Moje storczyki-Karnova
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki-Karnova
Callanthe, ja mam takie spostrzeżonko, że to czy keramzyt spleśnieje, czy nie w dużej mierze zależy od samego keramzytu. Mam dwa rodzaje ( dwie firmy) i jeden z nich pleśniał gdzie bym go nie wstawiła... potrafił się zafuterkować nawet leżąc tylko na powierzchni podłoża
Drugi natomiast jest antyfuterkowy
Więc może jak u Ciebie plesnial, to spróbuj z innym

Więc może jak u Ciebie plesnial, to spróbuj z innym

- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Kurcze... ciekawostka
Mi w szkle nie pleśnieje, ale to tylko ten jeden, drugi spleśniałby i na dywanie

Mi w szkle nie pleśnieje, ale to tylko ten jeden, drugi spleśniałby i na dywanie

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Witajcie
Co do pleśnienia keramzytu nie wiem jak będzie na razie nie miałam z nim żadnych problemów jak będzie pleśniał to żwirku więcej dosypie
Co do falków są to mini zakupione po 5 zł
(jakby ktoś chciał pisać na PW) Co do pokrywki/belki koncepcja jest ale na razie czeka na realizacje. Ogólnie akwa ma stać na parapecie mam nadzieję że się uda.
Aniu co do tych liści prawie wszystkie miały takie listki ładna zdrowa partia było z czego wybierać. Co do podobieństwa do botaników tylko się cieszyć może jakiś ładny okaz się trafi
Pozdrawiam
Co do pleśnienia keramzytu nie wiem jak będzie na razie nie miałam z nim żadnych problemów jak będzie pleśniał to żwirku więcej dosypie

Aniu co do tych liści prawie wszystkie miały takie listki ładna zdrowa partia było z czego wybierać. Co do podobieństwa do botaników tylko się cieszyć może jakiś ładny okaz się trafi

Pozdrawiam

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Wiki, no to ja trzymam kciuki za niespotykany kolorek mini. Chociaż białe
też są cudne. Moja ze złamanym (przy prostowaniu podwiniętego - pamiętasz?) pędu, zakwitła jednym ocalałym kwiatuszkiem. Kolor zgodny z oczekiwaniem
Piękne kwitnienia u Ciebie.

Piękne kwitnienia u Ciebie.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Karnova
- 1000p
Janeczko dziękuję
Co do mini ja myślę że kolor będzie taki jak u Twoich ale białe są cudne. A co do Twoich maleństw ehh coś nie mieliśmy ręki do kolorów szkoda ale i tak pięknie Ci rosną 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pochodziłam pooglądałam i zaniemówiłam... PIĘKNOŚCI.

Widzę, ze oprócz falków masz dużo dendrodium,najbardziej zauroczyło mnie dend. jagodowe

POZDRAWIAM cieplutko!
Mam pytanko czy dendrodia traktujesz podobnie jak phalanopsis doczytałam już ze muszą być chłodzone ale jak je podlewasz i jak ze słoneczkiem?
- Karnova
- 1000p
Krysiu witaj i dziękuję za przemiłe słowa
Co do dendrobiów to traktuje je identycznie jak falki oprócz jagodowego które jest strasznie delikatne. Co do reszty podlewam je razem z falkami, jedyna różnica iż staram się je trzymać w chłodniejszych miejscach na parapecie i pasuje im to. Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłam
. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania z chęcią podpowiem, pomogę 

Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Krychna
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Na razie podczytuję o nich ,ale na pewno będę prosiła o jakąś podpowiedz gdy stanę się posiadaczką.
No tak to, które mi się podoba to jest kapryśne 

- Karnova
- 1000p
Krysiu zachęcam do kupna dendrobium nobile jest bardzo łatwe i przyjemne w hodowli a do tego często pachną 

Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Wiki takie piękne dendrobium,a Ty o nim zapomniałaś???
Bardzo nie ładnie
A reszta cudowna,nowe mini w idealnym stanie

Bardzo nie ładnie

A reszta cudowna,nowe mini w idealnym stanie

- Krychna

Za Twoją poradą pojechałam dziś poszukać dendrodium nobile, ale były tylko dwa

Pozdrawiam cieplutko.
- Karnova
- 1000p
Witajcie w ten śnieżny dzień
Kami A no skleroza jakoś nie miałam czasu ostatnio na falki i tak wyszło, że taką niespodziankę mi zrobiło i zapowiada się że będzie więcej kwiatów
Za mini dziękuję
mam nadzieję, że spasuje im nowy domek
Krysiu Może to i dobrze, że nie kupiłaś teraz duże mrozy a jak jeszcze nie najlepszej jakości były to lepiej poczekaj wiosna już niedługo a wtedy lepiej się zaaklimatyzują. Ja sama czekam na wiosnę marzą mi się nowe kwiaty a kupowanie zimą jest ryzykowne. Pozdrawiam
A teraz długo wyczekiwany ( i wymarzony ) kwiat na Phal. Liodoro
( co prawda jeszcze nie w pełni rozkwitu ale już tuż tuż i otworzy się
)

Co do reszty moich kwiatków spora część kwitnie i mają się dobrze chociaż pojawiły się przędziorki i trzeba rozpocząć walkę
z tymi gnidami
A żeby nie było, że tylko u Was niespodzianki zakupione przez Was są koloru białego Mnie też spotkało to szczęście
Pozdrawiam ciepło
Kami A no skleroza jakoś nie miałam czasu ostatnio na falki i tak wyszło, że taką niespodziankę mi zrobiło i zapowiada się że będzie więcej kwiatów

Krysiu Może to i dobrze, że nie kupiłaś teraz duże mrozy a jak jeszcze nie najlepszej jakości były to lepiej poczekaj wiosna już niedługo a wtedy lepiej się zaaklimatyzują. Ja sama czekam na wiosnę marzą mi się nowe kwiaty a kupowanie zimą jest ryzykowne. Pozdrawiam

A teraz długo wyczekiwany ( i wymarzony ) kwiat na Phal. Liodoro

Co do reszty moich kwiatków spora część kwitnie i mają się dobrze chociaż pojawiły się przędziorki i trzeba rozpocząć walkę
z tymi gnidami

Pozdrawiam ciepło

Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Nie będę ukrywać, że zazdroszczę. Nie napiszę nawet, że zazdroszczę pozytywnie. Zazdroszczę, i już
Cudeńko! Och, ten Twój fotograf...
Wiki, niech Ci obficie kwitnie i przyjemnie pachnie. Ale pokażesz Janeczce całego, z kwiatuszkami, dobrze? Wiesz, że to moja miłość? Wiosną też się przymierzę do zakupu.

Wiki, niech Ci obficie kwitnie i przyjemnie pachnie. Ale pokażesz Janeczce całego, z kwiatuszkami, dobrze? Wiesz, że to moja miłość? Wiosną też się przymierzę do zakupu.
Z pozdrowieniami - Janka