Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013/cz.7

Post »

Ewka, gdzieś Ty się podziała...? Co zaglądam to mój stary wpis... :roll:
Zdrowia Ci życzę w nadchodzącym roku i wszystkiego ogrodowego... ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Ewo :wit
Trafiłem tutaj po Twojej wizytówce :D Ogród śliczny ;:oj
Zachwycam się tym parawanem z winobluszczu ;:oj Jest piękny :D Pozwolisz, ze zrobię u siebie podobnie?
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Przeglądałam sobie leniwie wszystkie wątki z hasłem "ciurkadło" i doszłam do Twojego Ewciu ogrodu i ...... czapka z głowy ;:180 . Gratuluję ;:215 , gratuluję smaku, bujności wielorakości .... wprost przepięknie jest.
Ciurkadło w dechę. Czy mogę zmałpować liście ukrywające węża ?
Gdzieś je już widziałam - rok lub dwa wstecz. Czy to Ty pokazywałaś jak je robiłaś z pieluchy tetrowej na siateczce metalowej rozpiętej ?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak,chyba u Ewy jest pierwowzór ;:131 A ja jeszcze wrócę do wierzb.Moja iwa ma chyba ponad dziesięć lat i ma się dobrze,tak samo hakuro-nishiki(nie wiem,czy poprawnie napisałam :oops: ,ale wiecie o którą mi chodzi).Myślę,że cięcie ma ogromne znaczenie.Ja tnę co roku bardzo mocno,do kikuta i wciąż są młode.Na wiosnę dłużej są łyse jedynie.Od forumowej koleżanki(Anna11) dostałam wierzbę smoczą.Bardzo podobają mi się jej pastorałki.Ja też nie wyobrażam sobie ogrodu bez wierzb ;:185 Ewo,kto Ci robi te wszystkie drewniane elementy?Są bardzo ładne ;:63
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

O jacy mili Goście... a ja nie dostawałam powiadomień :oops:

Dorotko - Dorko0 - juz jestem, jestem... latam sobie po Forum, a nie wiedziałam nic o Waszych odwiedzinach

Na przeprosiny...

Obrazek Obrazek

Kamilu - bardzo dziękuję za te miłe słowa
korzystaj z podpowiedzi ogrodowych - ile chcesz - żebyś wiedział ile ja rzeczy "zmałpowałam" z ogrodów Forumowiczów ;:168

zielony też był fajny... po ciężkiej zimie trochę się przerzedził... bo to był bardzo stary winobluszcz...

Obrazek Obrazek

Mirko- Ruda2011 - no pewnie, a jaką będziesz miała fajną zabawę z tymi liściorkami... tak, ten kursik był mój ... :D

Obrazek

Mirko-Miriam - drewniane elementy ? a o które konkretnie pytasz ? Bo generalnie to my kupujemy w marketach budowlanych różne rzeczy a potem sami impregnujemy/malujemy i składamy wg własnych pomysłów... :lol: Mój mąż zawsze "poprawia" kupowane kratki poprzez wzmacnianie ich łączeń wkrętami, bo te zszywki które są w oryginalne, to można sobie... no wiesz co z nimi można zrobić... :;230

Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam podobne zdanie na temat zszywek w tych drewnianych elementach ;:306 .
Za bramką ziemia z potencjałem? do zagospodarowania, kiedyś, tam????
Ja na swojej łączce coś powoli dosadzam, zrobiłam rozsadnik irysów syberyjskich,
posadziłam kilka brzóz, olchę z "poszarpanymi" listkami - jeszcze mały fragment łąki kwietnej mi się marzy :wink: .
Tworzenie kaskady pamiętam, pewnie zdjęcie sprzed lat, teraz chyba bardziej osłonięta roślinami.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Elu ;:196
Tak, za tą zieloną furtą - "ziemia z potencjałem" :uszy i też zaczęłam ja zagospodarowywać... posadziłam kilkanaście brzóz, lipę, szpalerek jarząbów... mam juz dosyc koszenia tam tylko trawy, lepiej niech jakiś lasek rośnie.
A drewniana konstrukcja została obsadzona różami, dosadzę jeszcze powojniki i będzie wejście do... miejsca do grillowaniam otoczonego wokół tujkami szmaragdami (bo niższe od brabantów) przeplatanych jakimiś liściastymi krzakami. Tak sobie wymyśliłam, żeby "zgubić" tę "wąskość" mojej działki zaczęłam sadzić w poprzek niej, tworząc takie "pokoje"...
Co do terenu nad samą rzeczka to... w życiu tego nie ogarnę i niech tam jest dzicz natury, postaramy się tylko postawić takie prowizoryczne ogrodzenie na końcu działki, żeby sasiedzi, co strzelają do kaczek nie robili tego na moim terenie...

