Blues w kaktusach :) onectica online
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach :) onectica online
I co...? Teraz Ty posiałaś i Cię nie ma...? Głodnam jakiejś wiedzy 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak miło, że ktoś odgrzebie od czasu do czasu ten wątek z otchłani marazmu
Phacops - muszę przejrzeć Twój wątek dokładnie, bo przyznaję bez bicia, że nie kojarzę Twojego cereusa. Być może masz jamacaru, a ja mam nie-jamacaru
W zasadzie to nie musiałam nawet tych swoich roślin na zimowisko wynosić, można było w domu zostawić - sama zimuję jak kaktus
A tej zimy pomór jakiś padł na astrofyta: zaraz na samym początku grzyb przebrzydły mi zeżarł moje najpiękniejsze senile, potem poleciały mi dwa młode superkabuto, a na koniec asterias, który tak cudnie kwitł mi ostatniego roku (ten wsiorbany - może go podsuszyłam za bardzo przez sezon i nie dał rady taki wymęczony..
) Przy czym to, co zaatakowało tego ostatniego różniło się od trzech pierwszych. Ale efekt ten sam
Przy okazji - czy doniczek po takich zainfekowanych nieboszczykach można używać drugi raz po umyciu zwykłymi środkami, czy trzeba je jakoś specjalnie dezynfekować?
Reszta roślin trzyma się nieźle, opuncja zaczyna się pokładać, matucana nadal stoi ze sterczącym do góry pączuszkiem, grudniki po raz kolejny zrzuciły pąki, a lithopsy przechodzą wylinkę. Może w końcu po 4 latach zdecydują się na kwitnienie?
Zakwita powoli natomiast Hatiora - w tamtym roku zaczęła znacznie później, w tym chyba zidiociała od tej pogody! Dzisiejszy fen sprawił, że mieliśmy ciepłą wietrzną wiosnę!!
Jutro, jak dam radę, to pokażę maluszki, nie mojego wysiewu wprawdzie, ale u mnie, więc moje

Phacops - muszę przejrzeć Twój wątek dokładnie, bo przyznaję bez bicia, że nie kojarzę Twojego cereusa. Być może masz jamacaru, a ja mam nie-jamacaru

Guzik tam! Wcale nie posiałam! Za zimno w domu mam, temperatura rzadko przekracza 17 stopni, nie ma mowy o kiełkowaniu w takich warunkachpiasek pustyni pisze: Teraz Ty posiałaś i Cię nie ma...?

W zasadzie to nie musiałam nawet tych swoich roślin na zimowisko wynosić, można było w domu zostawić - sama zimuję jak kaktus

A tej zimy pomór jakiś padł na astrofyta: zaraz na samym początku grzyb przebrzydły mi zeżarł moje najpiękniejsze senile, potem poleciały mi dwa młode superkabuto, a na koniec asterias, który tak cudnie kwitł mi ostatniego roku (ten wsiorbany - może go podsuszyłam za bardzo przez sezon i nie dał rady taki wymęczony..

Przy okazji - czy doniczek po takich zainfekowanych nieboszczykach można używać drugi raz po umyciu zwykłymi środkami, czy trzeba je jakoś specjalnie dezynfekować?
Reszta roślin trzyma się nieźle, opuncja zaczyna się pokładać, matucana nadal stoi ze sterczącym do góry pączuszkiem, grudniki po raz kolejny zrzuciły pąki, a lithopsy przechodzą wylinkę. Może w końcu po 4 latach zdecydują się na kwitnienie?

Zakwita powoli natomiast Hatiora - w tamtym roku zaczęła znacznie później, w tym chyba zidiociała od tej pogody! Dzisiejszy fen sprawił, że mieliśmy ciepłą wietrzną wiosnę!!

Jutro, jak dam radę, to pokażę maluszki, nie mojego wysiewu wprawdzie, ale u mnie, więc moje

- piasek pustyni
No to tak rzeknę: odetchnęłam. Z jednej strony - żal roślinek, z drugiej: dobrze wiedzieć, że nie tylko ja odnotowuję straty.
Co do zimowania - mam podobnie z temperaturą. Mam z kolei problem, że jak przekręcę poza III, to grzeją jak wściekłe, a jak lekko przed III to z kolei za słabo. A przy okazji my się hartujemy
Czekam na fotki.
Co do zimowania - mam podobnie z temperaturą. Mam z kolei problem, że jak przekręcę poza III, to grzeją jak wściekłe, a jak lekko przed III to z kolei za słabo. A przy okazji my się hartujemy

Czekam na fotki.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie martw się - po tych stratach będzie już tylko lepiej.
Doniczki oczywiście do wykorzystania, wystarczy je porządnie wyszorować pod ciepłą wodą z dodatkiem środków myjących/odkażających.
Teraz czekam na obiecane fotki!

