Kaktusowy zakątek Marty cz.2

ODPOWIEDZ
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2

Post »

Mammilarki naprawdę bardzo ładne, jakbym zobaczył taką w markecie to też chyba bym się na nią skusił :)
Bardzo ładne ma te ciernie z ciemniejszymi końcówkami :D
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martada pisze: I chyba zdejmę ją z tych kamoli na których siedzi i uczynię jak radzisz... skoro mój żwir schaboszczakiem ;:306 jej podchodzi to niech postnego piasku popróbuje :wink:
żwir schaboszczakiem nie jest ale , ale.......roślinki duuuuuużo szybciej mi się ukorzeniały w drobnym czystym piasku,
może przyczyną jest to że zawsze coś od dołu podsiąknął i jakoby czuły wodę

Martada pisze:A korzystając niejako z obecności znawców mamilarii mam pytanie odnośnie poniższych bo jak wiecie identyfikacja mi nie idzie najlepiej ;:131
Co ja właściwie mam? i czy da się rozpoznać bez kwiatów?
pierwsza mammillarka to pewnie ma coś wspólnego z M. parkinsonii - popatrz po grafikach w googlach
mam wrażenie że to ona , a gdyby za dwa trzy lata podzieliła się dychotomicznie to prawie pewniak :D

z drugą są problemy..... zewnętrznie podobna do chionocephalli ale troszkę przydługawe ciernie środkowe ma
choć to niczego nie przekreśla ale całkowicie brakuje wełny w górnych aksilach..... ale gdy to marketowiec który
światła nie widział to jest taka możliwość że tego nie wytworzył. Wystaw ją wiosennka na mocniejsze światło to może się sprawa rozwikła.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Panowie ;:196 wycałuję Was w podzięce(póki M nia widzi :lol: )
Jacuś w książce u Dmitrija utknęłam na hybopleurum :? (i próbuję to jakoś sobie w głowie poukładać) ale tego mehalothelos ssp. prestleanum znalazłam... tylko mój jakiś nieproliferujący.
Za linka dziękuję... ale żeby mi w głowie rozjaśnił... to nie powiem ;:306 gorzej mi chyba po niż przed ;:306
Ale tak refleksyjnie po lekturze to...od razu mówiłam, że kwiatek ma jak denudatum :wink: ... ale że jeszcze artigas i uruguayense roseiflorum do koneksji mieszają :shock:
Zostawię go jednak jako megalothelos z malutkim dopiskiem prestleanum...póki... nie zacznie puszczać odrostów i mam nadzieję, że do tego czasu klasyfikacja się nie zmieni :lol: bo mnie diabli wezmą :evil:

Marku, pójdzie do piachu :wink:
Schaboszczak to moje autorskie a określenie "żyzny żwir" ;:306 to stosuje kolega oddziałowy Marek P. w stosunku do mojego podłoża ;:216 a szczególnie zakazał mi(pod straszliwą groźbą) posadzenia w tym swojego wypieszczonego erio.

Ale wracając do nn: pierwsza źle szukałam ;:131 przyznam od razu bo w albata albo elegans... ale w parkinsoni :shock: do głowy mi nie przyszło...bo kojarzyłam ją mętnie z długimi cierniami.
Ta niby chionocephala jest u mnie od czerwca i troszkę wełny zaczyna pokazywać :D i ciernie dłuższe puszcza, ona nie marketowa ;:185 ale widać, że na nadmiar słonka to narzekać nie mogła.
Jeszcze tylko zapomniałam napisać o niej, że ma specyficzny morsko-zielony kolor epidermy zdjęcie nie oddaje tego niestety... w każdym razie dziękuję za pomoc i jak to mawiają :wink: pożyjemy... zobaczymy co z nich wyrośnie :)
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Kontakt:

Post »

A ta druga to nie jest M. spinosissima tylko jakaś słabo wybarwiona? Jakby górne ciernie były nieco czerwoniaste na całej długości. Ma raczej spłaszczony pęd jak ufo czy wyciągnięty? (głupio się wyraziłam, ale zrozumiesz pewnie, o co mi chodzi :D )

Pierwsza mi się kojarzy z właśnie M. parkinsonii albo albilanata, ale wełenki za mało. Ale jak przeglądam zdjęcia w necie obu gatunków, to ich wygląd jest tak "płynny", że czasem są w ogóle do innych gat podobne. I weź tu człowieku bądź mądry ;:124
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Meir pisze:A ta druga to nie jest M. spinosissima tylko jakaś słabo wybarwiona? Jakby górne ciernie były nieco czerwoniaste na całej długości. Ma raczej spłaszczony pęd jak ufo czy wyciągnięty? (głupio się wyraziłam, ale zrozumiesz pewnie, o co mi chodzi
Aniu na pewno nie jest to spinosissima ;:185 ani żadna z jej odmian... kształt ma płaskokulisty a ciernie... hmm... na zdjęciu czerwonawe bo podświetlone słońcem... bez tego są czarne.
Mam spinosisimę z czerwonymi i jest inna...kształt, ciernie, brodawki, żadnego podobieństwa... nie uświadczy, nawet jakby się uparł :lol:
Zakładam, że w miarę czysta gatunkowo bo jak już pisałam od hodowcy pochodzi a nie sklepówka ale czy słuszną tezę przyjęłam to nie wiem :roll:
Może jak zakwitnie ;:65 ...albo się okłaczy należycie ;:173 ... to się wyjaśni.

