Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dracena? odmłodzenie nietypowe.

Post »

30 cm wkładu???? 1/3 wysokości doniczki??? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Może to jakaś specjalna palmówka, albo pracownik niezbyt dobrze poinformowany. Wystarczy, jak kupisz normalną palmówkę, wysypiesz na dno 1,5 - 2 cm keramzytu i na to trochę ziemi (ziemia oczywiście do palm i dracen, a ilość ziemi oceniasz na tyle, żeby zakryło oczywiście ten pieniek) i na to dracenę, one raczej nie mają specjalnie rozbudowanego systemu korzeniowego, więc z powodzeniem powinno zakryć ten Twój pieniek. I tyle, proste, jak budowa cepa.

Co do ucięcia pieńka, to tak czy owak, musi być zalany parafiną, bo mogą dostać się niechciane drobnoustroje, poza tym będzie schnąć i marszczyć się.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ramik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sty 2014, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

te doniczki były oryginalnie z takim wkładem i wyglądały jak typowe palmówki, cienka i wysoka. Wkład na 1/3 bo wkład służy jako doniczka a tamto reszta to niby dekoracja ale i na wode pojemnik, ale ja widziałem że przy niektórych tego typu roslinach, nie mówię konkretnie o Dracenach są wskaźniki wody, a te wskaźniki z Obi tez były własnie konkretnie pod te doniczki. Coś takiego to było http://images63.fotosik.pl/552/e695ec97d2343087med.jpg (zmoderowano/Iwona)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No podejrzewałem, że to musi być jakiś wynalazek, kup zwykłą palmówkę i zrób, jak Ci napisałem, a będzie git.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ramik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok to mam dwie opcje.
1. Ucinam gruby pieniek 1cm ponad wyrastaniem z niego cienkiego, zalewam parafiną (lub nie? może jest szansa, że gruby pusci nowe pędy?) i wsadzam do zwykłej palmówki tak żeby gruby pieniek był przykryty ok 2cm ziemią.

2. Ucinam cienki pieniek na wysokości gdzie kończy sie gruby pieniek, gruby pieniek ucinam jak w pkt.1 cienki pieniek z czubkiem i liśćmi wsadzam do nowej doniczki, a reszte wsadzam j.w. czyli wystaje tylko goły kikut cienkeigo pieńka.

Co Wy na to?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem za pierwszą opcją, skoro roślina dobrze rośnie, a nie jest wysoka pod sufit, to bez sensu jest ją ucinać. Poza tym nie jest to pora na ucięcie, zresztą na przesadzanie też. Poczekaj lepiej z tym do wiosny. Druga sprawa, po przycięciu pieńka macierzystego, to to czy coś ew. puści, nie ma znaczenia, czy nie zalejesz parafiną. A musisz to zrobić tak czy owak, szczególnie jak chcesz przysypać ziemią - inaczej wda ci się infekcja bakteryjna, albo częściej grzybowa i wtedy pójdzie Ci na całą roślinę. Pierwsza opcja jest o tyle lepsza, że jeśli do tego czasu pieniek macierzysty wypuścił tylko jeden pęd, to nie ma żadnej gwarancji, że po odcięciu tego pędu, wypuści następne, tak więc zostaniesz jedynie z uciętym pędem, którego będziesz musiał wpierw ukorzenić, a z matecznej może już nic nie puścić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ramik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok dziękuje wszystkim za porady. Wygrała opcja, że zostawiam całą roślinę i obcinam tylko gruby pieniek żeby nie wystawał z ziemi. Oczywiście czekam do marca z całą operacją.

