Witam wszystkich Dyniomaniaków.
W ubiegłym roku po raz pierwszy w swoim ogrodzie wysiałam nasiona dyni olbrzymiej, ale niestety zrobiłam to zbyt późno. Zanim moje dynie podrosły już było po lecie. Wystarczyło to jednak abym zakochała się w tych olbrzymich pięknych liściach i cudnych kwiatach. Siła tej rośliny jest niesamowita. Przeczytałam cały wątek o dyniach na tym forum cz. 1, zachwyciłam się dyniami Błażeja i w tym roku zaczynam razem z Wami. Kupiłam już na różnych aukcjach nasiona kilku gatunków dyni i teraz się dokształcam. Nie zamierzam brać udziału w konkursach ale miło mi będzie jak coś mi urośnie

Będę tutaj zaglądać i dzielić się z Wami moimi doświadczeniami. Cieszę się że jest więcej osób pozytywnie zakręconych, bo myślałam że tylko ja w styczniu obmyślam gdzie posadzić sadzonki i kiedy wysiać nasiona.
edit
Najbardziej liczę na Hokkaido no i giganta, ale czas pokaże co z tego wyjdzie.
Od Pani Aliny od której kupiłam wszystkie mniejsze gatunki dyń dostałam wspaniałą instrukcję jak je uprawiać. Będę się tutaj dzielić tymi wskazówkami.
Pierwsza z nich jest to aby nasiona przed wysiewem do doniczek moczyć przez 24 godziny w letniej wodzie. Czy Wy też tak robicie ? Poza tym Pani Alinka odradza wysiewanie nasion zbyt wcześnie. Najlepiej zrobić to wg niej w połowie kwietnia do doniczek a miesiąc później do ogrodu. Nie wiem czy wytrzymam tak długo