i tu sie w 100% zgadzamMartada pisze:Po takich zdjęciach to pierwsza myśl- pal sześć korpusy(podobne czy inne ) i tak ich nie widać Za to pięknieee kwitną
Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No, yyy... Jeśli to ma być przykład na dwa różnorodne gymnaki to yyy... serio one są bardzo różne? Bo jak guglam to widzę yyy... z korpusu dwa identyczne placki, tyle, że jeden ma większe ciernie. Y?banditoo pisze:dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazzinii
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Ale w gymnolach masz więcej gatunków więc łatwiej Ci znależć rośliny mocno różniące się od siebie .
W medio też znajdę kilka mocno różniących się od siebie. U Ciebie 10 sztuk to jest 5 % gatunków a w medio 10 sztuk to jest 50% gatunków
W medio też znajdę kilka mocno różniących się od siebie. U Ciebie 10 sztuk to jest 5 % gatunków a w medio 10 sztuk to jest 50% gatunków

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Najlepiej mieć i medio- i gymnolki!
Oczywiście oprócz innych ciekawych...... - tu każdy wpisze swój ukochany rodzaj.
Oczywiście oprócz innych ciekawych...... - tu każdy wpisze swój ukochany rodzaj.
- banditoo
no czyli sam odpowiedziałeś który gatunek jest bardziej różnorodny, w gymno po prostu znajdziesz znacznie więcej skrajnościROBERTOBORO pisze:W medio też znajdę kilka mocno różniących się od siebie. U Ciebie 10 sztuk to jest 5 % gatunków a w medio 10 sztuk to jest 50% gatunków
spegazzinii plackiem, pierwsze słyszęczarny pisze:No, yyy... Jeśli to ma być przykład na dwa różnorodne gymnaki to yyy... serio one są bardzo różne? Bo jak guglam to widzę yyy... z korpusu dwa identyczne placki, tyle, że jeden ma większe ciernie. Y?banditoo pisze:dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazzinii
- czarny
No patrząc na zdjęcia z natury to placek, nie inaczej =]
- banditoo
spegaziini nie ma nic wspólnego z plackiem, jest płasko kulisty a w naturze czesto są zakopane w ziemi, a prochazkianum niewiele wystaje ponad ziemie, a w kolekcji różnice będą jeszcze większe. Ale pomijając fakt kształtu korpusu to ciernie są tu najbardziej rzucającą się w oczy różnicą, mógłbym wymienic kilkadziesiąt takich porównań wśród gymnoli
- czarny
Podsumowując - dla mnie różnica między nimi prawie żadna. I koniec i kropka =]
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
To ja podsumowując napiszę w ten sposób ,że osoba niewtajemniczona w tematyce kaktusów wchodząca do mojej szklarni w której jest kilkanaście rodzaji a kilkaset kaktusów widzi z pięć różniących się od siebie a pozostałe i tak są jednakowe bez względu na rodzaj . I tyle 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a tak naprawdę, to one wszystkie jednakowe - zielone, z rozdętą łodygą i z mniejszymi, lub większymi cierniami! Tylko niektóre trochę wyższe 

- banditoo
coś w tym jest a najładniejszy to grusonROBERTOBORO pisze:To ja podsumowując napiszę w ten sposób ,że osoba niewtajemniczona w tematyce kaktusów wchodząca do mojej szklarni w której jest kilkanaście rodzaji a kilkaset kaktusów widzi z pięć różniących się od siebie a pozostałe i tak są jednakowe bez względu na rodzaj . I tyle
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chwilę nie zaglądałem a tu dyskusja mocno się rozwinęła. I poszła nie w tym kierunku co trzeba.
Bo wszystkie kaktusy są ładne, tylko nie wszystkie się wszystkim jednakowo podobają. I tego się trzymajmy, nie przekonując się wzajemnie na siłę.
Mnie tam się podobają i mediolobivie, i gymnokalicja, i parodie, i sulkorebutie, i echinopsisy i co tam jeszcze... I proszę mi tu nie napisać, że dziwak ze mnie.

Bo wszystkie kaktusy są ładne, tylko nie wszystkie się wszystkim jednakowo podobają. I tego się trzymajmy, nie przekonując się wzajemnie na siłę.
Mnie tam się podobają i mediolobivie, i gymnokalicja, i parodie, i sulkorebutie, i echinopsisy i co tam jeszcze... I proszę mi tu nie napisać, że dziwak ze mnie.

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Osobie "niewtajemniczonej", to najbardziej podobają się te z doklejanymi kwiatkami. 

- czarny
O wreszcie zgoda, gruson rzondzi - również u mnie

Ok, ale nie dziś, bo dysputa o wyższości mediolobiwek nad wszystkim co żywe zajęła zbyt dużo czasu ;)piasek pustyni pisze:...ale jakbym tak ładnie poprosiła, byś jeszcze tak polatał do tej piwnicy ze dwa razy, to bym była wdzięczna...
Tyle, że ja już mam +1000 roślin (nie licząc zeszłorocznych siewek i tego co skiełkuje w tym roku), a docelowo będzie z 1500 medio i 500 ajlo (a może więcej?) to gdzie to trzymać przy dużych misach...leszek2 pisze:Marko,ale musisz przyznać,że w tej większej doniczce jest trochę lepszy efekt niż w piąteczkach oczywiście chodzi o kwiaty,
wiem ,że to maluszki i muszą być w małych doniczkach,aby się lepiej prezentowały zanim się rozrosną
A jakie np.?nolina pisze:może uda mi się nabyć jeszcze kilka odrostów, które sobie upatrzyłam
O to tak, przychodzi maj i jest szaleństwo kolorowe ;) A coś tam wiem, ale żeby wiedzieć (prawie) wszystko to trza by dołączyć do Tomka i innych obieżyświatów. Ale to może kiedyś... Na razie pozostaje studiowanie netu, guglemap no i godziny spędzone na krzesełeczku przy stołach z badylakami :]Martada pisze:Po takich zdjęciach to pierwsza myśl- pal sześć korpusy(podobne czy inne) i tak ich nie widać
Za to pięknieee kwitną
Marku Twoja wiedza w tym temacie... wprost onieśmiela ale... nie dam się i postaram przyswoićskoro już te kilka sztuk mam mieć to durnowato byłoby nic nie wiedzieć
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Marku ja tych nazw nie jestem wstanie ogarnąć
Ale odróżniam je po kolorach kwiatków
...bardzo podobają mi się o pomarańczowych kwiatkach i widziałam jeszcze na 49 str.takie różowe ...Robert też chyba ma takie.Tylko czy na zachodnim balkonie dadzą rade
chociaż te kila które mam to nawet ładnie kwitną.

Ale odróżniam je po kolorach kwiatków