ale te małe funkie super są przy obrzeżach

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Marto ogród masz pięknykoziorozec pisze:Grażynko,pozdrawiam ,już wyjaśnione![]()
Ewo,są wysokie przetaczniki,to przetaczniki wirginijskie i ten mój biały to "Alba",a przetacznikowca też mam![]()
Aniu,witaj, jak miło Cię widzieć w ogrodzie,gdzieś się zapodziałyśmy![]()
Małgosiu,ja też mam trochę lilii bo też je bardzo lubię,one gdzieś będą na zdjęciach,szukam drobnych lilii turbanowych podobnych z kwiatuszków do lilii złotogłów,tylko pomarańczowych,może wiesz gdzie takie można kupić,pozdrawiam![]()
Sylwio droga nam wszystkim bardzo potrzeba wiosny ,słoneczka i kwiatuszków,gorąco Cię pozdrawiam

Ogromne bogactwo roślin i to w doskonałej formie.
Jak duży on jest?
Oczu nie można oderwać od tych kwiatów jakie nam pokazujesz.

Marto może szukasz lilii trąbkowych Lilium regale?
A tawuła fontannowa o złotych liściach o której piszesz we wczesniejszym poście to ... to raczej Tawuła brzozolistna odmiana o złotych lisciach Spiraea betulifolia,poszukaj w sieci ,bo nie wydaje mi się by istaniała taka odmiana jak t.fontannowa.
-
KaRo,nie wiem jak masz na imię ,może Karolina ,jeżeli jesteś pewna ,że nie ma tam wyrazu fontannowa to ja zmienię nazwę ,bo tak ją kupiłam i nigdzie nie sprawdziłam i żyję w błędzie ,dziękuję,mam jeszcze inną tawułę i też kupiłam za fontannową chociaż jest inna ,bo niska o zielonych liściach,ja szukam lilii pumilum ,lilii drobnej o turbanowych kwiatach,mój ogród ma około 30 arów
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martuniu coraz bardziej mnie zaciekawiasz, nie tylko swoimi pięknymi roślinami, ogrodem ale jeszcze wystawianiem bylin
Można wymieniać jeszcze wiele Twoich pozytywnych cech
Bardzo jestem ciekawa czym nawozisz swoje rośliny?

Można wymieniać jeszcze wiele Twoich pozytywnych cech

Bardzo jestem ciekawa czym nawozisz swoje rośliny?
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marto spacer zaliczony, pozytywna energia z ogrodu zabrana / tylko troszkę/ i znów dostrzegłam coś nowego
świerząbek
czy on się rozsiewa aby 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Martuś, słów mi brak, takie cudowności pokazujesz...
Ogród masz wspaniale urządzony, takie mnóstwo gatunków i odmian. A napisz coś więcej o tej wystawie twoich roślin. Bo nie doczytałam...
Serdeczności zostawiam...

Ogród masz wspaniale urządzony, takie mnóstwo gatunków i odmian. A napisz coś więcej o tej wystawie twoich roślin. Bo nie doczytałam...

Serdeczności zostawiam...

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
O właśnie, o takie epimedium mi chodziło, a Ty nic nie odpowiedziałaś, inne też mnie interesują.
Dzięki za wyjaśnienia, obie roślinki mi odpowiadają i myślę, że będzie im u mnie dobrze.
Łubiny, takie eleganckie i dostojne .
Już raz ten post do Ciebie pisałam, dzisiaj przed południem, czyżby ktoś go wykasował,w tym miejscu jest wpis KaRo

Dzięki za wyjaśnienia, obie roślinki mi odpowiadają i myślę, że będzie im u mnie dobrze.

Łubiny, takie eleganckie i dostojne .

Już raz ten post do Ciebie pisałam, dzisiaj przed południem, czyżby ktoś go wykasował,w tym miejscu jest wpis KaRo

-
Marysiu,kocham wszystkie rośliny i z pasją mogę o nich mówić i z nimi pracować,stąd ten ogród, kwiaty ,krzewy ,drzewa,na wiosnę i później zasilam rośliny przefermentowanym obornikiem od gołębi ,ale on musi przefermentować się ,żeby wywietrzał azot,który może spalić rośliny i powoduje przyrost zielonej masy a w ogrodzie kwitnącym zależy nam na kwiatach ,więc azotu ma być najmniej a najwięcej potasu i fosforu,czasem zasilam nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo ,albo kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny,to stosuje się np, przy piwoniach,bo one nie kwitną długo z tego też powodu ,że są przenawożone azotem i idą w liście zamiast kwiaty ,oczywiście oprócz tego znaczenie ma dla nich głębokość sadzenia
Marysiu,cieszę się ze spacerku z Tobą ,energii bierz ile chcesz ,a świerząbek nie chce się siać,trzeba go dzielić i rozsadzać
miłego wieczorku życzę
Dorotko,to miłe że moja praca się podoba,,że dała taki efekt ,ogród zrobiony jest ta jak ja to czuję,o wystawie na pw,gorąco pozdrawiam
Stasiu,łubiny też bardzo lubię,a epimedium tez zachwyca
Iwonko,moje śliczności ,jeszcze mam różowe kamasje,buziaczki dla Ciebie

Marysiu,cieszę się ze spacerku z Tobą ,energii bierz ile chcesz ,a świerząbek nie chce się siać,trzeba go dzielić i rozsadzać

Dorotko,to miłe że moja praca się podoba,,że dała taki efekt ,ogród zrobiony jest ta jak ja to czuję,o wystawie na pw,gorąco pozdrawiam

Stasiu,łubiny też bardzo lubię,a epimedium tez zachwyca

Iwonko,moje śliczności ,jeszcze mam różowe kamasje,buziaczki dla Ciebie

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto przepiękne łany łubinów, a czy z nich zbierasz nasionka.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martuniu bardzo dziękuję za odpowiedź na temat nawożenia. Przekopiowałam do zbioru porad ogrodniczych.
Zapomniałam wcześniej napisać, że zapisuję epi.
Zapomniałam wcześniej napisać, że zapisuję epi.