Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Milo się ogląda. ;:170
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A oto kolejna część ogrodu Vann, odmienna w charakterze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Utworzenie ogrodu wodnego powierzono w 1911 sąsiadce Gertrude Jekyll ? to ona zaprojektowała dolny ogród z meandrującym strumieniem, z typowymi dla niej nasadzeniami z funkii, rodgersjii, paproci i irysów. Połączyła kolejne oczka wodne zasilane ze stawu, dodała wijące się ścieżki i kamienne mostki, zaprojektowała i sprowadziła ponad 1500 roślin wodnych. Rosną tam: ciemierniki , wiosenne cebulowe, dzikie łąkowe kwiaty, paprocie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciach, ten ogród jest kompletnie inny w nastroju i wyglądzie od pokazywanego poprzednio jej autorstwa (Upton Grey). Według mnie ? nie mniej piękny. Co sądzicie?

Jest tajemniczy , zacieniony, trochę zaniedbany... To troszkę pozbawiło go urody, ale i tak budzi podziw.
Figura Narcyza z brązu. A kamienny grzybek ? ?drugie życie? dawnej podpory na siano.

Obrazek

To świetna inspiracja do cieniolubnych założeń.
Dalej ogród niezauważalnie przechodzi w las.

Obrazek

Kolejny inny w nastroju fragment ogrodu - Yew Walk - zamknięty jest w wysokie ściany z cisowego żywopłotu . Mają one ponad 100 lat. Po obu stronach strumienia znajdują się długie, prostokątne rabaty, gdzie bujna roślinność aż kipi. Wąski, malowniczy strumień ( uregulowane brzegi) biegnie pośród nich.
Jak wspominałam ostatnio ? zakochałam się w takich kompozycjach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W części bardziej użytkowej jest ciekawa ?falująca? ściana ? tradycyjne rozwiązanie z tego regionu do przyściennej uprawy grusz i brzoskwiń - lepiej trzyma ciepło niż zwykłe, proste ściany.

Obrazek

W ogrodzie są też nowoczesne elementy i ładnie się wtapiają w całość

Obrazek

Obrazek

Duże wrażenie zrobiło na mnie wiele ukrytych furtek i okien widokowych na okoliczne pola i łąki ? cudowne! Takie rozwiązania wydają mi się wspaniałe. Pomyślałam,że u mnie nie ma na co się otwierać, ale... mam pewien pomysł...Postaram się zaadoptować coś takiego do mojego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urokliwych zakątków tu nie brakuje. Jakże są zwyczajne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To dość nowy współczesny pomysł, jak mi się wydaje - łąka i trawnik ? kilka razy widziałam w Anglii takie połączenia. To propagowanie bardziej ekologicznych, naturalnych rozwiązań. Gdzie niepotrzebny jest gazonowy dywan, pozwólmy trawie dziko rosnąć. Podoba Wam się ?

Obrazek

Obrazek

Jeszcze taki drobiażdżek , no i zdjęcia znad stawu ? nie można się oprzeć takim widokom...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten ogród to prawdziwie angielski styl, stare cegły, ogrodowe detale, mury i dachówki. Posiadłość ma niezwykły nastrój, choć ogród jest nieco zaniedbany. I ta cisza wokół..!
To miejsce z klimatem zagubionego w czasie świata. Magiczne.

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Piękne zdjęcia, dom i ogród to chyba za duzo dla samej właścicielki i ogrodnika na 1/2 etatu.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Gertrude Jekyll po prostu byłą geniuszem :D Nie ma ogrodu, który by wyszedł spod jej ręki i mi się nie podobał.
Oglądałam oferty na tego rodzaju wycieczki ;:224 Na pewno kiedyś się wybiorę.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Izo zachwyciłam się i zatraciłam, w tej wszechogarniającej, bujnej zieleni i kwiatach - to prawdziwie moje klimaty !
Mnie, tak jak tej starszej Pani, nie potrzeba nic więcej do szczęścia, jak tylko możliwość przebywania i pracy w takim właśnie otoczeniu...
No, bajka po prostu ... jak z sennych marzeń...

