Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Dzień dobry :wit
Raport pogodowy na dzisiaj: na termometrze -9, najniższa w nocy to -16. Świeżego śniegu nie ma, trochę słonka wyszło, więc wyszłam do ogrodu. Rośliny wciąż pod lodem, wyglądają ok, tylko na liściach rododendronów widać przebarwienia na liściach jasno-zielone kropki, pod skorupą lodową...to chyba nic dobrego? No ale trudno, brak kwiatów na RH jakoś przeżyję, jeśli taka ma być cena za te skoki temperatur. Byle różom się nic nie stało :roll: Na razie pędy wyglądają ok, żadnych pęknięć czy innych uszkodzeń nie widać gołym okiem. Zobaczymy co będzie, jak przyjdzie odwilż.

Ciemierniki skulone w pączkach i kwiatach, żal mi tych bidulek...zwłaszcza, że sadzone były w grudniu. Oby to nie była ich pierwsza i ostatnia zima w ogrodzie... ;:131

Grażynko, gratuluję pierwszego sukcesu!Ciekawa jestem co wysiałaś poza lobelią? Ja muszę jeszcze kubić kobyłkę (kobeę) :lol:
Kasiu, ja też się cieszę, że się cieszysz :lol: Koło Ascota jest odmiana Lars. Kołderka śniegowa bezcenna, może i u mnie się pojawi przed następnymi mrozami...dmuchnij mi trochę tych śniegowych chmurek :wit
Ewa, muszę się tam wybrać na łowy. Na razie korzystam z zapasów i wstąpię jeszcze do ogrodniczego u nas, a potem rozszerzę zakres poszukiwań 8-) Niech Ci ładnie rośnie! Ja wczoraj wysiałam co nie co, zrobiłam też sadzonki z pelargonii, które sadzonkowałam we wrześniu. Rosną jak na drożdżach skubańce :lol:
Eda, witaj! Bardzo mi miło, że swoje pierwsze kroki na Forum skierowałaś właśnie do mnie ;:180 Zapraszam serdecznie, jak pogoda dopisze, sezon zapowiada się ekscytująco! Pozdrawiam :wit
Joasiu, odśnieżania nie zazdroszczę, ale śniegu w ogrodzie już tak ;:131 A Ty planujesz jakieś wysiewy? Miłej niedzieli!
Monia, dokładnie tak...nie wiem na jakim świecie oni żyją. Sezon zaczyna się wtedy jak klienci pytają o nasiona! W końcu popyt kształtuje podaż we współczesnym świecie ;:209
Julieto, ja chyba patrzę tak, żeby zobaczyć to co chcę, czyli same łagodne prognozy.... ;:131 ;:168
Agnieszko, dziękuję! To dla mnie cenne słowa, bardzo dziękuję! Wiele jest do poprawienia w technice, wiem, ale jakoś nie mam głowy do tych wszystkich ustawień, parametrów...gdy tyle róż chciałoby się uwiecznić gdy kwitną. Byłam na kursie w Akademii Nikona, dla początkujących z cyfrówką, ale nieszczególnie wartościowy. Kosztowny, a niewiele z tego wyniosłam. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz....prawda? Czy może masz dla mnie jakieś wskazówki?

Jakby był ktoś chętny na lodowe zdjęcia, to coś tam cyknęłam, ale pewnie wolicie lipcowe? ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój ulubieniec:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Kasiu, u mnie pogoda podobna, śniegu trochę spadło, więc dziś znowu biegałam z łopatą po ogrodzie i znosiłam śnieg na róże ;:224 Dobrze, że mnie nikt z sąsiadów nie widział ;:300 Pewnie, że wolimy lipcowe fotki (przynajmniej ja..) ;:138 Charles Austin... ;:167 Żeby mój latem pokazał choć 1/10 urody Twojego, to już będę zadowolona :heja Billet Doux jak się przytula do jeżówki ;:170 Od razu mam lepszy humor, gdy zajrzę do Ciebie ;:180 A jak Twoje kobyłki - posiałaś już (nic nie piszesz)? Ja swoje już tak - 3 nasionka jakiś tydzień temu, kolejne 3 po paru dniach. Zostały mi jeszcze jakieś 2 sztuki, ale poczekam z nimi na porządną ziemię do wysiewów (te wsadziłam do podkradzionej z warzywniaczka z ogrodu) :D Miłego popołudnia :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu!

