Moje ogródkowe zmagania cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje ogródkowe zmagania cz.4

Post »

Madziula, ale rewolucja się u Ciebie szykuje! ;:215 Projektantkę znam "z widzenia z netu" i myślę, że dokonałaś dobrego wyboru ;:108 Balie kiedyś bardzo nas zauroczyły, przez moment bardzo chodziły nam po głowie :wink: Jeszcze tylko odrobina i zaczniesz działać... Wyobrażam sobie Twoje podekscytowanie :heja Zatem Kochana - oby do wiosny! ;:215 ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gorąca balia w ogrodzie to wspaniała rzecz, ale jest przy niej trochę roboty ;:108 Mimo wszystko serdecznie polecam ;:215
Osobiście radziłabym zastanowić się nad kwestią zadaszania - ja uwielbiam nocą gapić się w gwiazdy...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och, dzień dobry :wit. Ja znowu w niedoczasie, ale nie o tym chciałam napisać. Wczoraj późnym wieczorem, gdy domownicy przytulali głowy do poduszek znalazłam w końcu czas aby pobawić się aparatem, który nomen omen posiadam już chyba od pół roku. Zafascynowana gwiazdkowymi zdjęciami u innych rozmyślałam, czy aby nie kupić nakładki na obiektyw. Dobrze, że tego nie zrobiłam, bo okazało się, że mój sprzęcior posiada fajne gadżety. Między innymi gwiazdkowanie. Zaraz pokażę co mi się udało wykombinować :lol:

Małgoniu chętnie Cię ugoszczę, ale póki co bez balii, bo na razie to jest pomysł, który w razie co zrealizujemy za rok lub dwa. Jednak już teraz powinniśmy podjąć decyzję i zaplanować ewentualną miejscóweczkę. Najpierw ogród. Jutro o 11 pierwsze pomiary. Kurde niby samo mierzenie, a ja cała w skowronkach. Domki na owady fajowe, planujesz u siebie?
Monisiu..
Ja troszkę żałuję, że tak poskąpiłam, może jakbym miała projektanta z prawdziwego zdarzenia, to lepiej bym wiedziała co robić.. Mój projekt mam od kilku lat w szufladzie, może mi się znudził i dlatego wszystko chcę pozmieniać
..dopiero będziecie się wprowadzać, a priorytetową sprawą jest wnętrze domu. My 4 lata temu mieliśmy do wyboru klimatyzacja całej chałupy albo ogród. W związku z tym, że nasz dom jak wiadomo jest drewniany i nagrzewa się jak sauna, to klimatyzacja jest obowiązkowa. Ty świetnie sobie radzisz, masz już pojęcie o ogrodzie, a ja rzucona z blokowiska na wieś nie umiałam odróżnić łopaty od garbi jak to ktoś na FO ładnie powiedział. Poza tym pani architekt zrobi plan i ramy, a byliny i tak pewnie sama będę obsadzać. Tobie Monisiu kibicuję z całych sił i podziwiam ogromnie. Będziesz miała większą satysfakcję z wykonanej pracy. U mnie za dużo roślin i sami z przesadzaniem i dosadzaniem rady nie damy ;:222
Krysiu cudnie, że jesteś :wit Bardzo mi zależy na opinii nie tylko architektów, ale przede wszystkim Was, pasjonatów i znawców roślin. Wiadomo, że osoby zajmujące się tym profesjonalnie czasem nie chcą iść na ustępstwo zleceniodawcy, bo zepsuje im to cały obraz. Ja lubię ogrody w których są byliny i dużo się dzieje- nazywam to buszem kontrolowanym ;:112 Bardzo będzie mi miło jeśli wiosną podpowiesz i doradzisz w sprawie nasadzeń
Kasiu już powiadomiłam panią architekt, że mam do projektu z Twojej książki sporo swoich uwag ;:306 Chłop wymieniony na kobitę :;230
Milenko o tak oby do wiosny, chociaż wyczytałam, że zima ma być do kwietnia ;:145. Chyba za rok zaplanuję wyjazd w góry, wtedy za pewne będzie ciepła bezśnieżna zima ;:108. Ja mam takiego pecha niestety ;:223 Czy znasz jakieś zrealizowane projekty Pani Danusi?
Basiu roboty trochę przy niej jest, ale w sumie jak przy wszystkim co sprawia nam przyjemność :D. Co masz na myśli pisząc o zadaszeniu? Dach będzie na pewno. Czy piszesz o przeszklonym? Tam się chyba nie zdecyduję na przeszklony