Doniczki oczywiście do wykorzystania, wystarczy je porządnie wyszorować pod ciepłą wodą z dodatkiem środków myjących/odkażających.

Teraz czekam na obiecane fotki!

Astrofytów szkoda
ale stratami się nie matrw, będzie miejsce na nowości 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No temperaturka idealna do siewu mediolobiwek... ;)
I szkoda astraczków. Ja na wiosnę coś tam spaliłem, ale z zimowaniem tych chwastów to jakoś nigdy nie miałem problemów.
Doniczki po jakichś trupach to ja używałem nawet bez żadnych zabiegów i nowym mieszkańcom nic się nie działo.
I szkoda astraczków. Ja na wiosnę coś tam spaliłem, ale z zimowaniem tych chwastów to jakoś nigdy nie miałem problemów.
Doniczki po jakichś trupach to ja używałem nawet bez żadnych zabiegów i nowym mieszkańcom nic się nie działo.
- onectica
No co Ty gadasz! To już drugi plus takiej temperatury w takim razie - pierwszy to taki, że podobno przędziorki nie lubieją
Dzięki wszystkim za odwiedziny i w takim razie - nagroda! I to w rozmiarze XL
Hurtem wygląda to tak:
Lobivia haematantha v. rebutioides TB410.1
Lobivia jajoiana v. glauca TB015.1
Parodia weberiana TB420.1
Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1
Lobivia haematantha v. densispina TB 411.1 Tumbaya 2312m Jujuy Argentina
Lobivia haematantha v. kuehnrichii aff. LT 390B Cerro Negro 3600m Jujuy Argentina
Lobivia arachnacantha v. densiseta WR 186 Vallegrande 2100m Santa Cruz Bolivia
Lobivia cinnabarina TB133.1
i chyba już nie muszę nic dodawać

A jeszcze część darowanych gymno:
(w sumie jest ich 14szt G.prochazkianum STO1581 i 2 niezidentyfikowane, ofiarowane jako pseudovatteri)

Dzięki wszystkim za odwiedziny i w takim razie - nagroda! I to w rozmiarze XL

Hurtem wygląda to tak:
Lobivia haematantha v. rebutioides TB410.1
Lobivia jajoiana v. glauca TB015.1
Parodia weberiana TB420.1
Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1
Lobivia haematantha v. densispina TB 411.1 Tumbaya 2312m Jujuy Argentina
Lobivia haematantha v. kuehnrichii aff. LT 390B Cerro Negro 3600m Jujuy Argentina
Lobivia arachnacantha v. densiseta WR 186 Vallegrande 2100m Santa Cruz Bolivia
Lobivia cinnabarina TB133.1
i chyba już nie muszę nic dodawać

A jeszcze część darowanych gymno:
(w sumie jest ich 14szt G.prochazkianum STO1581 i 2 niezidentyfikowane, ofiarowane jako pseudovatteri)

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Maluszki super 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Malutkie. Ale trzymam kciuki za ich szybki wzrost bo przecież to pięknotki wyjątkowe. 

- piasek pustyni
No jak TB, to nic nie trzeba dodawać
Śliczne i oby zdrowo rosły!

Śliczne i oby zdrowo rosły!
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Widać,że maluszki mają się dobrze i pięknie rosną 

Maluszki rewelacyjne
Teraz wiem kto mi niektóre roślinki podkupił 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- onectica
Marzenka!! W życiu nigdy!! Wszystko było gadane na maila i wybierałam z tego, co zbywałojorkis pisze:Maluszki rewelacyjneTeraz wiem kto mi niektóre roślinki podkupił

Małgosiu, Henryku, Żanetko, Grażynko, Marzenko - dzięki!!

Już czekam jak mi maluchy zakwitną - podobno już w 2016

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Jezu jak to strasznie brzmi
Ja z tych bardzo niecierpliwych 
Toż to całe wiekionectica pisze: podobno już w 2016

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Ja też sobie tak mówię - na stare lata siać? Ale z drugiej strony, jakbym z 5 lat temu wysiała, to już by mi zakwitły.