Kaktusowy zakątek Marty cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2

Post »

Jacuś gdybym miała "obstawiać" ten niedookreślony to z kwiatka najbardziej podobny do...denudatum... przynajmniej mojego.
Kolor, kształt i wielkość identyko...tylko to co rośnie :wink: pod kwiatkiem mi się nie zgadza :lol:
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marta a co powiesz na to
Obrazek

Nie widzę dobrze korpusu twojego bezimiennego ale z kwiatu najbardziej charakterystyczny jest do G. monvillei.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

o monvilei też myślałem ale nie on jest z domieszką różu a u Marty biały
denudatum teź biały kwiatek tylko faktycznie korpus inny, a właśnie chciała by znaleźć brata ale korpusu to za bardzo nie pokazała
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Z zapisek i fotek,to G.denudatum,to ma rozpiętość koloru od białego do czerwonego,chodzi o kwiat,bo korpus też jest zmienny ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

o monvilei też myślałem ale nie on jest z domieszką różu a u Marty biały
Może zdjęcie tego nie oddaje ,ale mój jest śnieżnobiały.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Marto, ależ tu u Ciebie się dzieje :shock:

Ileż pięknych zdjęć przegapiłam.. Niemniej jednak zaległości nadrobione, każda fotka dokładnie obejrzana, a sama treść wnikliwie przestudiowana :wink:

W kwestii zdjęć powiem jeszcze.. Fotograf pierwsza klasa, a i modele bardzo interesujący ;:215 Nic tylko pogratulować pasji i talentu ;:63
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:o monvilei też myślałem ale nie on jest z domieszką różu a u Marty biały
denudatum teź biały kwiatek tylko faktycznie korpus inny, a właśnie chciała by znaleźć brata ale korpusu to za bardzo nie pokazała
Jakby sam w sobie był jakoś obezwładniająco cudny toby fotek miał od metra a tak...Nie pokazała :roll: bo się z walorami latem w obiektyw nie pchał z profila. Ooo... ;:oj właśnie pokazuję :lol: płaskokulisty jest.
Obrazek

Jak ma humor to puszcza ciernie środkowe... ale rozmieszcza je losowo, więc nie mogę powiedzieć, że to reguła związana z wiekiem lub nasłonecznieniem.
Na okoliczność jeszcze miarka w obroty poszła i ciernie ma od 2 do 3,5 cm
do Obrazek
Gaga1960 pisze:Nie widzę dobrze korpusu twojego bezimiennego ale z kwiatu najbardziej charakterystyczny jest do G. monvillei.
Grażynko ja nie widziałam ;:185 monvillei z białym kwiatem stąd nawet nie próbowałam go tam zaklasyfikować ale ponieważ stanowczo zbyt mało wiem w temacie stąd prośba do Was jako bardziej doświadczonych.
Biorąc pod uwagę opis monvillei z tej strony http://www.gymnocalycium.org/gatunki/monvillei.html
to zełgałabym mówiąc, że się nie wpisuje...ale monvillei te które mam(lub też widziałam na żywo) miały charakterystyczne jakby lekko przejrzyste ciernie nie wiem czy to dobre określenie ale mi się kojarzą z mleczno-żółtym byrsztynem a ten wątpliwy osobnik ma je jak... patyki i w dodatku dość cienkie u nasady.
Poza tym moje monvillei te typowe się błyszczą tzn epiderma im się świeci jakbym je glansowała nawet jak są przesuszone, na pełnym słońcu czy nawet teraz na zimowisku po 4-rech miesiącach bez wody a on...chorobliwie matowy jakiś :roll: ...może niezdrów ;:306
Może to po prostu kundel...przepraszam mieszaniec :wink: bo nikt mi nie gwarantował przecież, że "rodowodowy" będzie... a trzeba się było przyglądać i analizować ;:108 a nie w afekcie rozum do cna stracić ;:216
Ale poniewczasie opamiętanie a kwiatki... i tak mi się podobają bo wieeelkie i kilka razy w sezonie :tan
;:196 Dzięki Wam za chęć pomocy, co kilka głów(mądrych ;:108 ) to nie jedna (i w dodatku nie całkiem mądra jakby się chciało :lol: )

