Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.

Post »

Na razie to zostawię, nauczyłam się podchodzić do chciejstw ze spokojem, bo co za szybko i za dużo to niezdrowo. Przekonałam się ze skrętnikami i fiołkami. Po obejrzeniu kilkunastu fotek, oszalałam i chciałam mieć wszystkie i to już. Skutek jest taki, ze się nie mieszczą, nie wszystkie mi się podobają i brakuje miejsca na inne, a wczoraj znów zachwyciłam się begoniami koralowymi, tamaja, coccinea, gazebo i tak dalej. Można z nich robić piękne drzewka. Jedną tamaje, chyba mam, bo bardzo podobna, już przywiązałam ją do patyczka. Myślę, że jak je przez jakiś czas pooglądam, to się trochę uspokoję, ale któreś i tak będę musiała mieć. :tan
Pozdrawiam.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, zdecydowanie masz rękę do kwiatów :)
przepiękne roślinki, uwielbiam kwitnące, a u Ciebie kolorki aż dają po oczach :)

chciałabym zapytać o Twoje sposoby na bugenwille i sundaville: czy podcinałaś je jesienią czy może dopiero zrobisz to na wiosnę?
widzę, że są dwie szkoły - jedni robią tak, a drudzy tak... zastanawiam się co lepsze. Mam 2 bugenwille, więc jedną przycięłam jesienią, a drugiej nie ;) zobaczę jaka będzie różnica.. ;)
Twoje w formie drzewek są świetne, szkoda, że moich nie da się tak poprowadzić... mają zdecydowanie pokrój krzaczasty..
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka - ja jesienią obcinam tylko kwiatostany.Bugenwilla zgubiła wszystkie liście, a teraz wypuściła nowe jasne pędy, na wiosnę skrócę je na dwa - trzy oczka.
- i Sundaville zawsze wiosną przycinałam na 30- 40 cm od nasady, ale w tym roku postanowiłam ich nie przycinać, usunę tylko zbyt długie wybiegi zimowe i suche. Zobaczę co będzie, może wcześniej zakwitną, mają już po 5 lat, więc są rozkrzewione.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Zatkało mnie na widok oleandrów....boskie ;:202 ;:202
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I po co mi to było ;:223 -przejrzałem watek i dostałem oczopląsu ;:306
Fiołki i skrętniki MIODZIO :heja -mam trochę zielska ,ale dla tak kwitnących ;:180 ;:180
Ogród też zadbany i piękne okazy .
Mam dwa leniwe fiołki ,nie kwitną ,może porada KaRo o potasie podziała .
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potas na pewno pomoże. Ja często swoje roślinki podlewam wywarem z obierek ziemniaczanych i korzeni mniszka lekarskiego, mają go dużo, a naturalne lepiej się przyswaja. Ziemniaki mam swoje , niepryskane a "maje" rosną u sąsiada na łące. :heja Skórki z bananów też mają go dużo, ale za bardzo przesiąknięte chemią, moczą je w jakiś roztworach, kiedyś oglądałam taki program,o tym, co się z nimi dzieje zanim do nas dotrą.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hmm...ciekawa jestem, jak Robisz te wywary ze skórek ziemniaków i z korzeni mniszka?
Gotujesz, czy jak? Moczysz tylko...

Do nowych chciejstw trzeba podchodzić z głową. Albo zmieniać kolekcję na określony kierunek...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Też jestem ciekawa jak przygotować ten wywar :lol:
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justus27 - masz rację, trzeba coś wybrać, bo wszystkiego nie można mieć, pomału do tego dochodzę ;:124 , ale co wybrać, jak wszystkie piękne i ciekawe?

Obierki z ziemniaków ( muszą być zdrowe) najczęściej zalewam wrzącą wodą i pozostawiam na trzy dni, potem podlewam rośliny w rozcieńczeniu. Korzenie mniszka kroję na plastry i razem z pokrzywą gotuję 5 min, pozostawiam na dobę. Nie mam proporcji, robię to na wyczucie. Lepiej podlewać częściej, a słabszym roztworem, to nie gnojówka, więc nie spali korzeni.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo przydatne info na temat wywarów :) Ja zrobiłam z jakieś 2 miesiące może 2,5 temu wywar z pokrzywy tylko ze wyszło go duzo...jak myślisz będzie jeszcze zdatny?
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deissy - wywar na pewno będzie dobry, tylko ze do tej pory, to pewno zmienił się już w gnojówkę i śmierdzi, więc nie radzę podlewać nim roślin w domu, a jeśli już to dobrze rozcieńczony, no i pootwieraj wszystkie okna. ;:306
Ja mam w zapasie 50 l. gnojówki z pokrzyw i zdrowych liści pomidorów, zostało mi z lata, wlałam do plastikowych butelek i zamknęłam, będzie jak znalazł na wiosnę do tarasowych. :tan
Oprócz gnojówek i wywarów, robię też kompost z herbaty (zużytej), łusek cebuli, czosnku, obciętych liści i pędów pomidorów (zdrowych, bez oznak zarazy ziemniaczanej), resztek sałaty, szczypioru i różnych ziół.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hihihi nawet jej nie wąchałam,mam ja w dużej butli po mineralnej....jutro ją powącham :) Ale jak przeżyłam zapach wody ze skorupkami mocno już zalatującymi to gnojówka to pikuś chyba :)
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj! woda ze skorupkami cuchnie niesamowicie ;:219 , ja wolę skorupki wysuszyć, potem tłukę je na proszek i dodaję do ziemi, przede wszystkim do oleandrów i bugenwilli.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Ciekawe to z obierkami... Wszystkie rosliny tym mozna?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyciągiem z obierków ziemniaczanych podlewam przede wszystkim tarasowe i w ogrodzie. Kilka razy podlewałam też fiołki i skrętniki, ale wtedy obierki gotowałam przez 5 min. i odstawiałam na 1 dzień.
Gdy sadzę datury na rabatę, to pod spód, pod korzenie wsypuję dużo obierek i popiołu drzewnego.
Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”