Proszę o pomoc dla laika co ma zapał ;)- kaskada z wazonu

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Proszę o pomoc dla laika co ma zapał ;)- kaskada z wazonu

Post »

Pawel Woynowski pisze:Myślisz może o czymś takim:
Obrazek
właśnie coś takiego chciałabym miec u siebie w ogrodzie.. na niewielkiej wysokości gdzie woda bedzie wpływać do jakiegos małego zbiornika (niestety mało miejsca i dziecko- mały diabełek). No tylko, że prolem polega na tym, że jestem całkowitym laikiem.. i pomimo tego ze przeczytałam całe to forum dot. oczek wodnych i kaskad.. nadal mało co rozumiem :( .. no niestety. No i setki pytań.

1. taką "fontannę" będę chciała zrobić zaraz koło sciany i mam pytanko.. w jaki sposób i z jakiego materiału usypać taką górkę azeby to sie trzymało "w kupie" i żeby deszcz tego nie rozwalił? (czy możliwe jest zrobienie rusztowania z betonu ?)

2. Jak "związać wszystkie te kamienie ażeby takł ładnie się trzymały?

3. wiem już o rozłożeniu foii pod kamyczkami (w kaskadzie) ... tylko czy jeśli połącze te kamienie betonem to czy folia jest potrzebna?

4. chcę ażeby wpływało to do poidła dla bydła (tez czytałam tutaj o takim pomyśle) chciałabym je zabudować podobnymi kamyczkami jakie beda na kaskadzie, azeby się to łączyło.... no ale nie wiem czy lepiej to poidło zakopać (przez dziecko i wypadki wolałabym tego uniknąć) czy postawić je na ziemi i na tyle unieść wysoko tą kskade zeby było ładnie?

5. no i teraz coś co jest dla mnie czarna magią... TE WSZYSTKIE POMPY, kabelkui, podłączenia... masakra czarna magia.... czy ktoś takoś łopatologicznie może mi powiedzieć co i jak.. i co potrzebuje i ile tego... no i jak to pochować.... no i jak mam przed zakupem takiej pompy wiedziec jaka mi jest potrzebna i o jaka wydajność chodzi i takie tam...

chciałąbym jedynie azeby ten wazon z wypływającą wodą ( i juz wiem ze najlepiej azeby on był z kamionki) był na wysokości 150 cm- 170 cm... ) ze tak powiem na wprost oczu.
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

w zasadzie do takiego dzbana używa się pompek o najmniejszej wydajności 350-650 l/h, ale u Ciebie to się nie sprawdzi bo chcesz uzyskać zbyt dużą różnicę poziomów. Każda pompa ma maksymalną wysokość tłoczenia i na tej wysokości woda już nie leci. Radziłbym więc jeśli chcesz mieć ten dzban na wysokości wzroku podnieść maksymalnie zbiornik na wodę. Potrzebujesz jeszcze wąż od pompki do dzbana i gniazdko w odległości max kilka metrów.

