Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p
Od: 1 gru 2009, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013/cz.7

Post »

Ewunia witaj ;:196 piękne te kolorki tulipanów ,musze się skusić ,u mnie coś zjadło cebulki .
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wstawianie tulipanów o tej porze roku powinno być karane,
bo wiadomo, że cebulki będzie można kupić dopiero wczesną jesienią :roll: i do tej pory o tych się zapomni. :wink:
Chyba, że załapiecie się jeszcze na jakieś wyprzedaże :;230 - pogoda -póki co- sprzyja.
Tulipany z zieloną smugą należą do grupy Viridiflora; biało zielony to Spring Green,
a fioletowo-zielony to zapewne Night Rider.
Moje powojniki botaniczne nie szaleją tak z kwitnieniem, jak u Ciebie, ale zawsze to jakaś pionowy element.
Najlepiej kwitnie mi Polish Spirit i Madame Julia Correvon, natomiast Błękitny Anioł, też przecie z grupy Viticiella, prawie padł.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo,pytałam o altanę z huśtawką,tę pergolę,przy której posadziłaś róże(chyba nie pokręciłam ?;:131 ) Myślałam,że masz zdolniachę męża :D Pozwoliłam sobie spisać identyfikowane przez elsi tulipany ;:180 Mam podobne :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Agniesiu-Agness - Dzięki Eli-Elsi przynajmniej już wiem jak się nazywają ... mam problem z systematycznym zapisywaniem nazw roślinek, które przybywają do mojego ogródka... wiem, że muszę, ale tyle róznych spraw wokół mnie od tego odciąga, a potem po prostu zapominam :oops:
Miło, że zajrzałaś ;:196

Obrazek Obrazek

Dorotko-Dorkow0 - ja tez nie wyobrażam sobie ogródka bez tulipków wiosną, rozświetlają ogród kolorkami, jedynym mankamentem sa ich przekwitajace liściorki... ale nie ma nic darmo :;230

Obrazek

Ewciu -Ewka17 - u mnie też jakieś paskudy ryją pod ziemią, na szczęście "pogłowie" tulipanów na tym nie traci, u mnie raczej cebulki karleją, bo ja ich nie wykopuje w czerwcu :oops:

Obrazek

Elu- Elsi -
Dziękuję Ci bardzo za nazwanie moich pięknotek :uszy
Tym razem zapiszę ;:108 Zawsze to lepiej jak się wie, co się ma ;:7 Masz też rację z tym, że o cebulowych sie intensywnie pamięta wiosną... jak kwitną, a jesienią... ja notorycznie zapominam dosadzić nowe :;230
Powojnikami sie nie przejmuj... u mnie najlepiej rosną te, o których zapominam, że je mam ;:306 Poza tym trzeba dać im czas, sama zobacz...

Obrazek

a dwa lata później było już zdecydowanie lepiej...

Obrazek Obrazek

Miruś-Miriam - Męża mam zdolniachę, ale w ostatnich latach bardzo zapracowanego, więc wspieramy się częściowo "gotowcami", doba ma niestety ograniczoną ilość godzin, a teraz lokum do mieszkania ważniejsze , niestety, niż ogrodowe przydasie ;)
Jakiś czas temu udało mi się "wymarudzić" metalowe podpory pod powojniki, które mi Połówek pospawał, ale z malowania już się "wymiksował" i zostawił dla mnie. :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No tak, powojniki oblepione kwiatkami to ja u ciebie zawsze podziwiałam. Niestety moje wcale nie są takie dorodne nawet po dwóch czy trzech latach. Najważniejsze jednak, że żyją. Ten twój niebieściutki jest wręcz cudny :roll:
A co to jest za ustrojstwo u podstawy, takie plastikowe? Może w tym tkwi tajemnica?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe, Wandziu, to "ustrojstwo" to kawałek rury plastikowej, wbitej w ziemię, do której przymocowana jest drewniana kratka - dzięki temu nie ma styczności z podłożem i dłużej pożyje.

To co moge podpowiedzieć, to jednak dobre przygotowanie podłoża - u mnie ziemia gliniasta, niezbyt przychylna powojnikom, w dodatku raczej kwaśna... więc przy kopaniu dołka pod powojniki staram się zmieszać ziemię jaką mam z ziemią np. do róż, albo warzyw i dać trochę torfu odkwaszonego (ale niewiele) chociaż znacznie lepsze byłoby podłoże kokosowe (również zdrowotnie), na dno dołka zawsze pakuję jakieś kamyki, kawałki gruzu - robią za drenaż, przysypuję to ziemią, jak mam to daję też troche kompostu i sadzę powojniki tak, żeby u podstawy miały lekką górkę, a nie zagłębienie (jak u róż). Zasilam w sezonie nawozem do powojników, a jesienią podsypuje trochę preparatami wapniowymi. Przy okazji dostaje sie też innym wapnolubom.
I to tyle mojego "chodzenia" przy powojnikach.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No cóż, Ewuniu, dziękuję. Robię też to, co ty... a jednak :(
Mam ziemię piaszczystą, przepuszczalną. Może za mało wody moje mają? Niestety, nie można mieć wszystkiego.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak u Ciebie pięknie, muszę nadrobić zaległości w poprzednich wątkach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trzymam Cię za słowo,że moje z czasem też takie będą :wink: Tak,jak Wandzia mówi,niby robi się,co trzeba,a efekty ...no nie ma ich ;:224 Nastawiałam w ogrodzie podpór,obsadziłam,a efekt pożądany nie nadchodzi ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjdzie Miruś, przyjdzie... potrzebny jest tylko ... czas :;230 ale doskonale Cię rozumiem, bo nie mogę zrozumieć czemu mój świerk serbski stoi w miejscu... od trzech lat... przynajmniej tak go widzę :;230
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p

Post »

:wit Ewuś niech Miruś idze,gdzieś dalej,niech tak zostaje.{Edytorek i śmigaj z fot. zabawa super] :tan
    Ewuś Swierk może potrzebuje oddechu i jak ruszy w górę,to na drobi zaległości we wzroście.
    Awatar użytkownika
    AGNESS
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu powojniki zachwycające....całe morze kwiatów.....
    Ja nie mam żadnego o kwiatuszkach jak dzwoneczki...... tak się zastanawiam, czy znalazłoby się jakieś miejsca na choć jeden taki egzemplarz..... one chyba kwitną bardzo wcześnie prawda???
    Miriam
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo rozumiem post Ewki17 ;:131 Ciężki umysł mam dzisiaj...?
    Mój ci on cz. 3
    Awatar użytkownika
    ewka17
    200p
    200p

Post »

Miram :witJeśli coś to przepraszam ja myślalam o mrozie.
    Miriam
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo słusznego wieku,jeszcze mam trochę ...gorąca,ale żeby tak od razu z mrozem pomylić.... ;:224 ;:306
    Mój ci on cz. 3
    Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”