Storczyki dzikiej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dzikiej

Post »

Kochani Storczykarze!

Życzę Wam Zdrowych Wesołych Świąt Bożego Narodzenia,
a w 2014 Roku Spełnienia Najskrytszych Marzeń Storczykowych
;:15
Obrazek
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Wzajemnie :D
I niech się spełnią wszystkie Twoje marzenia ;:196
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Ależ mnie tu dawno nie było! Prawie rok :wink:

Też wiele się u mnie nie dzieje. Kwitnie kilka phalaenopsis, większość jest w fazie zapączkowania. Tylko jeden śpioch zapadł chyba w zimowy letarg i ani drgnie. To Golden Beauty.

Zrobiłam dzisiaj kilka fotek, żeby odkurzyć wątek. Rozgryzam nowy aparat, więc wybaczcie, jeżeli niektóre zdjęcia będą dalekie od doskonałości. Nie umiem jeszcze robić dużych zbliżeń.

A oto zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Ta phalaenopsis ma tym razem trzy takie kwiatki dziwaczki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec Bronze Maiden:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Philadelphia praktycznie przekwitła. Nie zdążyłam zrobić jej nawet jednego zdjęcia. Nie wiem co się jej stało. W tamtym roku kwitła 3 miesiące, w tym zaledwie miesiąc. Korzenia ma w porządku. Miała 34 kwiaty.

Czekam z utęsknieniem aż dzień zacznie wyraźnie się wydłużać.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Piękne kwitnienia ;:138
wszyscy z utęsknieniem czekamy na słonko i długi dzień :roll:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Zdjęcia jak dla mnie bomba . Ślicznie kwitną phalenopsisy, masz kolorowo w domku.
A jaki to aparat sobie kupiłaś?
Pozdrawiam - Justyna
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dzika ;:138 Nawet wczoraj myślałam co się z Tobą dzieje, bo dawno cię nie było :)
Piękne zdjęcia i jak pięknie Ci kwitną kwiaty pomimo zimy ;:oj Pieknie! ;:63 Twój maczek za każdym razem podoba mi się coraz bardziej :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Piękne, pastelowe kwitnienia. A że ja na punkcie kropek i ciapków mam bzika, to jeszcze bardziej jestem zauroczona. Limonkowy w bordo kropki jest nieziemski ;:167
Ja proszę: częściej takie relacje zamieszczaj, przecież ten nowy aparat nie może leżeć w kącie ;:306
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Falek z drugiego zdjęcia piękny, uwielbiam go odkąd go u Ciebie zobaczyłam ;:167 Zdjęcia super. Piękne falki pokazałaś ciapki i te kolory aż milo na nie popatrzeć w te paskudne dni :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj "sąsiadko" :wink: Piękne kwitnienia. Zauroczył mnie falek na czwartym zdjęciu nie do

-- 31 sty 2014, o 07:57 --

Falek na czwartym zdjęciu ma burze kwiatów i orginalne wybarwienie i ta warżka- piękny ;:215
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Wszystkie piękne,ale mnie najbardziej zaciekawił Bronze Maiden....mam też tę odmianę ,hoduję od siewki i nic,,,prawie stoi w miejscu.Czy Ty też go miałaś od siewki?
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Auspex, duju, Callanthe, gianna, Karnova, Krychna, renatas bardzo dziękuję za odwiedziny. :wit
I oczywiście za miłe komentarze :D

Auspex oj przydałoby się słoneczko, przydało. Do tego ten mróz mógłby odpuścić. Jak zapowiadali pierwsze mrozy, to wiedziałam że temp sporo spadnie, bo mój największy wrażliwiec ususzył 3 pączki. Zawsze tak robi jak nadchodzą mrozy, niezależnie czy stoi na parapecie czy nie. Skąd on to wie? Może w telewizji słyszy? :wink:

Duju to nie ja kupiłam aparat tylko mój małżonek. Ja ciemna masa w tym temacie jestem.;:131
Sony nex-6
Bardzo dużych zbliżeń nie da się robić. Chyba jakiś dodatkowy obiektyw musi być.

Callanthe czas tak szybko leci, że nawet nie zauważyłam, że mnie na forum tyle nie ma. Poza tym nie było czego pokazywać. A maczek rozrósł się już na krzaczor i wypuścił dużo odnóg na starych pędach, ale nie spieszno im na razie do kwitnienia. Ten kwiat jest z nowego pędu.

