Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Ja mięty nie znalazłam,bardzo zawiedziona byłam,bo przecież tyle tego mam :roll: Przypomniało mi się jeszcze jedno miejsce,dostałam jako gratisek w Sulejowie z kwiatkiem ;:306 Widocznie wszędzie króluje,bo już kiedyś dostałam piwonię z miętą :D No taka to z mięty podróżniczka ;:306 Ja nie robię zdjęć,bo córka wzięła mi aparat,a zobaczyłam kwiatek ciemiernika ;:oj Ja w ogóle biedna jestem,wszystko mamy do spółki ;:222
A jeszcze zapomniałam napisać,że iryski piękne,ja też wzbogacam kolekcję,mam chyba ciut więcej,więc jak w sezonie coś Ci się spodoba,to wal śmiało,ciągle pamiętam o zobowiązaniach :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękne irysy Aniu ;:138 Mogłabyś podać przepis na syrop :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu piękne odmiany irysów jak będziesz zainteresowana innymi to zapraszam do mnie przy okazji zabierzesz sobie tego upatrzonego liliowca.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Romko ;:196 przepis znalazłam w internecie...na jego bazie robiłam też z miętą.
SYROP Z CZARNEGO BZU

30 dużych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów) około 35 dag
3 cytryny
2 kg cukru

Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczny dzień z krzewów rosnących z daleka od ruchliwej drogi. Następnie rozłożyć na białej kartce, aby wyszły wszystkie żyjątka. Białe kwiaty obrać z łodyg (można odciąć nożyczkami) i przełożyć do garnka...jak najmniej potrząsać kwiatami, najważniejszy jest pyłek kwiatowy. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić w plasterki i położyć na kwiatkach (końcówki cytryn odrzucić).

1 litr wody zagotować i zalać nią kwiaty z cytryną. Całość przykryć i odstawić na 2 dni. Następnie wymieszać, przecedzić przez sito i odcisnąć kwiaty. Dodać cukier, razem wymieszać i zagotować. Następnie przelać do czystych i suchych słoików( wyprażyłam w piekarniku)...jak najmniejszych. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 5-10 minut...przechowywać najlepiej w lodowce lub chłodnym miejscu. Gotowy syrop można dodawać do herbaty, wody i zimnych napojów...działa zapobiegawczo przeciw przeziębieniu, łagodzi też kaszel.
Z miętą też robiłam...na tę porcję dodałam porządną garść mięty. Raz dziennie zapobiegawczo dodaję do herbaty.
Jolka ;:167 irysy jak zaczynają kwitnąć na liściach pokazują się brązowe plamy, przekopałam część na obrzeże ogrodu do zakątka z różnymi chorymi zdechlakami...więcej nie mam zamiaru ich sadzić, wyrzucić szkoda...niech sobie rosną na uboczu. Teraz nadają znowu że zima wraca, o tej porze nie powinno się już chyba nic szadzić...na wiosnę chyba Ty do mnie przyjedziesz, ja jestem uwiązana...ciężko się gdziekolwiek wybrać... ;:7 ;:7 na emeryturze będę czasowa.
Wiosna w ogrodzie, róże mają liście....
Obrazek

peonia...wcale nie odpoczywa...

Obrazek

wierzba smocza też wypuszcza bazie...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu witaj w Nowym Roku. :wit

Irysy są piękne, to fakt, chociaż kwitną zbyt krótko.
Ja jednak także straciłam do nich serce, po tym, jak zaczęły mi chorować .
Już więcej nie kupuję, ale z innymi roślinkami zaszalałam w tym roku i już w pięciu miejscach zamówiłam, a miałam nic więcej nie kupować, gdyż nie mam miejsca.
Zacznie się wiosną wyrzucanie innych z ogrodu. :;230
Ja mam bez odmiany Aurea, ciekawe, czy z niego są także jadalne kwiaty i owoce? :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to mnie martwicie, że irysy też chorują. Miałam je za niezniszczalne.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju :wit tego to nie wiem, ale blisko lasu albo na łąkach na sto procent rośnie pełno dzikiego bzu...można uciąć kilka baldachów. Zerknęłam jak wygląda Aurea, bardzo ładna odmiana...ale czy nadaje się do konsumpcji to nie wiem. Strach próbować, można się zatruć.

