Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3
Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2
A czym nawozisz te uprawy w doniczkach?
Biedronkowa ziemia jest raczej zasobna to może obejdzie się bez nawożenia.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ziemniaków nie próbowałem, wierz mi, całe lato stoi ponad setka doniczek, trzeba to omijać, podlewać, przestawiać. Na ziemniaki nie mam siły, wg mnie powinna być wielka doniczka.
Zaczynam w marcu od ziemi biedronkowej, nie mam z nią problemów, później jak rozsadzam, to kupuję ziemię pod warzywa w gospodarstwie ogrodniczym, ostatnio były po 11 zł za 60 litrów, ale z uwagi, że na wiosnę biorę ze 20 worków, to mam po 10 zł. Firmy niestety nie pamiętam, zawsze mają tą samą ziemię.
No i jak już trochę w tej ziemi podrośnie, to kupuję butelkę florovitu do warzyw i co dwa tyg podlewam, czasem opryskuję po liściach. W tym roku miałem niedobory na niektórych odmianach pomidorów, to zakupiłem jakieś granulki jak to opisałem w wątku, ale to sporadyczny przypadek. Zwykle florovit mi wystarczał, aha na wiosnę jak jest młoda pokrzywa, to robię wiaderko gnojówki. Więcej żadnych nawozów.
Zwykle raz opryskam chyba miedzianem jeśli dobrze pamiętam, prewencyjnie.
Zaczynam w marcu od ziemi biedronkowej, nie mam z nią problemów, później jak rozsadzam, to kupuję ziemię pod warzywa w gospodarstwie ogrodniczym, ostatnio były po 11 zł za 60 litrów, ale z uwagi, że na wiosnę biorę ze 20 worków, to mam po 10 zł. Firmy niestety nie pamiętam, zawsze mają tą samą ziemię.
No i jak już trochę w tej ziemi podrośnie, to kupuję butelkę florovitu do warzyw i co dwa tyg podlewam, czasem opryskuję po liściach. W tym roku miałem niedobory na niektórych odmianach pomidorów, to zakupiłem jakieś granulki jak to opisałem w wątku, ale to sporadyczny przypadek. Zwykle florovit mi wystarczał, aha na wiosnę jak jest młoda pokrzywa, to robię wiaderko gnojówki. Więcej żadnych nawozów.
Zwykle raz opryskam chyba miedzianem jeśli dobrze pamiętam, prewencyjnie.
Ziemniaki można uprawiać w dużych torbach plastikowych, takich workach, które się odwija i dosypuje ziemi.
W połowie tego filmiku będzie pokazane jak sadzić:
http://www.youtube.com/watch?v=-bWC6FrQmv4
W połowie tego filmiku będzie pokazane jak sadzić:
http://www.youtube.com/watch?v=-bWC6FrQmv4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Obawiam się, że biedronkowa ziemia stanowczo nie jest wystarczająco zasobna dla np. cukinii - dyniowate muszą jeść!
Zielonym do góry!!!
Ziemia, która była ub. roku w B. miała 1,2 kg/m3 nawozu NPK 14:16:18. Zawierała więc :
azotu- 168 mg/l, fosforu 192 mg/l i potasu 216 mg/l
Dla dyni zapotrzebowanie na fosfor i potas jest identyczne a na azot większe 110-150 mg/l
azotu- 168 mg/l, fosforu 192 mg/l i potasu 216 mg/l
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlOptymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla ogórka wynosi: 55-80 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 175-225 K,
Dla dyni zapotrzebowanie na fosfor i potas jest identyczne a na azot większe 110-150 mg/l
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Witaj!
Bardzo ciekawy wątek - u mnie też przede wszystkim donice - jestem bardzo ciekawa Twoich osiągnięć w tym roku
Bardzo ciekawy wątek - u mnie też przede wszystkim donice - jestem bardzo ciekawa Twoich osiągnięć w tym roku

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Trafiłam też na wątek ziemniakowy na forum, zastanawiam się nad uprawą właśnie w dużych donicach, mam glnę i po prostu ziemniaki wykopać z niej to porażka.Oczywiście nie sadzę nie wiadomo ile bo nie mam tyle ziemi, 80 arów razem z podwórkiem, z czego połowa to właśnie ogród i dom, a druga połowa to wybieg dla drobiu który chowam wiosną. Ale wracając do rzeczy próbowałam ziemniaki w ziemi i bardzo mi smakowały, były o niebo lepsze od tych kupnych ale problemem było wydostanie ich z tej ziemi. Dlatego pomyślałam o tych donicach.
-
forumowicz, myślisz, że 5 l donica z ziemią z Biedronki zapewni cukinii "wyżywienie" na caly sezon, bez koniecznosci stosowania nawozu?
Hmm, uprawiam cukinie co roku w gruncie i zachowam jednak sceptycyzm........
Hmm, uprawiam cukinie co roku w gruncie i zachowam jednak sceptycyzm........
Zielonym do góry!!!
5 l podłoża to za mało. Duże wahania wilgotności spowodują zrzucanie zawiązków lub gnicie końcówek owoców z niedoboru wapnia.
Chyba się nie rozumiemy ? Skład podłoża, który podałem wyżej ma być przez cały okres wegetacji a nie tylko w momencie sadzenia. Logiczny wniosek z tego, że roślina musi być dokarmiana.Bixxx pisze: myślisz, że 5 l donica z ziemią z Biedronki zapewni cukinii "wyżywienie" na caly sezon, bez koniecznosci stosowania nawozu?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A ja zainteresowanym powiem że bylam wczoraj w Obi i była seria nasion w stylu "ogród w doniczce" Były zioła, sałaty, rukola, koper i inne cuda. 

