Róże w Bergfelde
- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże w Bergfelde
Ja tez lubie biale roze, tym razem zamowilam Marie Jeanne i Botzaris 

"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Hey, Beatko, gdzie jestes, chyba Cie kompletnie nie zasypalo.Jak tam rozyce, musialas zabezpieczac?
Wiem, ze teraz nie ma o czym gadac, ale jak zakwitna forsycje, to sezon pelna geba.
Wiem, ze teraz nie ma o czym gadac, ale jak zakwitna forsycje, to sezon pelna geba.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- beatris
- 200p
Hallo Alexia, jestem często na forum, czytam i podziwiam wasze zdjęcia .Moje róże są pod śniegiem
i przykryte kupkami kąńskimi.Trochę przybyło ich jesienią.Na rozpoczęcie sezonu sprawiłam
sobie canona i macro 100, z tego powodu nie mogę się już doczekać wiosny.
Na pewno będę miała problemy z rozpoznanim tych 250 ślicznotek,ale tu
liczę na waszą wyrozumiałość.
Teraz szukam odpowiednich bylin, za póżno się doczytałam,że
Lilie nie są odpowiednim dodatkim do róż
i przykryte kupkami kąńskimi.Trochę przybyło ich jesienią.Na rozpoczęcie sezonu sprawiłam
sobie canona i macro 100, z tego powodu nie mogę się już doczekać wiosny.
Na pewno będę miała problemy z rozpoznanim tych 250 ślicznotek,ale tu
liczę na waszą wyrozumiałość.
Teraz szukam odpowiednich bylin, za póżno się doczytałam,że
Lilie nie są odpowiednim dodatkim do róż

"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- alexia
Czesc Beata, u Ciebie snieg? W sumie to dobrze, dodatkowa izolacja.U mnie zrobilo sie cieplej (mimo zapowiadanych mrozow) i rozyczki juz ruszyly.
Nie jestem tym zachwycona, bo pani zima na pewno nie powiedziala ostatniego slowa............
Na byliny masz jeszcze czas i cebule lili tez dopiero beda w sprzedazy, nic straconego. Masz w okolicy "Pflanzen Kölle"? Zawsze maja na wiosne duzo cebul.
Oby do tej prawdziwej wiosny..........
.Juz bym cos poobcinala............
.
Nie jestem tym zachwycona, bo pani zima na pewno nie powiedziala ostatniego slowa............
Na byliny masz jeszcze czas i cebule lili tez dopiero beda w sprzedazy, nic straconego. Masz w okolicy "Pflanzen Kölle"? Zawsze maja na wiosne duzo cebul.
Oby do tej prawdziwej wiosny..........

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Wspaniała kolekcja róż...gratuluję
J.Cartier oczywiście dopisany do listy chciejstw na ten rok...i Blue for You
Udanego sezonu różanego życzę
Wspaniała kolekcja róż...gratuluję

J.Cartier oczywiście dopisany do listy chciejstw na ten rok...i Blue for You
Udanego sezonu różanego życzę

