Łysy pisze:
Nie mając pojęcia o otoczeniu Twojej działki oraz bez określenia przeznaczenia fragmentów ogrodu trudno o dokładniejsze rady

Jeżeli chodzi o rady co do posadzenia nowych roślinek, najbardziej chodzi mi o mały ogródek, który chcę zrobić (zaznaczyłam go kolorem pomarańczowym na drugim zdjeciu), chociaż jeżeli ktoś ma fajne pomysły na dosadzenie czegoś na trawnikach, też proszę.
Na obrzeżach rabaty posadzę kwiaty wiosenne: krokusy, przebiśniegi, tulipany, żonkile, hiacynty, irysy i może wynajdę jakieś jeszcze.
Natomiast w środku chciałabym kwiaty późniejsze, sadzone wiosną, które kwitłyby po nich.
I tu właśnie mam problem.
Przy okazji moze ktoś mi poleci jakiś ładny kwitnący krzew, który chciałabym posadzić zamiast tej dzikiej jabłonki obok studni. Najlepiej jaky nie był za wysoki, natomiast może rosnąć wszerz. Jest to miejsce zacienione, ponieważ zwisają tam gałęzie z drzew sąsiada.
Może za dużo tych problemów, ale chcę wreszcie coś zrobić z otoczeniem domu, żeby czuć się tam dobrze i żeby wreszcie było ładnie.
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus