Petunia z nasion Cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion cz.2
Nasiona petunii są bardzo drobne
i dla potrzeb detalicznych
wystarczająca ilość.
Nie pomylę się jak stwierdzę, że ok 5 szt jak nie więcej.
i dla potrzeb detalicznych
wystarczająca ilość.
Nie pomylę się jak stwierdzę, że ok 5 szt jak nie więcej.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mało hmmm gdzies na aukcji znalazłem za 1 gram to ok 8000-9000 nasion czyli 0,05g to będzie jakies 400 liczba przewyższająca moje potrzeby ale 5 nasionek to zdecydowanie za mało.
-
Miało być 500 

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
No to wszystko jesne:) Pięknie dziękuje
Witam wszystkich ja swoje petunie wysiałam 15 stycznia i powoli już kiełkują oprócz tych w otoczkach petunie kupiłam w markecie OBI cena za 1 paczkę petuni typu surfinia niebieska to niecałe 4zł było w paczce od groma nasionek oraz zakupiłam w TESCO nasiona w otoczkach f1 nasionek było 20szt cena ok 11zł ale widać że te w otoczkach wolniej wschodzą 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Zalecane jest co najmniej dwukrotne pikowanie, bo bardzo to wzmacnia te maleństwa. Jak podrosną zasil je np humusem, a później nawozem do roślinek kwitnących. A teraz trzymam kciuki za bezcenne maleństwa 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
Nasiona otoczkowane potrzebują więcej wilgoci.baxiowa pisze:ale widać że te w otoczkach wolniej wschodzą
Planuje po miesiącu zrobić pierwsze pikowanie problem to brak gumowych parapetów
bo chyba trochę tego będzie zebrałam i posiałam też z zeszłorocznych i te w sumie najlepiej wzeszły 
-- 19 sty 2014, o 23:49 --
mają bardzo wilgotno stoją na grzejniku w reklamówce lekko odchylonej żeby ich nie zaparzyć i żeby pleśń nie szalała widać że te otoczki pękają więc może lada dzień coś się wykluje

-- 19 sty 2014, o 23:49 --
mają bardzo wilgotno stoją na grzejniku w reklamówce lekko odchylonej żeby ich nie zaparzyć i żeby pleśń nie szalała widać że te otoczki pękają więc może lada dzień coś się wykluje

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
U mnie na parapecie ląduje deseczka, która powiększa go o jakieś 10-15 cm, na niej stawiam podstawki z multiplatów wysunięte o jakieś 5 cm, na których stawiam sadzonki. Tym sposobem parapet powiększa mi się o ładne cm. Do tego pod oknem stawiam stół i na nim rozsady. W kwietniu mam już wrażenie, że wszędzie mam rozsady 

Pozdrawiam, Kasia
- gaura
- 500p
W ubiegłym roku siałam petunie i nie miałam z nimi problemów, ładnie wzeszły, nie padały, pikowałam raz. W tym roku sieję ze swoich zebranych nasion.
Pozdrawiam, Kasia
ja jestem ciekawa co mi wyjdzie z własnych nasion ładnie wschodzą chyba w sumie najlepiej ale czy będą też zwisały???
- gaura
- 500p
Jeśli masz po prostu petunie to raczej zwisać nie będą, bo mają pokrój wzniesiony, jeśli są to petunie zwisające typu surfinia to i owszem. Ja siałam surfinie z nasion własnych zbieranych i bardzo ładnie zwisały.
Pozdrawiam, Kasia
te zebrane nasionka były z surfini niebieskiej czytałam że kolory będą inne ale też zaczełam zastanawiać się czy będą zwisać jak rośliny matczyne.
- gaura
- 500p
Moje zwisały, pokrój miały bardzo ładny, ale kolory to była jedna wielka miła niespodzianka. Np. na 8 sadzonek niby białej, biała była tylko jedna. Ale reszta też była ładna, pojawiły się kwiaty jasne, z takim prążkowaniem (jakby żyłkami) fioletowymi z jasną lub ciemną gardzielą, różowe z jasnym lub ciemnym środkiem
Pozdrawiam, Kasia
oby udało się i nasze starania nie poszły na marne... a powiedz mi jeszcze po jakim czasie pikowałaś?