Gdyby Geoff Hamilton był przystojnym mężczyzną o zacięciu sportowym, chyba bym się za nim obejrzała... :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko, wczoraj zainagurowałam wysiewy, pisałam o tym. Kobei jeszcze nie wysiałam, bo nie mam nasionek, ale w tym tygodniu namierzę. W zeszłym roku strasznie szybko urosła, zaczęła się zawijać na karniszu ;:306
Charles A. jest przecudny. Mój ma 3 rok, ale przeżył dramat podczas remontu płytek na tarasie ubiegłej wiosny, kiedy oblali go jakimś chemicznym badziewiem i złamali w połowie pnia...ale odżył i kwitł jak marzenie. Jedyne zastrzeżenie jakie mam do niego, to nieregularny wzrost. Wypuszcza 2-metrowe baty, ale jak je ciąć, jak na końcach ma po 20 kwiatów? ;:oj
Miłego :wit
Lisico, Geoff Hamilton był wytrawnym ogrodnikiem i pasjonatem róż jak zapewne wiesz, nie mylić z kierowcą formuły 1 ;:306 To jak, dasz mu szansę? Cudniasty jest....zobacz jak wyglądał w Rosarium Europa:

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ja swoich Rh i azalii wielkokwiatowych nie okrywam, a kwitną jak wściekłe, więc chyba nie masz się czym przejmować,żeby nie powiedzieć martwić :wink:
Pelargonii nie sadzonkuję ,bo mi nie wychodzi.Mojej teściowej za to wychodzi świetnie i co roku mam od niej ok.20 sadzonek.
Geoff Hamilton zamówiony,bo się na niego napatrzyłam i zapatrzyłam :wink:
A powiedz Baronesse jaką ma u Ciebie wysokość,bo coś mi się widzi,że wyższą niż źródła podają? (a też zamówiona )
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Charlsa też uwielbiam.....
Ciekawa jestem moich Aspirynek, jak się sprawdzą u mnie w tym sezonie.
Posiałam też zatrwian, werbenę, marunę, pałczatkę i czekam na następny dobry okres do wysiewania.
Oby tylko słonka było więcej to coś z tego powinno być wiosną do posadzenia. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Hej Kasiulek piszesz że już szalejesz nasionko wielkie brawa teraz tylko patrzeć jak połowa forumek pójdzie w twoje ślady
śnieżku u ciebie brak u mnie napadało od wczoraj dobre 20 cm z czego bardzo się cieszę :heja roślinki mają piękną kołderkę w razie większych mrozów
zdjęcia :uszy
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Naprawdę skusiłaś się na kurs? Sama kiedyś o tym myślałam ale cena mnie skutecznie odstraszyła chyba na zawsze. Jestem zdania że tylko praktyka przynosi zauważalne efekty, ciągła praca z aparatem. Czy mam rozumieć że ty zdjęcia robić w trybie Auto?
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Goeff przystojny, ale jakiś blady...
A zza rogu wynurza się równie przystojny James Gallaway. Ciekawe... :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasia cudny jest Geoff w Rosarium Europa ;:180
Czy tam jest posadzony jeden krzak? Rośnie tak szeroko, że chyba ze trzy bym musiała posadzić dla takiego efektu. ;:170
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Kasiu, śliczne foteczki. Chłonę całą sobą te obrazki. U mnie biało gdzie okiem sięgnąc. Bardzo się z tego cieszę bo bezpieczniej. No i cieplej, znacznie cieplej. Było w dzień tylko -9.
Byłam w piątek na studniówce. Łezka nie poleciała ale było blisko, patrząc jak mój malutki chłopczyk jest już dorosłym mężczyzną. Jak te lata lecą....

Niesamowite że już posiałaś i parapety masz zajęte......a ja dopiero wyniosłam nasionka własne do garażu na stratyfikację....No i nic jeszcze nie kupiłam...Muszę się chyba obudzic ze snu zimowego i zacząc myślec o wiośnie. Oby nie kazała na siebie czeka....