P.S. Gruby pieniek wypuścił 3 pedy ale 2 uschły pokazały sie tylko na korze troszkę takie guzki i mały listek, ale trzymałem go 2 lata w wodzie tylko w wodzie :)
komosa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2014, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena - rozmnażanie

Post »

agromadzik i jak sie potoczyły losy rozmnazania draceny w styczniu?? :) Pytam, bo mialam dzisiaj sie za to chycić, a trafilam na Twoj post i jestem ciekawa, co z tego wyszlo ;)
sara-s16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2014, o 17:06

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i zielony i bardzo proszę o poradę bo nie mogę sobie dać rady z moją yuką. Mianowicie mam bardzo ładną jukę, dostałem ją od kolegi, miała bardzo małą doniczkę i przesadziłem ją w październiku. Ziemie dałem do yuk i palm, donice trochę większą. Problemy zaczęły się w grudniu, zaczęły mi liście usychać ( jak mi się uda to zdjęcia wrzucę ) które obciąłem ale to nic nie dało. Następne wysychają a co dziwniejsze to jedne usychają a ona wypuszcza nowe pączki, na zdjęciu widać jak na samym dole żółknie a nowe pączki takie ładne zielone wypuszcza a podlewam bardzo rzadko i ostatnio dodałem do wody trochę odżywki ( Azo Foster ) bardzo proszę o poradę i z góry dziękuje ..

Linki do zdjęć załączam poniżej :)

http://www58.zippyshare.com/v/34053874/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/33255638/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/37597074/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/60837700/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/75682498/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/83361654/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/8909466/file.html
http://www16.zippyshare.com/v/27336517/file.html
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Gdzie stoi ile ma światła może ma za suche powietrze (suche liście odrywamy nie obcinamy obcięte nie wyglądają estetycznie taka rada )
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Jukka nie musi mieć wilgotnego powietrza.
W naszych mieszkaniach w zimie ma za mało światła i to, że dolne liści obsychają jest zjawiskiem normalnym. Dzięki temu tworzy się ładny, paskowany pień z bliznami po liściach.
Ja też odrywam suche liście, jednak nie polecam tej metody początkującym "uprawcom" juk. Bardzo łatwo można urwać liść z całym stożkiem wzrostu.
sara-s16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2014, o 17:06

Post »

Od grzejnika stoi jakieś 1 mb , pokój jest nawet jasny , a jeżeli ma mało wilgoci to jak nawilżać .
reniaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2014, o 12:34

Post »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Posiadam dracenę, ma pewnie z 10 lat. Jednak bardzoooo długo nikt się nią specjalnie nie zajmował, stała z zasuszoną ziemią, z dala od okna. Nie urosła za bardzo. Jak ją zabrałam to wszystkie liście wisiały oklapnięte i zwiędłe, po podlaniu część z nich się podniosła, suche oberwałam. Stoi u mnie już miesiąc, widać że troche odżyła.
Ma bardzo małą doniczkę, bez otworów w dnie, myślę że nigdy nie była przesadzana.

Prosze o radę, co z nią robić.
Czy tylko przesadzić do większej doniczki z odpowiednią ziemią? Teraz czy poczekać do wiosny?
Czy pociąć i odmłodzić (nigdy tego nie robiłam)?
Jakiś nawóz ? Jeśli tak to jaki ? I od kiedy stosować ?

W tej chwili stoi na oknie południowym, ma dużo światła. Czy to dobre miejsce ? Czy moze jak sie zrobi cieplej to zarać ją na mniej słoneczny parapet ?

za chwilkę zdjęcia (ładują się)

ps zmierzyłam ją, ma jakieś 50 cm z doniczką
a doniczka średnice 10 cm
reniaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oto zdjęcia

Obrazek

Obrazek

tak teraz na nią patrzę i chyba troche szkodą ją ciąć, może tylko ją do większej doniczki przesadzić i dokupić jakąś drugą małą i posadzić obok żeby zakryć pusty pień
jak myślicie ?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ja bym nie ścinała, bo nadal ładnie się prezentuje.
Na wiosnę przesadź do podłoża takiego do juk i dracen.
Doniczkę wybierz większą ale też nie za dużą bo draceny tego nie lubią.
Pomysł z dosadzeniem mniejszej rośliny moim zdaniem też jest dobry.
:wit
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
reniaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuje za odpowiedź, a kiedy przesadzać ? I czy potem nawozić (od razu po przesadzeniu czy po jakimś czasie ? ) i czym nawozić ?
jestem całkowitym laikiem w tej kwestii
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”