A to moje gwiaździste fotencje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Życzę Wam miłego weekendu :wit .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu bardzo fajne gwiazdkowe zdjęcia :D Super efekt..... nawet nie wiedziałam, że aparaty mogą mieć wbudowane takie fikuśne funkcje 8-) :lol: Myślałam, że konieczne są nakładki na obiektyw....
Cudna latarenka i piękna migawka z kuchni ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madzia, dawno Cię nie było, ale wejście zrobiłaś że ho ho. Fotki super ;:333 Bajkowe ;:63
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Jak o dobrze czasem przeczytać podręcznik, prawda :wink: Śliczne fotki, zwłaszcza szkło i gałązka ;:333
Przypomniałam sobie, że z gardenarium kupowałam na jesień domki dla owadów. Nawet ich jeszcze nie wieszałam, na wiosnę zawisna gdzies w ogrodzie.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Madziu- jakie urokliwe zdjęcia! Szczególnie do serca przypadło mi to z latarenką, ale tak zerkam i u Ciebie to nawet garnki kuchenne rozgwieżdżone :wink:
Jutro czeka Cię dzień pełen emocji- kolejny krok do nowego ogrodu.. teraz pomiary, za moment projekt- i oby szybciutka piękna wiosna- zacznie się szaleństwo w rabatach ;:oj , chociaż z niepokojem przeczytałam, że w jakimś źródle wyczytałaś o zimie do kwietnia.. nieeeeeeeeeeeee :evil: :evil: Ja w kwietniu planuje nalot na Ulińskich, bo będę z Mamą jeździć koło ich szkółki- no przecież jak zima się przeciągnie, to nic tam nie załatwię ;:145 ja się nie zgadzam ;:164

Bardzo dziękuję za słowa otuchy nt mojego ogródka i walki z nim :wink:
Życzę jutro udanego dnia i fajnej nici porozumienia- między słowami- z Panią architekt!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doby wieczór.
Jak spędziliście weekend? Ja dosyć aktywnie, w przerwie oglądając nałogowo Maję w Ogrodzie na VOD, m.in piękny ogród Pani Danuty z Gardenarium. To jest chyba znak, że bardzo potrzeba mi wiosny. W sobotę zostały zrobione pomiary, więc następny krok.. :heja ..projekt i cała otoczka z nim związana, czyli planowanie, dyskusje i wybory.
Monisiu mam nadzieję, że prognoza pogody jednak będzie pomyłką i wiosna zacznie się we właściwym czasie
Iwonko a który model wybrałaś? Bardzo fajne są te domeczki. Instrukcji nie czytałam, raczej metodą prób i błędów doszłam do tych ustawień :lol:
Małgosiu dobrze, że zaglądasz pomimo kiepskiej gospodyni :oops: Za 3 tygodnie już wyjeżdżamy, więc w pracy narzuciliśmy sobie mordercze tempo ;:223 aby spokojnie odpoczywać
Agusia jak miło Cię widzieć. Ja też nie wiedziałam, że takie cuda są wbudowane, chyba zabiorę się jednak za instrukcję :lol: może coś jeszcze wynajdę ;:224