Gianna jakoś nowy aparat do mnie nie przemawia. Nie wiem, może jeszcze dam mu szansę.
A limonkowy w kropki to jedna z moich miłości ;:167

Karnova ten storczyk jest bardzo chętny do współpracy. Teraz kwitnie tylko na odnogach starych pędów i ma 28 kwiatów. Z każdym kwitnieniem coraz bardziej go lubię. Wie bestia jak się podlizać ;:112

Krychna witaj sąsiadko! :wit
Ten z czwartego zdjęcia nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Zostało mu osiem pączków do rozwinięcia, czego na zdjęciu nie widać. To jego trzecie u mnie kwitnienie i dopiero teraz tak się rozszalał. Poprzednimi razy miał tylko 5 i 8 kwiatów. Kupiłam go właśnie ze względu na tą mocno pomarańczową warżkę. Też mnie zauroczyła.

Renatas Bronze Maiden kupiłam w maju 2013 w rozmiarze zdolnym do kwitnienia. Najpierw jednak wypuściła u mnie dwa nowe liście i dużo korzeni. To jej pierwsze kwitnienie i jak na pierwszy raz trzeba przyznać, że obfite. W słońcu kwiaty delikatnie pachną. A gdzie trzymasz swoją? Jeśli to jeszcze maluszek proponuję zrobić jej mini szklarenkę chociażby ze słoika. Bez zakręcania. I zimą maluszki potrzebują więcej ciepła niż dorosłe phalaenopsis. Ja w takiej mini szklance (z wielkiego kielicha) trzymałam dwa maluszki i pięknie wyrosły.

Wiecie jakie miałam noworoczne postanowienie? Nie kupować w 2014 nowych storczyków....
Ale dzisiaj zauważyłam puste miejsce na parapecie. Takie marnotrawstwo przestrzeni, trzeba coś z tym zrobić ;:224
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

;:oj no to faktycznie szaleje bestia, lizus jeden jak Ci rozkwitnie w pełni zrób zdjęcie całości naprawdę ubóstwiam tego kwiatka muszę go dopaść kiedyś ;:224
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Karnova pisze:;:oj no to faktycznie szaleje bestia, lizus jeden jak Ci rozkwitnie w pełni zrób zdjęcie całości naprawdę ubóstwiam tego kwiatka muszę go dopaść kiedyś ;:224
Ciężko go ująć jakoś sensownie, bo każdy kwiatek odwrócony jest w inną stronę. Ustawię go do światła tak, żeby odwrócił je w jedną stronę i wtedy zrobię mu kilka zdjęć.

A wczoraj korzystając z pięknego słońca zrobiłam kilka fotek:

Sorrento wreszcie po 18 miesiącach uraczyła mnie kwiatami:
Obrazek
To pierwszy kwiat, ma jeszcze 16 pączków :D
Jak na "pierwszy raz" to prawdziwe szaleństwo.

Maczek tradycyjnie ma na nowym pędzie 6 kwiatów:
Obrazek
Na przedłużeniach dwóch starych pędów już przekwitł, ale ma jeszcze 5 bocznych odrostów na różnym etapie rozwoju.

Nowość u mnie, phalaenopsis otrzymana latem jako prezent:
Obrazek

Obrazek
Kwiaty ma mniejsze, ale tak pięknie aksamitne, że od razy ujęła mnie za serce. Płatki delikatnie biało zaakcentowane na końcach. Jak znowu będzie ładna pogoda, zrobię zdjęcie w pełni rozwiniętych kwiatów. To jej pierwsze kwitnienie u mnie.

Dtps. Chingruey's Goldstaff 'Fortune' (Phal. Ambonosa x Dtps. Taisuco Jewel)
Obrazek
Śmierdziuszek jeden :wink:

Leningrad z bocznego pędu:
Obrazek

Różowy wielkokwiatowy z prawdziwymi kolorami:
Obrazek

I na koniec jeszcze raz Phalaenopsis Pebble Beach:
Obrazek
Jest niezawodna. Od pierwszego razu zakwita mnóstwem kwiatów i teraz też się nieźle zapowiada.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Maczek zdecydowanie skradł moje serce ;:167 ale Phal. Pebble Beach też jest cudowny ;:oj Udało Ci się taki okaz upolować w markecie czy musiałaś się bardziej postarać? :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Jaki śliczny smierdziuszek ;:167 Cudny :)
I piękne zdjęcia, zawsze miło mi się ogląda ;:215
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”