Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Dzień dobry :wit
Mroźny mamy weekend, prawdziwie zimowy. Jak wszyscy, martwię się o roślinki pobudzone ciepłą aurą ostatnich tygodni..Rano widziałam sąsiadkę walczącą z wiatrem przy okrywaniu rododenronów agrowłókniną. Ja boję się dotychać roślin, trzeszczą od lodu przy każdym podmuchu wiatru i obawiam się, że podczas okrywania się połamią. Zostawiam więc wszystko w rękach natury, mam nadzieję, że ogród sam się obroni.

Zdjęłam dekoracje świąteczne w domu, (zewnętrzne przymarzły :lol: ), oarnęłam chałupkę i....
wzięłam się za pierwsze w tym roku wysiewy! Nasionka mam zeszłoroczne, krążki też, trochę świeżej ziemii i gruboziarnistego piasku. Zaczynam od lobelii, heliotropu i stokrotki hiszpańskiej :D

Joasiu, warto też sadzić powojniki z grupy viticella. Nic im nie przeszkadza, wybór odmian jest ogromny i wszystkie są obficie kwitnące :uszy
Agnieszko, a dlaczego? Przecież przy siatce jest przewiew?
Marzenko, i jak pogoda u Ciebie? Fakycznie tak zimno? U nas -12 na razie....ale odczuwalna w granicach -20 ;:202
Majka, ciekawa jestem tej kompozycji :wit

Trochę cieplejszych widoków, lipiec ;:197

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu .Piękne te Twoje róże wszystkie bez wyjątku .Mnie ostatnio też bladawce złapały za serce .
Tylko ,że ja już sadzić nie mam gdzie .Te cztery zamówione na wiosnę niestety idą w donice ,może jakieś miejsce się potem znajdzie ;:131 A tu człowiek się naogląda i wciąż ma ochotę na nowe ;:162
Co zrobić ,tę chorobę może zaleczyć tylko brak kasy ;:130 Pozdrawiam ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu Pashmine jak zwykle piękna. Chciałam ją dokupić ale lista wiosennych zamówień u Ewy już zamknięta :(. Muszę przeczekać rok bo jesienią już się za sadzenie nie biorę. Pomponella też kusi. Co do okrywania roślinek to masz racje. Moje co prawda okryte już od jakiegoś czasu ale sąsiadka okrywała teraz i połamała.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Och, takie letnie widoki kiedy u mnie świata nie widać od śniegu ;:138 Taak się cieszę, bo ten delikatny puszek jest sto razy lepszy niż wszystkie otuliny razem wzięte ;:108 First Lady piękna, kolejny mój wybór tegoroczny ;:170 A kiedy tak patrzę na Pomponelkę to coś czuję, że muszę dopisać ją do listy. Wydawało mi się, że jest raczej z gatunków tych drobnokwiatowych, ale tak patrzę, porównuję..hmn.. ;:204 urokliwa i wcale nie taka mini..jaka ona rośnie wysokościowo??
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znowu cudnośći z najwyższej półki ;:180 . Pashminka - moje marzenie, nie można jej nigdzie dostać ;:185
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Są eleganckie, pasują do wielu bylin, pasują też do siebie. Cenię oczywiście, za zapach, delikatność, jednocześnie niedostępność, taki dystans, bo przecież są kolce.
Nie ścinam róż do wazonu :;230 , ale lubię kupować całe pęki,. Wolę je podziwiać, gdy wyjdę do ogrodu, powącham, czuję się wtedy wyjątkowo. Róża oddaje to co ma najlepszego: swoją urodę i cudny zapach.First Lady następna do listy chciejstw ;:223
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też już wysiałam lobelię i kilka innych.
Ciekawe co mi z tego wyrośnie.
No i czy uda się potem utrzymać roślinki w dobrej kondycji do wiosny. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, to teraz będziemy sobie kibicować do wiosny! Oby sadzonki pięknie się rozrastały i zdobiły nasze ogrody latem ;:196
Jonatanko, wymieniłaś wiele z różanych zalet, a mają ich całe mnóstwo! Nie wiem, jak mogłam kiedyś się zarzekać, że nie będzie róż w moim ogrodzie ;:oj
Iwonko, zamów u Ewy, może jeszcze będzie miała :uszy
Nifredil, zazdroszczę Ci tego śniegu...u nas maluśko, a mróz duży. Teraz już jest -16 ;:202 Sosny mają powyginane gałęzie pod ciężarem lodu...rodusie całe w lodzie..nie wiem czy będą kwiaty w tym roku.... ;:218
Pomponella jest dosyć nieregularna jeśli idzie o wzrost - mam kilka krzaczków zeszłorocznych, te są niskie, jednak 2-latka ma ponad 130cm.
Madziu, dlaczego nie chcesz sadzić jesienią? To najlepszy czas na sadzenie róż ;:108 Okrywanie nic nie da, agrowłóknina chroni do -7 i osłania przed mocnym słońcem, ale Rh i tak mam w zacienionym miejscu. Poza tym są w lodowej skorupie...
Ewa, witaj! Jak Ci mija czas u rodzinki we Włoszech? Cieszę się, że zaglądasz ;:196
U mnie miejsca brak na nowe nasadzenia, chyba że coś wyleci wiosną ;:131 Róże będę też sadzić w donicach, to świetny pomysł ;:333