Magduś dziękuję ;:196
Dobrze, że u mnie pasja jest... bo to na całe szczęście czasem wybrakowania w talentach niweluje :lol:
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta tak sprawdziłem w opisach i megalothelon ssp.presteleanum ma biały kwiat, o widzę fotke zaraz się przyjże
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Phacops pisze:Marian a jak reagował N. ubelmannianus na pełne słońce był wstanie bez marszczenia naskórka wytrzymać cały dzień bezpośredniego słońca? Bo mój miał z tym problemy. Kupiłem go poprzedniej wiosny przesadziłem więc z tego co piszecie chyba ten rok i może następny mi zastrajkuje. Może choć N. scopa się popisze.
Z moim N. uebelmannianus było trochę inaczej,bo mój kupiony był jesienią,więc tego słońca po przesadzeniu miał niewiele,
a mimo tego stracił ok. 50 % objętości.Widać to zresztą na zdjęciach.Dopiero w następnym roku od wiosny,gdy wystawiony
został na pełne słońce,to powoli powracał do prawidłowego kształtu.
Twój natomiast miał tego wiosennego słońca już bardzo dużo,więc po przesadzeniu skóra nie nadążyła się kurczyć,
tak jak środek kaktusa,dlatego mogły pokazać się te zmarszczki.W zbliżającym się sezonie powinien powoli dochodzić
do normalności,tak jak to zrobił mój.
Zupełnie inaczej zachował się N. ottonis.Kupiony w połowie maja 2013 roku zakwitł już w końcu lipca tego samego roku;
Oczywiście zaraz po zakupie był przesadzany do nowego ( odpowiedniego ) podłoża.

Obrazek Obrazek
24.06.2013 r. - 31.07.2013 r.
Bywa też tak,że w danym roku jakiś kaktus robi sobie przerwę w kwitnieniu,mimo,że nie jest przesadzany.
Ani nie przelany,ani nie przesuszony,ani nie poparzony słońcem,ani nie zaatakowany przez robactwo - a nie kwitnie !
I tak do końca to nie wiem,czym te różne zachowania roślin,nie tylko kaktusów są spowodowane ?
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryjan13 pisze:Bywa też tak,że w danym roku jakiś kaktus robi sobie przerwę w kwitnieniu,mimo,że nie jest przesadzany.
Ani nie przelany,ani nie przesuszony,ani nie poparzony słońcem,ani nie zaatakowany przez robactwo - a nie kwitnie !
I tak do końca to nie wiem,czym te różne zachowania roślin,nie tylko kaktusów są spowodowane ?
Hmm... a może to być tak, że w momencie wiązania pąków któryś z parametrów nie jest odpowiedni... za sucho, za mokro, za ciepło, za zimno, brak niezbędnych mikroelementów (niepotrzebne skreślić :wink: )
Czysto teoretycznie... bo sama mam problemy z wywołaniem kwitnienia... a w przypadku niektórych trwające znacznie dłużej niż jeden sezon :evil: więc moje mądrzenie się :roll: to jedno a praktyka drugie... i w parze nie idą czasami :lol: a przynajmniej efektów nie widać :evil: jak choćby w przypadku Thelocactus macdowellii.
banditoo pisze:Marta tak sprawdziłem w opisach i megalothelon ssp.presteleanum ma biały kwiat, o widzę fotke zaraz się przyjże
;:oj omamił nadzieją i ;:202... zniknął :wink:
Jacuś czegoś takiego jak ssp.presteleanum nie znalazłam... nawet u Pilbeama... zresztą nie znalazłam tego... nigdzie :shock:
Z czego korzystasz?... bo widzę, że wiele tracę.