-
Się rozumiemy, forumowicz, potwierdzasz mój punkt widzenia, a kwestia wzięła się z mojej odpowiedzi (że ziemia biedronkowa ciut za chuda dla cukinii) na ten post:
Ergo: ziemia biedronkowa nie wystaczy aby mieć dorodne warzywa dyniowate w doniczce bez dodatkowego nawozenia.
Kaja pisze:A czym nawozisz te uprawy w doniczkach?
Ergo: ziemia biedronkowa nie wystaczy aby mieć dorodne warzywa dyniowate w doniczce bez dodatkowego nawozenia.
Zielonym do góry!!!
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak dyniowate To żarłoczne rośliny a w ziemi jest nawóz tylko na start 

-
Delikatnie mówiąc - potrafią wyjałowić pryzmę kompostową, na ktorej rosną...
Zielonym do góry!!!
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Warzywa w doniczkach - sezon 3
Historia lubi się powtarzać...
Poprzednie sezony:
Pierwszy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=84
Drugi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=64767
W tym roku zaczynam trochę wcześniej, trochę dla eksperymentu, a trochę dlatego, że nie każda papryka się wybarwiła. Przyszła już pierwsza porcja nasion, po niedzieli mam dostać następną.

Na jesieni wygospodarowałem trochę działki, więc część pójdzie do gruntu, miałem już przedsmak w zeszłym roku, ale i tak większość będzie w doniczkach.
Zakupiłem jakąś ziemię substrala do warzyw, bo biedronkowej jeszcze nie ma, zwykle to biedronkowa była dla mnie wystarczająca.
Poniżej dwie fotki z dzisiejszego siania. Na pierwszy strzał poszły papryki, rabarbar, seler i zioła.

Na doniczkach umieszczam zawsze numerki (teraz ich nie widać, bo wielodoniczka jest w osłonce), bo mniej pisania, więc:
1. Papryka Hungarian Sweet Wax
2. Papryka Elf Zielonki
3. Papryka Ożarowska
4. Papryka Pokusa
5. Papryka De Cayenne
6. Rabarbar (do gruntu)
7. Seler korzeniowy (do gruntu)
I to na razie tyle, za jakiś tydzień ruszam z resztą...
Poprzednie sezony:
Pierwszy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=84
Drugi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=64767
W tym roku zaczynam trochę wcześniej, trochę dla eksperymentu, a trochę dlatego, że nie każda papryka się wybarwiła. Przyszła już pierwsza porcja nasion, po niedzieli mam dostać następną.

Na jesieni wygospodarowałem trochę działki, więc część pójdzie do gruntu, miałem już przedsmak w zeszłym roku, ale i tak większość będzie w doniczkach.
Zakupiłem jakąś ziemię substrala do warzyw, bo biedronkowej jeszcze nie ma, zwykle to biedronkowa była dla mnie wystarczająca.
Poniżej dwie fotki z dzisiejszego siania. Na pierwszy strzał poszły papryki, rabarbar, seler i zioła.

Na doniczkach umieszczam zawsze numerki (teraz ich nie widać, bo wielodoniczka jest w osłonce), bo mniej pisania, więc:
1. Papryka Hungarian Sweet Wax
2. Papryka Elf Zielonki
3. Papryka Ożarowska
4. Papryka Pokusa
5. Papryka De Cayenne
6. Rabarbar (do gruntu)
7. Seler korzeniowy (do gruntu)
I to na razie tyle, za jakiś tydzień ruszam z resztą...
Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3
A ten groszek telefon, to też do donicy idzie?
Bo mnie przyszło do głowy czy by groszku właśnie w donicy nie posiać w tym roku
, szczególnie, że groszek sieje się wcześnie, a ja mam w ogródku glinę - i ogólnie teren podmokły, więc zanim ja u siebie coś posieję bezpośrednio do gruntu, jak woda wsiąknie - to będzie maj, albo i czerwiec
A taka donica wielka ewentualnie wiadro - nieźle by mnie uratowało 
Bo mnie przyszło do głowy czy by groszku właśnie w donicy nie posiać w tym roku