Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam nadzieję, że Paphiopedilum też ci puści kwiaty. Mi zostało jedno, ale nie chce za nic kwitnąć. rozety dorastają i stoją sobie takie. teraz trochę zmarniał, może całkiem uschnie... mi na razie nowe pędy puszcza Vanda i 1 Phal, ale czekam, aż inne Phal puszczą...
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Asiu mój Phal.dwa razy zrobił mi taki numer :twisted:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dorelo, to się nazywa złośliwość ;:161
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Moje Phalaneopsisy często wypuszczają korzenie spomiędzy liści. Już się do tego przyzwyczaiłam.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Heh, czyli to norma w takim razie :roll: kurcze już myślałam że robi mi na złość robiąc nadzieję na pęd :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

mi czasami, ale rzadko tak puszczają. zwykle rosną normalnie. a pomiędzy liśćmi to pędy. ale ostatnio 1 Phal. puścił pędzik pod liściem, który jest obecnie najniższy. mam nadzieję, że zakwitnie, wygląda na dość masywny jak na tak malutką łodyżkę... może będzie dużo kwiatków... mam nadzieję.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Obejzałem całe 24 strony. U ciebie same cudeńka widzę, i dobrze im bo powtórne kwitnienia masz (ja jeszcze się nie doczekałem ale potrzeba czasu :)) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dawidzie dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :P w lipcu minął rok odkąd dostałam mojego pierwszego storczyka, to ten różowy który zakwitł ponownie w lutym :wink: Życzę i Tobie tych ponownych kwitnień :!:
Co prawda moja "kolekcja" liczy 10 sztuk, ale mam nadzieję że będzie się powiększać, jakoś nie mam ostatnio czasu by ruszyć na poszukiwania a jak przez przypadek znajdę jakieś cudeńko to nie mam wystarczająco kasy przy sobie :twisted: ale nic straconego :lol:

A teraz mała fotorelacja tego co się dzieje na moich parapetach :wink:
Na początek - zapożyczam określenie Ewy - "korzeniowe monstrum" czyli mój żółty phalaenopsis (choć daleko mu w tej jego "monstrualności" do storczyka Ewy :roll: )
w tym sezonie to już chyba 10 korzonek jaki wypuszcza :shock:
Obrazek

następny w kolejce jest kremowy phalaenopsis, przekwitł na obu pędach ale wypuszcza już 2 listek :wink: i korzonki też puścił 3 :wink:
Obrazek

moje sabotki:
różowy z Auchan, to u niego dwie rozetki są już tak duże jak najstarsza co kwitła, na zdjęciu widać jedną z nich
Obrazek

sabotek z wystawy w dwóch ujęciach
Obrazek Obrazek

tu kształtuje się pączek-sierotka na żółto-bordowym phalaenopsis
Obrazek

i na koniec różowy phalaenopsis, ten sam który wcześniej zrobił mi "numer" z korzonkiem. Tym razem liczę że wypuszcza łodyżkę jednak :lol: znów spomiędzy liści ale już dość wysoko, może na korzonek za wysoko :roll: na razie ledwo to widać, wstawię jeszcze później fotkę jak podrośnie i może uda się już zidentyfikowac co to jest :lol:
Obrazek

Miłego dnia wszystkim życzę :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Ja też zauważyłam u swoich storczyków znaczny przyrost korzeni i liści. Każdy wypuścił po conajmniej jednym liściu i kilka korzonków - może mają teraz dobry okres :?: :D
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Witaj ;)

U mnie od jakiegoś czasu tak wychodzą korzonki tylko i jakieś marniutkie przebudzenia z

oczek zauważam. Za to jak szalone, rosną mi listki na moich niekwitnących Phal...to chyba taka pora na nie.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Czyli zauważamy pewną regularnośc :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Orionko, Adiano dzięki za odwiedziny :P
fakt, listki wychodzą u wszystkich moich falenopsisów, żółty wypuszcza już trzeciego, kremowy drugiego, żółto-bordowy też drugiego, ten co kwitnie z uśpionych oczek (wcześniejsze posty) - też trzeciego :shock: no i seledynowy Pink Panther też drugiego listka wypuszcza, ten różowy co to mam nadzieję na pędzik - też...ufff ale pracowite te roślinki :lol: korzonków też sporo na każdym ale to chyba dobrze :roll: mam tylko nadzieję że nie pójdą wszystkie w liście i korzenie i że jakiś w końcu zakwitnie :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Asia - ja mam taką samą nadzieję ;:80
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

U mnie to samo i też mam nadzieję na pedy kwiatowe :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że storczyki szaleją na zielono. Przyjdzie czas, że zaszaleją kolorami. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”