Ponieważ u mnie za oknem zima stroi się w kolejną warstwę śnieżnego puchu i bure chmury zasnuwają całe niebo... to dla kontrastu:
Promienne mamilarie, pierwsza całkowicie bezproblemowa i i idzie ze wzrostem jak przysłowiowa burza a druga... kurczy się od momentu kiedy ją mam i odkryłam z niejakim niepokojem, że nabyłam bez korzeni :( ... i pomimo zabiegów i najlepszych chęci jak na razie nie współpracuje... ale nowy sezon nowe szanse :wink:
Póki co przez swój upór jest na prostej drodze...na kompost a wolałabym widzieć ją na świetlanej... do sukcesu :lol:

Mammillaria bombycina
Obrazek

Mammillaria moelleriana
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne haczyki! Te ciernie, utrapienie dla hodowcy bo przesadzać trudno, to niewątpliwa ozdoba rośliny.

Klejnoty wśród mammillarii, różnokolorowe, rewelacyjnie wyglądają. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Trzymam kciuki, żeby moelleriana weszła na drogę do sukcesu ;:333 Być może była sztucznie pompowana przed sprzedażą i po prostu wraca do bardziej naturalnych rozmiarów? Utrata korzeni chyba potwierdza tezę o nadmiernym podlewaniu? Śliczna jest i bardzo jej kibicuję!
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Śliczne roślinki...... a i podświetlone haczyki cierni na fotce super zagrały. Piękna jest m.bombycina z rudymi cierniami
ale trafiają się z jasno żółtymi... i wcale nie jest brzydsza :D
M.moelleriana ma jeszcze sporo "ciałka" - pewnie na wiosnę zapuści korzenie. Ja do ukorzeniania stosuję postny piasek
i to działa
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się :tan że Wam też przypadły do gustu.
hen_s pisze:Śliczne haczyki! Te ciernie, utrapienie dla hodowcy bo przesadzać trudno, to niewątpliwa ozdoba rośliny.
Przesadzić to jeszcze pół biedy( ja robię to za pomocą szczypców do grilla ale podejrzewam, że za kilka lat z tego systemu wyrosną :wink: )wiekszy problem mam z notorycznym acz przypadkowym wysadzaniem tych jeszcze kiepsko ukorzenionych... no czepi się to wszystkiego po prostu...mnie, skrzynki, sąsiada w doniczce obok...czegokolwiek... :roll: byleby ucapić.
theoria_ pisze:Być może była sztucznie pompowana przed sprzedażą i po prostu wraca do bardziej naturalnych rozmiarów? Utrata korzeni chyba potwierdza tezę o nadmiernym podlewaniu?
Paula taką kupiłam... zresztą nie tylko ja bo jak się po czasie okazało wszyscy nabyliśmy... bez korzeni.
W pewnej czeskiej kolekcji luzem się po doniczkach turlały... wydawało mi się, że moja sztywno siedzi ale złudnie...bo mocno torfowy substrat nie za korzenie się imał tylko za dolne ciernie a korzeni...ni śladu.
Marek L pisze:Ja do ukorzeniania stosuję postny piasek
i to działa
I chyba zdejmę ją z tych kamoli na których siedzi i uczynię jak radzisz... skoro mój żwir schaboszczakiem ;:306 jej podchodzi to niech postnego piasku popróbuje :wink:
Jeszcze tylko w odwodzie mam kapturek z butelki i jak nie pomoże to... za karę... koci żwirek ;:306

A korzystając niejako z obecności znawców mamilarii mam pytanie odnośnie poniższych bo jak wiecie identyfikacja mi nie idzie najlepiej ;:131
Co ja właściwie mam? i czy da się rozpoznać bez kwiatów?
Pierwsza to marketówka, spodobała mi się od pierwszego wejrzenia(nawet napompowana miała potencjał :wink: )
Obrazek

Od kaktusiarza ale bez etykietki nabytek ubiegłoroczny z warszawskiej wystawy...M. chionocephala?
Obrazek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trochę człowieka nie było i już mammilarki, ma szcześście że te ostatnie mi się podobają.
Dobra jeżeli chodzi o tego naszego gymnola megalothelon to paru panów namieszało w systematyce i jak zwykle bałagan więc proszę sobie poczytać tutaj i ocenić http://www.carciton.cz/kaktusy/clanky18_7.htm , a po polsku też jest troszkę opisane w książce D. Rogackina Gymnocalycium. A ssp. prestleanum nie znalazłaś ,bo mi się tam literka źle wpisała
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”