Charles Austin jest bardzo efektowny ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ja wreszcie też dorwałam nasionka..ale rozgarnięta ze mnie kobieta, zobaczyłam kwitnące Hiacynty i prymule, więc oczywiście pognałam po "kolorki" nie kupując ziemi do wysiewów ;:306 ;:306 ;:306 GENIALNE :roll:
temp -13, śniegu już prawie po kolana i sypie nadal ;:oj tak więc zdecydowanie proszę o zdjęcia letnie..na osłodę :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dopiero co szlochałam z zazdrości u Majki, a teraz muszę u Ciebie :D A początek sezonu różanego jeszcze tak daleko...
U mnie wreszcie ciepło, tylko -7 :D W nocy też było ciepło, bo idąc na dyżur studniówkowy miałam tylko -15. Prawie nic :D
Geoff Hamilton to jedna z moich ulubionych ulubienic :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ja też nigdy nie okrywam RH ani azalii, ale trochę martwią mnie objawy na liściach pod lodem. Wcześniejsze ocieplenie mogło je pobudzić i stąd moje obawy. Ale co ma być, to będzie.
Pelargonię sadzonkuję po raz pierwszy i okazuje się, że nic prostszego! Ucięłam we wrześniu kawałki gałązek, włożyłam do ziemii z piaskiem i rosną. Teraz z nich pobrałam świeże sadzonki. Zależy mi na rozmnożeniu akurat tej pelargonii, bo odmiana 'Apple Blossom' bardzo mi się podoba.
Baronesse jest u mnie malutka, ok. 60 cm wysokości.
Grażynko, Aspiryny są niezawodne, nie przyprawią Cię o ból głowy :wink: Wysiewy imponujące! Jak by było mniej słonka gdy podrosną, to można wstawić do chłodniejszego pokoju, spowolni to przyrost. Tak zrobiłam w zeszłym roku gdy za szybko rosły.
Ula, kołderka ze śniegu to najlepsza ochrona :uszy Oby Ci wszysto dobrze przezimowało ;:196
Agnieszko, tak, byłam na jednodniowym kursie, w październiku. Tak jak pisałam, raczej nie warto wydawać kasy.
Zdjęcia robię na manualu, ale ustawiam tylko podstawowe parametry. Poza tym robię głównie po południu, bo jestem śpiochem i rano się nie zrywam do ogrodu na sesję ;-)) A szkoda, bo wszyscy mówią, że wtedy jest najlepsze światło.
Lisico, J. Galway to absolutny różany niezbędnik :D A na dwóch panów nie znajdziesz miejsca? Mogłabyś je obdarzyć afektem po równo, to gentlemani, nie pobiją się o względy rudej damy :lol:
Majka, przyglądałam się specjalnie i wygląda na to, że posadzony był jeden krzew. Chyba że sadzą 2 do jednego dołka? Nie wiem. U mnie sadzę wszystkie pojedynczo i na taki efekt pewnie też nie mogę liczyć... Jak mam miejsce na 3 tej samej odmiany to robię mniejsze odstępy i sadzę na planie trójkąta.
Witaj Aprilku! Cieszę się, że zdjęcia działają kojąco mimo okoliczności przyrody za oknem...Mój sen zimowy w tym roku dosyć krótki, w zasadzie cały czas mam w sercu wiosnę, tylko za oknem jeszcze zima...ale już niedługo :uszy
Nifredilku, ze śniegu to akurat możesz się cieszyć :uszy Ziemię jeszcze zdążysz kupic, luzik. Ja po świeże kwiaty i cebulowe pojadę w przyszłym tygodniu, na powitanie lutego i przepędzenie zimy ;:65
Ewa, ulubiony z ulubionych? ;:167 Piękny jest, mam nadzieję, że w tym sezonie się rozrośnie!

No to lecimy dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Słonecznie, ciepło i kolorowo - tak to lubię ;:215 a nie to co za oknami - zimnica i rawie zero śniegu ;:303
Nasion jeszcze nie mam, coś mam od zeszłego roku ale nawet nie chce mi się sprawdzać co, ogólnie przygnębiła mnie ta zima ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”