Ania ;:196 jeśli do tej pory u Ciebie nie chorowały to nie powinny...przypuszczam że w ziemi są jakieś grzyby które atakują nie tylko irysy ale i inne rośliny. Ogród jest jeszcze młody nie ma równowagi biologicznej. Teraz jak głupia sadzę drzewa liściaste, krzewy...tak jak w lesie są różne strefy roślinne, w ogrodzie trzeba o to samo się postarać. Kompost też jest ważny, w miejscach w których został przekopany w ziemia widzę gołym okiem poprawę w wyglądzie roślin...ostatnim razem pięć taczek poszło na rabaty.
Teraz następna pryzma się kompostuje. Po dodaniu kompostu ziemia zrobiła się sypka, całkiem inna od tej do której nie dodawałam kompostu.Pierwszy rok polewałam rabaty gnojówką z pokrzyw i skrzypu, w tym roku też mam zamiar podlewać...efekty będą na pewno widoczne. Zauważyłam że iglaki ruszyły ze wzrostem, chyba to działa ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie niektóre iysy też nie kwitły w tym roku. Ale to tak jest zawsze. Jedne kwitną, inne odpoczywają. One potrzebują potasu i fosforu do kwinienia. Sypie się go jesienią albo wczesną wiosną. Gdy ziemia jest za kwaśna, pzestają kwitnąć, tylko w liście rosną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje irysy tez maja w sezonie brązowe plamy, pryskałam je w jednym sezonie środkami grzybowymi dosyć często ale nie zauważyłam żeby to coś pomogło, ktoś na forum napisał że ścina liście no nie całkowicie zostaje tak 1/4.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No właśnie ja też opryskiwałam, ale to nic nie pomaga. Liście też ścinałam, ale potem i tak znów dostają plam. Dlatego nie za bardzo lubię irysy późniejszą porą, choć w maju są cudne.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

No to chyba nie będę roszała irysów, skoro im dobrze tam gdzie są. Ja na słonecznej rabacie dość wcześnie ścinam liście, bo potem na rabacie kitną lilie i lawenda. A pod drzewami zostawiam, bo zasłaniaja liście żonkili. I nie widzę różnicy w jakości irysów.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Aniu witam w Nowym Roku i życzę pomyślności.
Od raz widać , że sprzęt nowy , zdjęcia wyszły piękne. Ja czekam do czasu wyjścia na działkę , do pracy . Wtedy to odnowię wątek. Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przepis zapisany ,zrobię taki syropek ,dzięki ;:196 Rzeczywiście co to będzie z tą WIOSNĄ zimową ;:oj
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 liście irysom też obrywałam te najbardziej chore, w końcu dałam sobie spokój...na uboczu niech sobie rosną tak jak chcą. Puste miejsca zastąpiłam innymi roślinami, może będą bez problemowe. Teraz oferta jest bardzo bogata, można przebierać i cały czas coś zmieniać.

Mirko ;:167 z aparatu jestem bardzo zadowolona...rośliny można pokazać w miarę wyraźnie, kolory są wyraźne nie rozmyte. Nie mogę doczekać się wiosny i wypróbować na kwiatach.

Romko ;:168 podam Ci jeszcze przepis na sos z dodatkiem czosnku dodatek do wędlin i mięs...jeśli nie wychodzi się z domu, można go spokojnie konsumować...czosnek wiadomo jest wyczuwalny dla otoczenia :;230 działa antyseptycznie tak jak antybiotyk. Jutro wrzucę na pw.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie przepis :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”