- beatris
- 200p
Alexia dzisiaj wrócilismy z Ascheberg,tam nie było zimy,a u nas jeszcze dużo sniegu.Pflanzen koelle lubię, często coś tam kupuję,ale przeważnie na skalniak.Ty masz dobrze nie musisz dobierac bylin do róż,tego tobie zazdroszczę.Cebulki kupuję w Czechach i u Ewy z Forum:-)
Grzegorzu obie róże są sliczne.
Grzegorzu obie róże są sliczne.
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- beatris
- 200p
Witam wszystkich w taki piękny dzień.
Dzisiaj przeczytałam na innym forum o stosowaniu drobno pokrojonej skórki banana z fusami z kawy na róźe.Prawdopodobnie
działa to dobrze na róże angielskie. Oprócz tego pomaga też olej jadalny wylewany w ilości pół filiżanki pod krzaczek róży.Wiem,że ktoś już wspomnał o wkładaniu skórki z banana przy sadzeniu róż,ale tu mowa o częstym stosowaniu takiej mikstury.Czy ktoś to może stosuje?
Pozdrawiam
Dzisiaj przeczytałam na innym forum o stosowaniu drobno pokrojonej skórki banana z fusami z kawy na róźe.Prawdopodobnie
działa to dobrze na róże angielskie. Oprócz tego pomaga też olej jadalny wylewany w ilości pół filiżanki pod krzaczek róży.Wiem,że ktoś już wspomnał o wkładaniu skórki z banana przy sadzeniu róż,ale tu mowa o częstym stosowaniu takiej mikstury.Czy ktoś to może stosuje?
Pozdrawiam
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- alexia
Czesc Beata, fusy kawy i skorka od banana/caly banan dobrze dzialaja ma roze nie tylko angielskie..........Z fusami nie mozna przesadzac, zakwaszaja bardzo ziemie, ale poza tym jest to dobry nawoz (fosfor, potas, magnes, miedz , azot), jak wszystkie naturalne powoli dzialajace.Banan to wiadomo.
Musze zapytac wujka google co z tym olejem, jeszcze o tam nie slyszalam. Moze Ty wiesz cos wiecej.
Musze zapytac wujka google co z tym olejem, jeszcze o tam nie slyszalam. Moze Ty wiesz cos wiecej.
- beatris
- 200p
Alexia tą informację znalazłam na forum mein schoener garten. Bananenschalen zur Rosenduengung, jestem sama ciekawa jak to zadziała.Banany jutro kupię i zacznę działać.
Alexia jak długo stosujesz ten środek homeopatyczny,zastanawiam się nad jego kupnem,tylko
Ile ja go potrzebuję na 250 róż .
Alexia jak długo stosujesz ten środek homeopatyczny,zastanawiam się nad jego kupnem,tylko
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
Ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką kompostownika, to fusy z kawy i skórki z bananów (plus wiele innych dobroci) lądują właśnie tam (a "produkujemy" dużo fusów
). Fusy z kawy mają właściwość przyciągania dżdżownic, które nie wiedzieć czemu bardzo je lubią, więc to chyba jest podstawowe zadanie tego specjału
. Faktem jest, że tam gdzie używam mojego kompostu mam rozmnażalnię dżdżownic. Podejrzewam, że te skórki bananowe to też raczej robią w pierwszej kolejności za pożywienie dla podziemnych żyjątek niż jako bezpośredni pokarm dla róż. Czytałam nie raz, że jednak zaleca się przekompostowane fusy z kawy raczej niż świeże.
Co do tego oleju to mam wątpliwości. Jakoś nie widzę uzasadnienia wlewania w ziemię szybko jełczejących tłuszczów, których róże nijak nie są w stanie wykorzystać....
. Ani żyjątka.

Co do tego oleju to mam wątpliwości. Jakoś nie widzę uzasadnienia wlewania w ziemię szybko jełczejących tłuszczów, których róże nijak nie są w stanie wykorzystać....

- alexia
Czesc Beata, od chyba 4-5 lat.beatris pisze: Alexia jak długo stosujesz ten środek homeopatyczny,zastanawiam się nad jego kupnem,tylko
Na 250 roz.................., duzo

Ja potrzebuje w sezonie 1 1/2 butelki, tylko pryskam i mam mniej roz.
- beatris
- 200p
Pedrowa z tym olejem to czytałam też już w jednej książce typu Bio. Podobno działa to
przeciw grzybowi.Od dzisiaj zbieram banany i fusy od kawy. do. pojemnia.
Alexia. jak będzie ten środek. w. np.w Koele to kupie to wypróbowania,ale. na wszystkie róże
to nie dam rady.Dla innych będą ziółka.U mnie brakuje tylko. wywieszki. Hexenküche
przeciw grzybowi.Od dzisiaj zbieram banany i fusy od kawy. do. pojemnia.
Alexia. jak będzie ten środek. w. np.w Koele to kupie to wypróbowania,ale. na wszystkie róże
to nie dam rady.Dla innych będą ziółka.U mnie brakuje tylko. wywieszki. Hexenküche

Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- alexia
Czesc, moze by to Cie zainterwsowalo;
http://www.vitanal.net/shop/product_inf ... 0-ml-.html
Tez to uzywam.
Tak mozesz kupic u Kölle, moze do Twojej Hexenküche
, przydalaby sie pokrzywa granulowana.Nie musisz przy pelni z kotem zbierac tego zielska.Tez Neudorff`a.
Fusy powinnas suszyc, one plesnieja, albo kompostownik.
http://www.vitanal.net/shop/product_inf ... 0-ml-.html
Tez to uzywam.
Tak mozesz kupic u Kölle, moze do Twojej Hexenküche

Fusy powinnas suszyc, one plesnieja, albo kompostownik.
- beatris
- 200p
Alexia a jak suszyć te fusy? W sobote sprawdzę czy są te reparaty w okolicy.
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
Aaa! Więc to jako środek ochronny, a moje myśli szły w kierunku odżywkibeatris pisze:Pedrowa z tym olejem to czytałam też już w jednej książce typu Bio. Podobno działa to przeciw grzybowi.

Wiosenne zaćmienie umysłu

Pokrzywę granulowaną też używam