Nie mam dobrej fotki z sezonu ale wycięta ze zbiorówki(i nie wyraźna w dodatku :roll: ) pierwsza od dołu z lewej strony to ten mój znak zapytania, niewiele widać ale może pomocne będzie bo wełnę ma... a nie goliłam na jesieni ;:306 i nie wiem czemu na poprzednim zdjęciu nie wyszła...wyłysiała czy co?
Obrazek

A tak w ogóle to podziwiam Was ... za cierpliwość do mnie ;:oj
Nie dość, że się nie zna, szałaput jeden nie doczyta, zdjęć jak należy nie zrobi, nakupuje co pod rękę wleci byleby ciernie miało... to jeszcze w dodatku pyta ;:306
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Martada pisze:Za linka dziękuję... ale żeby mi w głowie rozjaśnił... to nie powiem gorzej mi chyba po niż przed
Ale tak refleksyjnie po lekturze to...od razu mówiłam, że kwiatek ma jak denudatum ... ale że jeszcze artigas i uruguayense roseiflorum do koneksji mieszają
Zostawię go jednak jako megalothelos z malutkim dopiskiem prestleanum...póki... nie zacznie puszczać odrostów i mam nadzieję, że do tego czasu klasyfikacja się nie zmieni bo mnie diabli wezmą
No to nie pierwszy i nie ostatni z którym będziesz miała problem, jak tak czytam to co drugi gymnol ma jakieś zawiłości, nieścisłości ogólnie mętlik w głowie, weź sobie np stellatum, quehlianum i robustum następne dobrze wymieszane, a właściwie może lepiej nie czytać bo potem to już nic nie wiadomo
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I dlatego ja nie jestem i nie zamierzam być specem od rodzaju Gymnocalycium.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Jacku,co do gymlaków,to popieram twoje ostatnie zdanie ;:333 ,dostałem kiedyś od P. Licznerskiego cztery gymlaki bez nazwy,dwa zakwitły
reszta jeszcze nie, podpisałem sp.,bo jest problem z rozpoznaniem i sprawa załatwiona ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

no i po to są numerki i lokalizacje bo jak panowie zaczną mieszać w systematyce to i tak ten z lokalizacją będzie wiadomy tylko mu sie nazwa zmieni. A ty Henryku nie bądź taki skromny bo wiadomo że człowiek uczy się najlepiej jak może coś dotknąć, a jak wiadomo sporo u siebie gymno posiadasz i na pewno niemałą wiedzę posiadasz. Teraz sie zastanawiam czy jest jakiś gorszy rodzaj od gymnoli do opisania
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ród Gymnocalycium to ogromny rodzaj. Liczny, różnorodny i różnoraki. Niektóre taksony bardzo do siebie podobne... I to niekoniecznie blisko siebie rosnące. Nie jest łatwo się w tym rozeznać.
Ja owszem, sporo gymno u siebie hoduję ale do miana speca nie aspiruję. Dla mnie klucz do rozpoznania to Gymnocalycium A Collectore Guide - Pilbeam. Zgadzam się z jego taksą prawie całkowicie i tą systematyką się posługuję. :idea:
D-avi-D
500p
500p

Post »

banditoo pisze:no i po to są numerki i lokalizacje
To wcale nie oznacza sukcesu, zakupiene rośliny,nasiona z numerkiem,lokalizacją mogą być po prostu pomylone, nr może być dopisany do rośliny tylko po to by ją uatrakcyjnić.
Na aukcjach pojawiają się rośliny, które wyglądają całkiem inaczej niż powinny a mają ten sam nr. Czy to jest aż tak duża "zmienność gatunku" czy po prostu błędnie opisane rośliny.
Z błędnie opisanych roślin, uzyskuje się nasiona i rozprowadza pod danym numerkiem, po czasie wychodzą z tego jeszcze większe dziwactwa.
Jak to pisało u Rogackina w książce, który sądzi, że połowa gymnoli u nich jest źle opisana, tak może być i wszędzie, i ciesz się tu człowieku z jakiegoś rzadkiego okazu ;:218 .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na to nie ma rady czy dobrego sposobu. Po prostu trzeba koniecznie kupować u zaufanych, dobrych hodowców czy od zaufanych, dobrych firm. Od ludzi którzy mają nasiona/rośliny dobrze oznaczone czy przywożą je wprost ze stanowisk naturalnych (np. Tomek).
A i to czasem po kilku latach okazuje się, że roślina nie jest tą która być powinna... ;:218
D-avi-D
500p
500p

Post »

Jak tu stworzyć porządną kolekcję skoro w obiegu są rośliny, nasiona opisane raz tak raz tak....
Czy może uznawać więc inaczej wyglądające rośliny (od typowego przedstawiciela danego nr) za "zmienność gatunkową" ? - ale to chyba zbyt duże upraszczanie sprawy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koledzy którzy jeżdżą na stanowiska naturalne gdzie rosną nasze rośliny (min. gymnokalicja o które pytasz) twierdzą, że zmienność w obrębie gatunku jest naprawdę duża. Stąd na tym samym miejscu mogą rosnąć np. rośliny z ciemnymi cierniami środkowymi czy jasnymi. Z kwiatem białym, białawym czy w ciemnym paskiem środkowym. Po prostu tak już jest i nic tego nie zmieni.
Jak będziesz się tym zamartwiał to zamiast radości z hobby i hodowli kaktusów będziesz miał ciąg kłopotów i trosk. Trochę luzu nie zaszkodzi. :)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Nie pozostaje nic tylko kupować nasiona z natury albo pierwszego pokolenia z roślin zebranych z natury, a jeśli już mamy jakieś stare numery, analizować i identyfikować czy to co mamy jest właściwe. I absolutnie żadnego puszczania w obieg błędnego materiału. Bo potem człowiek sieje i po 3-4 latach pół materiału trzeba wyrzucić bo 'fake'. Skoro w medio jest taki burdel z pomyłkami, w szczególności u południowych sąsiadów, to z gymnakami musi być przynajmniej podobnie.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”