PS. Słyszałam też, że takie falowane murki są dużo trwalsze niż budowane w linii prostej ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Hmmm Ania napisała wszystko. Aniu jeśli mnie weźmiesz :wink: chętnie się z Tobą wybiorę na taką wycieczkę.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie pokazany wymarzony ogród. Jaką ma powierzchnię Izo?
Kiedy oglądam zdjęcia nasuwa mi się wiele spostrzeżeń, mam też pewne wątpliwości.
Jako kobieta praktyczna, posiadaczka 30 arów ogrodu, który nigdy nie jest dość ogarnięty, zastanawiam się widząc podagrycznik odmiany variegata, (ekspansywny jak i gatunek - wiadomo, bardzo uciążliwy chwast), jak właścicielka dba, aby nie przerastał sąsiednich bylin?
Czy widziałaś tam, Izo, jakiś separator? Może są sposoby na to, tylko ja ich nie znam? Jak zrobić, żeby się nie narobić? ;:oj .
Angielskie rabaty, sprawiające wrażenie naturalnych, wbrew pozorom wymagają wielu regularnych zabiegów, ale może wraz z dojrzewaniem ogrodu tej pracy jest coraz mniej? - na to, nie ukrywam, bardzo liczę, mój ogród w końcu kiedyś też będzie dojrzały.
Cegły, płyty, łupki (?) na ścieżkach, przejściach czy murkach wyglądają, jakby w tym miejscu urosły,
elementy drewniane zszarzałe, wydawałoby się - zaniedbane, a przecież tak tu pasują, zarówno meble, jak furtki, czy niskie płotki.
I nasuwa mi się taka myśl, że moje zszarzałe meble ogrodowe aż prosi się odnowić, bo wydają się brzydkie,
natomiast w tamtym ogrodzie, odnowione zupełnie by nie pasowały.
Muszę sama ze sobą dojść do ładu, bo w końcu nie wiem, czy odnawiać, czy zostawić :roll: .
Zauważam wiele elementów regularnych, strzyżonych żywopłotów - przegród, one są jakby stałym elementem w zmieniającym się w ciągu roku ogrodzie.
Tego mi brakuje u siebie, stąd też zamysł sadzenia bukszpanów, chcę trochę uporządkować przestrzeń.
Na pomysł pozostawienia nie koszonej łąki :D wpadałam także, tego roku, kiedy mąż zaniedbał swoje obowiązki :wink: .
Muszę przyznać, że nieźle to wygląda i oszczędza pracy - będzie tak również przyszłego roku, nawet nie dbam, by była to kwietna łąka.
Nie umiem planować z kartką w ręku, mam jakąś mętną wizję, gdzieś tam, z tyłu głowy, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Czekam na Twoje podsumowanie roku - lubię, jak rozliczasz się z zaplanowanych zadań, tłumaczysz z odstępstw od wytyczonych celów itp. ;:333 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Ogród Vann skojarzył mi się z dojrzałością i spokojem. W taki otoczeniu mogłabym spędzić koniec mojego życia. :roll:
Nie byłam nigdy w Anglii, więc zawsze zaskakuje mnie ilość zieleni, która aż kipi z każdego zakątka.
Zgadzam się z Tobą, furtki i okna widokowe są pełne uroku.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś bardzo dziękuję Ci, że zabierasz nas w podróż w tak cudne miejsca ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Wspaniała porcja inspiracji ;:180 Spokój bije z tych kompozycji, cudo! Murek falowany, fantastyczny i ten zakątek z ławeczką ;:167
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Wspaniały, ma jednak jedną wadę, wymaga przestrzeni!!!!!!! Ale kilka inspiracji można podpatrzeć!
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

wow ciekaw ogród ile tam zieleni ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Izo ja z zachwytu nie wiem co napisać określę tylko jednym słowem ''pięknie''
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

:wit
Jaki śliczny ogród ;:oj 8 cud świata ;:333 To źródełko piekno. Cały ogród w moim stylu ;:oj
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Piękne magiczne miejsce. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”