Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Mariolu54 w moich paczuszkach było: 9 nasion łososiowej i 12 różowej... także szału nie ma 

Wczoraj kupiłam z VILMORINU-mieszane pelargonie(12 szt.nasion) i z TORSEEDU też mieszane(10 szt.nasion).Cena około 7 zł. 

Wysiałam kolejne,wcześniej wspominane pelargonie.
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Mi kolejne wystawiają łebki - znów łosowiowa i w końcu białe
)

- Dziunia87
A wysiewacie bezpośrednio do ziemi w pojemniczkach czy wykładacie na waciki?
Ja swoje próbuję podkiełkować na wacikach, bo tak mało mam tych nasion, że szkoda byłoby, aby nie daj Boże zgniły od jakichś patogenów w glebie...itp.
Ja swoje próbuję podkiełkować na wacikach, bo tak mało mam tych nasion, że szkoda byłoby, aby nie daj Boże zgniły od jakichś patogenów w glebie...itp.
- Marmarelka
- Kontakt:
Bezpośrednio do ziemi o krążków - po tygodniu wzeszla połowa - trochę żałuje ze nie "wacikowalam" ale nie wiedziałam czy z pelargoniami tez można ale w końcu - cenne nasiona ;)
- Dziunia87
Gdzieś na początku minionego sezonu wyczytałam na FO cenną informację, że warto podkiełkowywać na wacikach wszelkie rzadkie lub trudno kiełkujące nasiona
Mniej strat...

Ja wszystkie do pojemnika z ziemią,przykrywam folią i na parapet nad kaloryferem .Okazuje się że potrzeba kilka dni na wschody.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zakupiłam wczoraj na all..gro 2 paczuszki firmy PNOS, miałam z strony firmy ale no 15 zł za przesyłkę to trochę przesada, a na all dałam w sumie prawie tyle samo za nasiona 6 zł paczka, przesyłka 5 polecony priorytet. Pierwszy raz będę siała pelargonie, podkiełkuje trochę, bo to już późno w sumie na siew pelargonii, a i mam nadzieje więcej wykiełkuje i szybciej. Białą kopiłam w tamtym roku na targu i parę innych dlatego się zakochałam w pelargoniach, ale biała jak i biała aksamitka bardzo brzydko się starzeją na brązowo i są mało estetyczne, jak zaczynają przekwitać to część kwiatka jeszcze biała ładna a część już taka zgniłka:P dlatego kopiłam takie kolory

Dziś wzeszła pierwsza pelargonia - malinowa wysiana 18.01. Hurra!!!
- Marmarelka
- Kontakt:
Wow gratulacje - bardzo szybciutko - wklejaj zdjęcia ! ;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj. A robiłaś może już tak?Dziunia87 pisze:Gdzieś na początku minionego sezonu wyczytałam na FO cenną informację, że warto podkiełkowywać na wacikach wszelkie rzadkie lub trudno kiełkujące nasionaMniej strat...
Czy trudno przenosi się takie małe nasionka z wacika na miejsce docelowe?
Początkująca ogrodniczka 

Obserwując Wasze siewy liczę że trzeba tych 4 dni do pierwszych wschodów.
No... moje tak wychodziły. Jedna tylko wychodzi po 8 dniu. Ale myślę, że to zależy też od głębokości siania 

- Dziunia87
W minionym sezonie podkiełkowywałam na wacikach różne nasionka i w tym także pelargonie, ale padły mi w późniejszym etapie wzrostu...zasuszyłam je przez weekendowy wyjazdsurcik pisze:Witaj. A robiłaś może już tak?
Czy trudno przenosi się takie małe nasionka z wacika na miejsce docelowe?

Jeśli chodzi o kwestię przenoszenia, to staram się to zawsze robić pęsetą, co w przypadku nasion pelargonii nie jest nazbyt trudne, ponieważ są całkiem duże