Co do pozostałych pytań to już Twoja inwencja i sama przyjemność i radość tworzenia. Na pewno dasz radę - powodzenia.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Budowanie kaskady :
- wyznaczenie terenu
- wkopanie zbiornika w ziemię myślę że tak będzie najłatwiej lub tak by wystawał z ziemi. Zbiornik najtaniej beczka plastikowa gruba z 250l ale należy pamiętać że kiedy beczkę wsadzisz do ziemi to przed osypaniem jej wlej do środka wodę bo w przeciwnym razie ziemia wciśnie beczkę dopiero jak ziemia się ubije np. po całorocznym sezonie to możesz wodę jesienią wypompować.
- następnie wylej niewielki fundament po zarysie miejsca wodospadu czym większy teren tym lepiej i łatwiej rozmieścić kaskady bo myślę, że powinny być nieco szersze jak na ilustracji by w nieckach kaskadowych miesciło się nieco więcej wody.
- przystepujemy do obmurowywania kaskady / myslę, że należy kupić odpowiedni kamień najlepiej łupany najtaniej wychodzi piaskowiec żółty bynajmniej w moich stronach dlatego bo jest lekki / a po wymurowaniu fajnie sie zazielenia glonami chyba że jest pomalowany bezbarwnymi farbami do kamienia pozwalającymi zachować jego naturalny kolor. Obmurowywując pamietaj by w rejinie zbiornika kamień był nieco wyższy jak otwór wlotowy do beczki no i odpowiednio szerszy dlatego bo a)na obmurowany kamień nasadzisz tzw. mający za zadanie zbieranie wody ze spadajacej kaskady i wlewanie jej do beczki LEJ wykonany z grubej blachy na ktory dla dekoracji ustaw kamienie nie zbyt drobne by nie zatkały otworu wlotowego do beczki ktory czym szerszy tym lepiej bo kamienie nieco tamują odpływ wody. b) gdy znajdziesz beczkę z otworem tak szerokim jak średica beczki to woda moze bezpośrednio wpadać. Przed rozpoczęciem murowania wsadź wąż do beczki ale kup solidny wielosezonowy taki by dotykał dna beczki i miał co najmiej 1m zapasu od najwyższego punktu kaskady. Pozostaje tylko obnurowanie po wylanym fundamencie . Środek kasdady wypełniaj ziemią do pierwszego stopnia licząc od ziemi następnie pamietaj by przed murowaniem kaskad miejsce gdzie bedzie leciała woda przed murowaniem a) wyściel folią ale do oczek wodnych jest wielosezonowa b) zastosuj specjalne preparaty ( informacje sklepy budowlane) zabezpieczające przed gubieniem wody. Murując kaskady pamietaj o prawidłowym wiązaniu za pomoca pretów metalowych tak by kaskada była stabilna stopniowo murując puste miejsca wypełniaj ziemią lekko ją ubijając ale początkowo z czuciem by nie uszkodzic wiążącego betonu. Na szczycie umieść wazon czy dzban gdzie wprowadzisz wąż który od środka dzbana zabezpieczycz by się nie wyslizgnął na zewnątrz. Jeszcze jedno murując kamień łupany staraj sie tak dawać zaprawę by nie była widoczna czyli około 5 cm w głąb kamienia co jest proste przy murowaniu a o niebo lepiej wyglada.
- po wymurowaniu dopiero posiadając wiedzę w postaci przekroju węża jego długości a także wysokości kaskady licząc od dna beczki idziesz do sklepu i kupujesz odpowiednią pompę lub zamawiasz ją wysyłkowo gdzieś miałem namiary na profesjonalny sklep ceny przystepne. Pompe zamawiaj wiosną bo ma zazwyczaj rok gwarancji wtedy do jesieni ją przetestujesz .
- jeśli chcesz by przed kaskadą woda zlatując była widoczna dosyć szeroko to najpierw wylej fundament i w miejscu gdzie ma być woda umieśc lub wymuruj pojemnik. Murując nie zapomnij informacja j/w a także o miejscu zagłębionym by przy czyszczeniu wypompowywaniu wody nie było kłopotów z jej zbieraniem
- Myślę że prace murarskie powinna zrobić osoba która cokolwiek w życiu murowała !!!
Osoba w jeden dzień powinna wkopać beczkę wykopać niewielki fundament na wysokości ziemi bez potrzeby szalowania - deskowania na szerokość szpadla głębokość strefy przemarzania myslę że ok 50cm jeśli wokół kaskady będzie teren zagospodarowany. Beton wylany równo z powierzchnią ziemi. Po kilku dniach gdy mocno zastygnie / w/g PN 30dni bez dodawania komponentów powodujących szybkie wiazanie ale myslę, że po 10 dniach można murować zwłaszcza, że nie jest to duża budowla. Jeden dzień powinien wystarczyć na wymurownie być może parę godzin dnia następnego w zależności co dodatkowo wymyślisz. Podsumowując 2,5 dni samej pracy.
- Gdy są pytania proszę postaram sie cos doradzić.
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

jeeej dziekuje za pomoc.. teraz tylko to musze wydrukowac i dac mezowi.. i pwoedziec jak ja to widze.. a jak ebdziemy piec pytania to będę sie szereoko do Pana usmiechac ;) i prosic o dalsza pomoc.. :)
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Proszę nie szukać oszczędności w kamieniu bo to ma być element dekoracyjny! Kamień tylko jest murowany po obwodzie wiec nie jest to duży wydatek. Jeszcze jedno murujac z kamienia proszę nie starać się robić to zbyt równo pod linijkę wskazane są lekkie wysuniecia kamienia dla uzyskania ciekawego efektu. Jak coś to proszę pytać.
Mam na imię jarek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Budowa skalniaka z kaskadą.

Post »

Beczkę sobie odpuść, nie jest praktyczna do tego celu. Jest przede wszystkim za głęboka, w stosunku do średnicy otworu, co wiąże się z problemami przy czyszczeniu dna z osadów, bo takie na pewno będą po kilku miesiącach eksploatacji kaskady. Oraz przy tak małej powierzchni (otwór w beczce) lustra wody, nie ma możliwości nasadzić w niej roślin.
Najlepiej, do tego celu, jako dolny zbiornik, nadaje się gotowa forma pod małe oczko wodne, bardzo dobrze jak jest w formie nerki i ma głębokość ok 60 - 90 cm. Może być również okrągła, to już zależy od upodobań i stylu ogrodu.

Zakładam oczywiście, że już wcześniej pomyślałaś nad miejscem pod kaskadę. Pod nazwą kaskada mam na myśli całość, razem z dolnym zbiornikiem i skalniaczkiem na którym będzie kaskada. Masz już zrobione wytyczenie zarysu skalniaka.