No to kolejna porcja lipca :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A u mnie sypało cały dzień, ale taki drobny, że napadało tyle, co kot napłakał ;:223 Tyle, że u mnie roślin nie oblodziło... W takich okolicznościach przyrody miło ogląda się takie pastelowe, słoneczne widoczki ;:138
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kasiu widzę że i Ciebie poniosło domowo ;:224 ja kupuję namiętnie nasiona traw ale chyba będę siała wprost do gruntu. Masz w tej materii jakieś doświadczenia?
Na siatce z mojej strony przewiew ale od strony sąsiada wysokie tuje ;:224
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Cudownie pooglądać takie słoneczne i kolorowe widoki przed snem ;:3 i oby takie mi się przyśniły ;:215
Czyli Krakowiak ładniejszy jest jak ma mniej słonka, ten od wschodu, muszę mu takie miejsce poszukać ;:173

Dziewczyny już siejecie ;:202 ja jednak poczekam troszkę, tak do któregoś lutego ;:218
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Hej, Robaczku, pytam póki pamiętam, bo umknęło Ci moje pytanie. Co to jest to drzewko w pękatej donicy, ale takiej w mozaikę, czy coś w ten deseń?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też się pytam, czy to nie za wczesnie na siewy?
Siewki mogą być zbyt wybujałe.
Kasiu, jeśli tylko mnie wpuścisz to przybędę jak na skrzydłach.
Mam jeszcze pytanie przyziemne. Jak sobie radzisz z koszeniem, przy tak wykłądających się różyczkach.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, czekam na Ciebie latem :wit Z koszeniem radzi sobie M :D
Trzeci rok z rzędu sieję w tym czasie i plony dotychczas były udane, więc jestem dobrej myśli :wit
Juliet, wybacz kochana, zapomniałam - do bukszpan na pniu. Wsadziłam go do gruntu jesienią. Kupowałam na Gardenii 2013, po 30 zł :D
Majeczko, siałam tak w zeszłym roku i było ok :uszy Różanych snów :wit
Aga, muszę zmienić dekoracje na bardziej wiosenne, ale to z czasem. Planuję wymianę pokrycia na sofę i nowe zasłony ;:173
Aniu, u nas było słonecznie, naprawdę pięknie gdyby nie ten mróz.... ;:222
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

U mnie zapachniało już wiosną ;:173
Pokrycie sof i mnie się marzy, oczywiście jak znajdę coś odpowiedniego...do nowych mebli jeszcze długa droga a więc trzeba dać nowe życie starym.
Pomysł na firanki też już mam nic tylko zabrać się do roboty ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”