Zostawiam fiolet powojnika Jackamii skąpany w gwiazdkowym słonku ;:3, jednocześnie życzę kolorowych snów.
Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Magda były pomiary? Cudo :tan Ale się nie mogę doczekać ;:65 Jak już będziesz miała projekt dawaj znak, opijemy rumem ;:306 Cudna letnia fotka! Do usłyszenia! :wit
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Madziu- miałaś powiew wiosny w ogrodzie- bo jak inaczej określić wizytę projektantki :wink: My byliśmy dziś na działce uruchomić ogrzewanie- szkoda, bo liczyliśmy na plusowe temperatury i zaoszczędzenie na rachunkach za gaz- niestety.. Prognoza i pogoda za oknem to dla mnie jakaś kompletna pomyłka- cierpliwości mi starczy na kilka dni- po tym czasie idę z suszarką do ogródka topić śnieg :;230
Ja właśnie buszuję na stronie eclematis- z zachwytem odkryłam, że są bliziutko- to można nazamawiać i odbierać osobiście. Ja chyba w tym sezonie oczopląsu dostane- zwłaszcza, że obecne rabaty pustawe.. a powstaną kolejne.
Jak odbierasz Panią projektantkę- fajnie się dogadujecie.. już coś wiesz, czy na razie wstępne ustalenia..?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, na razie byli młodzi ludzie od pani Danusi i tylko wymierzyli teren. Z projektantką miałam przyjemność rozmawiać telefonicznie. Myślę, że w tym albo nastepnym tygodniu sie spotkamy.
Kasiu- rumik sil wu ple ;:304. Muszę dokupić, bo sie konczy ;:224.
Moniu- :;230 mam nadzieje, ze suszarka nie będzie potrzebna. Kominek kopci od rana do nocy aby ogrzać wodę do mycia i ogrzania domu. Muszę doprowadzić niemalże do wrzenia aby starczyło na to wszystko. Kiedyś z wygody wspieralismy sie grzałką elektryczną, ale rachunki przychodziły gigantyczne, więc powiedzieliśmy BASTA! Zobaczymy jaki teraz rachunek przyjdzie. Doskonale rozumiem jak widzisz rozterki opłat za ogrzewanie :roll:
Eclematis jeszcze musi poczekać. Bliżej wiosny złożę zamówienie, ale raczej na niskie odmiany. Co wypatrzylas dla siebie?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Boleję nad tym, że grzać trochę trzeba, a na miejscu nas nie ma.. Gdyby budowa była na sąsiedniej ulicy- to mogłabym zerkać na temp i wyskoczyć awaryjnie- a nie dość, że troszkę daleko, to jeszcze mamy podłogówkę- więc trochę czasu mija, zanim się rozgrzeje.. O dorzucaniu do kominka nie ma mowy :cry: Podejrzewam, że trochę panikujemy niepotrzebnie- dziś na zewnątrz -7/8, a na poddaszu w najzimniejszym pokoju +4, jednak cała podłoga z rurami pełnymi wody przemawia do naszej wyobraźni :lol: Teraz z dymem- a raczej z gazem- powoli ulatnia się orbitrek, na który się szykujemy w lutym..
Tobie też , jak widzę temperatura daje w kość.. Ehhh- byle do wiosny.. Oby wczesnej!

W eclematisie co upatrzyłam? - ehh czego ja nie upatrzyłam :;230 Dereń kanadyjski na zadarnienie, powojniki- kilka odmian, trawy: kostrzewa, owies, rozplenica hameln (brakuje mi jeszcze rozplenicy little bunny i trzcinnika) , kuszą mnie krzewy jagody kamczackiej, rozchodniki- ostry i matrona- chociaż zaskoczona jestem, że sprzedają jeden nędzny badyl :? Wpadło mi w oko też kilka innych bylin kwitnących, ale teraz nazw nie pamiętam.. Muszę wziąć na wstrzymanie- do wiosny.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Magda ! Przeczytałam,że zmieniasz swój ogród! Czy rzeczywiście książka Newbury'ego była inspiracją? I ten pomysł z gorąca balią w ogrodzie ciekawy, widziałam tamten odcinek "Mai...". Ciekawa jestem , co Danusia Młoźniak Ci zaproponuje...Bo nie doczytałam, czy plan zostaje , jak z książki czy jesteś otwarta na propozycje Danusi? A jeśli zaproponuje inny (może geometryczny ) plan? Pewnie już jesteś po spotkaniu. Czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia.
Ja, podobnie jak Kasia Robaczek, żałuję,że nie mogłam na początku swojej ogrodowej drogi skorzystać z porady fachowca.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu a więc widzę że i kolejny krok do upragnionego ogrodu zaliczony, również czekam na pierwszy projektowy zarys.
Amfora ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zabawa w gwiazdkowanie Cię wciągnęła na całego. Super to wygląda. Czekam niecierpliwie na wstępny projekt, kibiców będzie wielu. Pozdrawiam. Zwolnij Madzia, bo z tym morderczym tempem to przeraziłaś .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”