Fota ciurkadła faktycznie trochę starsza, no i z innej pory roku... bo latem jest tam mniej więcej tak...

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Przykładem ogarnięcia terenu nad rzeczką są Nokły Tadeusza, ale na to trzeba naprawdę dużo czasu, siły i zacięcia.
My, póki co, musimy sobie zapracować na (dużą :;230 ) emeryturę.
U nas nie ma dostępu do rzeczki, brakuje jakieś 30 m ;:224 , mamy za to komary gratis ;:306 .
Grodząc działkę pamiętajcie, że nie można zagrodzić dostępu do rzeki, musi być swobodne przejście brzegiem (w Nokłach są furtki dla wędkarzy).
U mojego dziadka była za stodołą skarpa a potem mała łączka przy rzece, dziadek wypuszczał tam konia na popas.
Płoty były jednak przy rzece ażurowe, tak, by mógł przejść człowiek i tak było u każdego sąsiada.
Barbanty mamy w strzyżonym żywopłocie i tniemy je chcąc utrzymać w ryzach, szmaragd wystarczy przyciąć od góry,
przynajmniej w pierwszych latach.
Będziemy zastępować szmaragdami zbyt wybujałe świerki rozpierające mi płot od strony północnej - tu się kłania planowanie, mistrzem nie jestem, co?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewka... ;:196
Za cudnej urody Róże dziękuję... ;:168
A w ogrodzie masz pięknie, ale to już tam kiedyś pisałam... ;:138
Co, do zagospodarowania, to też mam problem... Sporo tego jest, psy sąsiadów biegają, dzikie sarenki sobie spacerują... Sami sąsiedzi też nie gardzą spacerem po mojej działce... A mnie nie stać na normalne ogrodzenie, aż mnie czasem cholera bierze... Zawsze coś ważniejszego jest w wydatkach...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

My ogrodzenie też robiliśmy (i robimy ;) na raty... i we własnym zakresie, często ze "zdobycznych" materiałów :? trzeba wybierać priorytety...

O tym, że trzeba zachować 1,5 m od lustra wody wolne od ogrodzeń to pamiętamy... zresztą tam ma być ogrodzenia takie z desek na drewnianych słupkach... Może nawet byśmy dali sobie spokój z tym ogrodzeniem, ale ludzie (i co gorsza, sąsiedzi) nie potrafią uszanować prywatnej własności i to co nie ogrodzone traktują jak "niczyje" a czasami nawet jak swoje własne... ;:202

Wiem, że tuje nie wszystkim się podobają, ale u mnie rosną dobrze i nie są takie wielkie jak świerki.
Mam taki kawałek żywopłotu z z brabanta i ze szmaragda i ten drugi podoba mi się zdecydowanie bardziej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

No właśnie mam dylemat bo połowa działki jest już w brabantach... a polowa czeka na obsadzenie.Też mi się bardziej podobają szmaragdy ale z kolei cena mnie troszkę odstrasza.brabanty zdecydowanie tańsze. :oops:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu-Mewa - fakt, brabanty tańsze... dlatego ja kupuję szmaragdy... w promocjach , na żniżkach pod koniec sezonu, a ostatnio postanowiłam kupowac po 2-3 szt w sezonie , kiedys tam dojdą wszystkie do jednego wymiaru, bo i tak będą przycinane :;230
Nasze możliwości finansowe niestety nas nie rozpuszczają, jeśli chodzi o zielone wydatki :|

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za oknem... zima sobie o nas przypomniała, paskudnie, zimno, mokro... to ja naprzekór, wiosnę zapraszam...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Gdzieś miałam zapisane jak się nazywają, ale gdzie ja to schowałam... :oops:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu cudne tulipanki..... szczególnie podobają mi się te z zieloną smugą..... koniecznie muszę takich poszukać.....
Miłego popołudnia ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, witaj... ;:196
Piękną wiosnę pokazujesz... Śliczne Tulipany... To ulubione kwiaty mojego M... :wink:
Zawsze jak kwitną, to lubi być w ogrodzie... :uszy
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”