Kiszone ogórki
Re: ogórki+liście dębu
Temat jest już poogórkowy, ale może przyda się na następny rok. Ja zgodnie z rodzinną tradycją (nauki babcine) do kiszonych ogórów dodaję liście wiśni, winogron i czarnych porzeczek - chcran, czosnek, ziarna kopru swoją drogą. Babcia robiła ogóry w dębowej beczce, więc liści dęby nie dodawała, ja czasem dorzucam jakąś gałązkę liściastą.
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: ogórki+liście dębu
Kapustę kiszoną i ogórki robię od lat w słoikach weka ( z gumkami )
Do ogórków obowiązkowo dodaję , chrzan , koper, czosnek,3 listki wiśni i jeden orzecha włoskiego. Ułożone w słoiku wraz z dodatkami ogórki zalewam gotującą się wodą ( na 1 l wody łyżka soli ) zawsze wychodzą smacze i twarde. Podobno na wodzie można zrobić super zalewajkę ale nigdy nie zostanie mi woda, zawsze ją wypijemy
.Przechowuję je w piwniczce, praktycznie do następnych zbiorów ogórków .
Do ogórków obowiązkowo dodaję , chrzan , koper, czosnek,3 listki wiśni i jeden orzecha włoskiego. Ułożone w słoiku wraz z dodatkami ogórki zalewam gotującą się wodą ( na 1 l wody łyżka soli ) zawsze wychodzą smacze i twarde. Podobno na wodzie można zrobić super zalewajkę ale nigdy nie zostanie mi woda, zawsze ją wypijemy

Pozdrawiam! Róża
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z kiszeniem ogórków
Gieniu, ja używam listek laurowy i też ogórki są bardzo chrupiące.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiszone ogórki
Ja mam problem tego rodzaju. Do bieżącego spożycia , ogórki wychodzą cymes, jak tylko zacznę robić je na zimowe zapasy , klops. Chodzi o to , że słoiki zakręcam tak nie do końca mocno , aby się wyszumiały ogóraski i potem je dokręcam i wynoszę do chłodnego. W tym roku ogórki wyszły fatalnie , tak samo jak zwykle je robiłam, to samo i tyle samo dodałam . Myślę, że to wszystko zależy od ogórków - jak są z nawozem to się psują, miękną i okropny smak mają. Wyczytałam, że na 1 litr wody dajecie więcej niż jedną łyżkę soli kamiennej, ja daję 1 łyżkę na litr.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja dają 7 kopiatych łyżek soli na 5 litrów wody i sól kamienną niejodowaną i zagotowuję razem.
A zalewam czasem zimną, czasem lekko przestudzoną, a kiedyś zalałam gorącą wodą.
A zalewam czasem zimną, czasem lekko przestudzoną, a kiedyś zalałam gorącą wodą.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Zależy to też od pogody,jak było gorąco i ogórki nie były podlewane to mogą też być nie smaczne.
Re: Ogórki - jak zawekować (post oddzielony)
Ja zbieram ogórki w każdy dzień nie zwracam uwagi na kalendarz biodynamiczny. Do kiszenia dodaje liście wiśni, korzeń chrzanu, czosnek , koper i gorczycę.Na jeden litr wody daję 1 łyżkę soli , troszkę cukru. Wodę zagotowuję gorącą zalewam ogórki w słoiku i zakręcam. Ogórki są twarde smaczne i dobrze się przechowują.
Odradzam stosowanie plastikowych butelek do kiszenia...no chyba ze są to plastiki przystosowane na kiszonki i posiadają odznaczenie..podczas kiszenia wydzielają sie substancje które wchodzą w "szkodliwa" reakcje jeśli plastik jest nie przystosowany.
Ja do moich ogórków daję tylko koper i duużo czosnku. Ogórki oczywiście myję. Kiszę w butelkach 5 litrowych po wodzie ngaz. Ogórki zalewam posolonym wrzatkiem. Jedyny problem z tymi ogórkami to taki że mi wszyscy je wyżerają
zostały mi 3 pełne butelki a do świeżych ogórków pół roku jeszcze....
Na tą zime miałem 15 butelek 5l. Latem kupie beczkę 50l i w niej zrobię
albo lepiej dwie 

Na tą zime miałem 15 butelek 5l. Latem kupie beczkę 50l i w niej zrobię

-
Czy mam to rozumieć dosłownie? Wrzątkiem? Jak na to reaguje plastikowa butelka?tkordus pisze:... Kiszę w butelkach 5 litrowych po wodzie ngaz. Ogórki zalewam posolonym wrzatkiem. ...
Moje nowe imię Szansa 

Butelka się trochę kurczy co powoduje że ogórki są bardziej obciśnięte butelką. Mniej wody po ogórkach jest wtedy... Taka wada...
-
A plastik pod wpływem temperatury nie wydziela substancji szkodliwych? 

Moje nowe imię Szansa 

nie wiem. ogórki są pyszne.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogórki robię od wielu lat i mam swój sposób.
Jeśli źródło jest niewiadome ( czyt, ogórki kupione ) to najpierw je moczę w wannie kilka godzin.
Dopiero potem wekuję zalewając gorącą wodą z solą ( u mnie to 1,5 łyżki soli na litr wody ).
Tylko raz mi nie wyszły i nie wiem dlaczego...
Jeśli źródło jest niewiadome ( czyt, ogórki kupione ) to najpierw je moczę w wannie kilka godzin.
Dopiero potem wekuję zalewając gorącą wodą z solą ( u mnie to 1,5 łyżki soli na litr wody ).
Tylko raz mi nie wyszły i nie wiem dlaczego...
Gdzieś wyczytałam, że do kiszenia najlepsze są odmiany ogórków z najmniejszą ilością brodawek