Zaczynamy od usunięcie warstwy podłoża w miejscu gdzie będzie skalniak, na głębokość ok 15 - 20 cm., pod całym zarysem skalniaka.

Obrazek

Zdejmujemy darń, jeśli tam był trawnik, i odkładamy ja na bok, przyda nam się jeszcze. Wybieramy podłoże spod darni, (pryzmując je, jeszcze się przyda) i na jego miejsce wsypujemy np. gruz pobudowlany, to będzie drenaż pod skalniakiem. Rośliny skalne nie lubią z natury zastoin wody.
Całą powierzchnię gruzu, poza miejscem pod koryto kaskady, okrywamy płatami darni, lub warstwą włókniny, jeśli nie mamy darni, zabezpieczy to wypłukiwaniu podłoża pod skalniak, w warstwę drenażu. Pozostawione bez okrycia darnią lub włókniną, miejsce pod kaskadę zasypujemy suchą zaprawą cementową, ubijając ją tak, aby zaprawa dostał się między gruz i tworzyła równą powierzchnię na wierzchu. (na fotce jeszcze przed przykryciem darnią)

Obrazek

Teraz przyszła pora na obsadzenie skorupy dolnego zbiornika

Obrazek
Przed obsadzeniem zbiornika montujemy w nim armaturę (przejściówki), dla doprowadzenia wody z instalacji wodociągowej (zawór pływakowy od WC) oraz wyprowadzenia wody na kaskadę. (w obu przypadkach, wykorzystane przejściówki do mocowania baterii w umywalkach). W tej części zbiornika będzie stała pompa, w tym przypadku o wydajności 7500l/h.
Tak przygotowaną skorupę, wkłada się do wykopu odwzorowującego kształt formy oczka, lecz trochę szerszego na całym obwodzie (o ok 5 cm po każdej stronie), którego dno jest wysypane piaskiem. Po włożeniu formy, centralnie do wykopu, obciążamy ją np. kamieniami, kładąc je do wnętrza formy, równocześnie poziomując ją tak, aby we wszystkich kierunkach leżała poziomo. Kamienie zapobiegają poruszaniu się formy, w trakcie dalszej pracy. Można również zbiornik zalać wodą. Teraz, pozostało jedynie obsypywać wokół formę w wykopie piaskiem, polewając go obficie wodą z węża, w celu zagęszczenia. Uwaga, w trakcie tej pracy, trzeba pilnować, aby forma nie poruszała się, (duża ilość wody w wykopie, może spowodować jej wypłynięcie, z wykopu), lepiej więc włożyć więcej kamieni do wnętrza formy, ma się wtedy gwarancję, że wszystko będzie O.K.

Zbiornik na miejscu.

Obrazek

Bierzemy się w takim razie za formowanie skalniaka.
Układamy najniższą warstwę kamieni, która będzie ograniczała skalniak, i tworzyła jego granicę. Tę pierwszą warstwę wkopujemy w podłoże na 1/3 wysokości, a resztę uzupełniamy substratem pod skalniak do wysokości kamieni w pierwszej warstwie. Polewając wodą (deszczując w miarę obficie) każdą nasypaną 10 cm warstwę substratu. Zagęści to substrat, i zapobiegnie w przyszłości osiadaniu całej konstrukcji.

Następnie układamy drugą warstwą i do wnętrza skalniaka sypiemy substrat.

Obrazek Obrazek

Lewa strona skalniaka wypełniona.

Obrazek

Tak samo postępujemy wypełniając pozostałą powierzchnię skalniaka, formując w ten sposób górkę na której uformujemy stopnie kaskady.

Obrazek Obrazek

Tak to wygląda po uformowaniu w nasypie stopni.

Obrazek

Na stopniach kładziemy warstwę folii ogrodniczej, izolującej, folię PVC od podłoża

Obrazek

Po położeniu folii PVC, układamy na niej kamienie, łącząc je zaprawa cementową.

Obrazek

Tworząc jednocześnie koryto kaskady, z kamieni układanych po bokach cieku kaskady.

Obrazek

A tak to wygląda po ukończeniu kaskady i w trakcie nasadzeń po lewej stronie.

Obrazek

Pozostało nam jeszcze zamaskowanie krawędzi oczka :

Obrazek

I w tym przypadku, wymurowanie murka zabezpieczającego (małe dziecko w domu) i, praca skończona.

Obrazek

Zamiast górnego zbiornika wyrównującego nurt kaskady, można zastosować ten kamionkowy wazon, dobrany wielkością proporcjonalnie do całej kaskady.

A o jaki zbiornik wyrównawczy chodzi, to dowiesz się TUTAJ, gdzie jest więcej fotel z tej budowy.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”