Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Zresztą - dopóki moje roślinki są zdrowe, to pozwalam im żyć tak, jak chcą - rosną sobie w swoim tempie, krzaczą się jak chcą, moje ingerencje są stosunkowo niewielkie, po prostu się nimi cieszę :D
- ;:215 ;:215 ;:215
- i o to w całej tej naszej "przygodowej imprezie" z roślinami chodzi i bardzo cieszy. Obserwujemy ich rozwój od "miniaturowego" nasionka, przez rozwój siewki, sadzonki, pierwsze kwiaty i to jest w naszym hobby najpiękniejsze i oby to tak trwało i cieszyło nas ... "do końca świata i jeden dzień dłużej" ;:224 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko

Mój ogród to typowa działka ROD, która ma powierzchnię 500 m kw. i różni się od innych tylko tym, że płynie na niej rzeczka. na tak małym kawałku nie jest możliwe stworzenie ogrodu japońskiego, zresztą cały czas mam tam kilka grządek gdzie uprawiam warzywa.
Próbuję jednak wkomponowywać na większym jego kawałku bardzo dużo elementów ogrodów japońskich i dostosowuję je do naszych realiów, przykłady:
większość roślin jest strzyżona
występują głównie rośliny ogrodów japońskich takie jak klony, różaneczniki, azalie, modrzewie i wiele innych
występują elementy ozdobne takie jak latarenki japońskie, pagody , mostki itp.
Domek co prawda nie pasuje do tego wszystkiego ale obsadziłem go ze wszystkich stron roślinami i mało go widać.

Bardzo mi miło, że podobają Ci się moje rośliny i i wszystkim innym forumowiczom ale staram się je uprawiać jak pokazują tajscy nauczyciele i sądzę, że każdy kto zastosuje się do materiałów i opisów zamieszczonych na forum "wyhoduje" podobne rośliny do moich, zresztą większość zamieszczonych roślin na naszym forum jest ładna i ma różne swoje zalety.

Dziś posadziłem mojego lekko przesuszonego arabicum, dałem mu dużą doniczkę aby można było szeroko rozłożyć korzenie. W doniczce usypałem podłoże w formie stożka i na wierzchu postawiłem drzewko, któremu nie musiałem dawać podpory bo świetnie stało na tym usypanym wzniesieniu.

Obrazek

Korzenie rośliny ręcznie poprzeplatałem, pokrzyżowałem, ułożyłem jeden na drugim, jeden z prawej strony uniosłem w górę aby później po odkopaniu był w powietrzu, po prostu ogólny bałagan w korzeniach...

Obrazek

Po przysypaniu korzeni warstwą podłoża ok. 3-4 cm rozsypałem na wierzchu seramis zostawiając po brzegach doniczki miejsce na granulowany nawóz ptasi "Guano", który zawiera dużo fosforu i potasu oraz trochę azotu. Te dwie warstwy będą chronić w lecie korzenie przed spaleniem przez słońce i będą utrzymywać w sobie wilgoć.

Obrazek

Zasypałem nawóz seramisem i rośliny oczywiście przez pewien czas nie będę podlewał tym bardziej, że podłoże ma ok 15% wody z wyciśniętego włókna kokosowego.

Obrazek

Na razie korzenie wystawiłem nie za dużo, dopiero większe odkrycie planuję pod koniec lata.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - napiszę krótko, bardzo ładna roślina, efekt - widok rośliny po posadzeniu ;:215 ;:215 ;:215 !
Już za niezbyt długi czas i ja przystąpię do wiosennych przesadzeń, ciekawi mnie co "kryje" się w podłożu, jak będę mógł formować korzenie moich roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przeglądam swoje adenium bo od poniedziałku nie będzie mnie w domu przez 8 dni, jak wystają korzenie z doniczki to przesadzam.
Przesadziłem jeszcze dwie rośliny to pierwsza, którą dostałem od Mieczysława, rozkrzewiłem ją i jeszcze zostało mi przyciąć i rozkrzewić wiosną cztery najwyższe pędy.
Za ściółkę posłużyła czarna skała wulkaniczna.

Obrazek

To pierwsze moje prawie dwuletnie obesum z mixu, które musiałem przesadzić.
Drzewko ma krótki, gruby kaudeks, który przechodzi w długie dość grube korzenie.

Obrazek

Drzewko po posadzeniu.

Obrazek

Na razie tyle wystawiłem jego korzenie.

Obrazek

Roślina rosła pod doświetleniem ale po przesadzeniu powędruje na odpoczynek do swoich kolegów.

Tutaj przy okazji pokazuję 9 miesięczne obesum, które rośnie pod doświetleniem.

Obrazek

Podgiąłem mu trochę gałązki drutem.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że przy przesadzaniu Adenium, wysadzasz je w dość głębokie doniczki. Ja będę próbował przesadzać do podobnych w jakich obecnie u mnie rosną, tz o jeden "nr" szersze (zmianę uzależniam to od stanu - wielkości systemu korzeniowego), ale niezbyt głębokich.
Za ściółkę posłużyła czarna skała wulkaniczna
- gdzie - w jakim sklepie zakupiłeś lawę wulkaniczną ? Dopytuję, bo mam zamiar do podłoża dodać trochę tego minerału o różnej granulacji.
Mieczysław
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Osobiście kupuję wszystkie składniki do zrobienia podłoża u tego gościa, dobierzesz tam wszystkie składniki potrzebne i w super jakości.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ;:333 .
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wsadzam rośliny do głębokich doniczek bo poprzednie były również głębokie miały 13cm teraz sadzę do 15 -16 cm.
Przy roślinach o dużych korzeniach daję doniczki o średnicy nawet 20 cm aby dobrze rozłożyć korzenie.
Korzenie rozprowadzone prawie na wierzchu doniczki wrastają szybko w głąb doniczki i myślę, ze pod koniec tego lata korzenie mogą zbliżyć się do drenażu, a przy okazji górne będą mocno grubieć, mam taką nadzieję. Wnioskuję to po obejrzeniu korzeni w starych doniczkach w które były sadzone drzewka w zeszłym roku a które przerosły drenaż.
Lawę wulkaniczną kupiłem w Leroyu Merlin jesienią.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lawę wulkaniczną kupiłem w Leroyu Merlin jesienią.
- dziękuję za odpowiedź.
Mam namiary na sprzedawcę lawy w przystępnej cenie, ale minimalna ilość to 25 kg w jednej granulacji. Taka ilość mnie nie interesuje. Wysłałem zapytanie czy dokonuje sprzedaży w ilościach m/w po 5 kg, czekam na odpowiedź.
W moim mieście nie ma sklepu Leroyu Merlin, w Obi i Nomi sprawdzałem nie prowadzą tego asortymentu. Jutro jeszcze sprawdzę w Centrum akwarystycznym, może tam posiadają ten produkt.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław
Sprawdzałem gdzie można kupić drobną skałę wulkaniczną taką jaką kupiłem. Wpisz w wyszukiwarkę
Bazalt 3-6mm akwarium krewetkarium 7 x Płukany !!! (3811587608)
Kosztuje 1 zł za kg z dostawą 11,20 płukany 7 razy, od razu do użycia w podloże.

Znalazłem również super podłoże do adenium
PODŁOŻE WULKAN DO UKORZENIANIA ROŚLIN AKWARIUM 0/3 (3848046146)

Podłoże przeznaczone do akwarium ale bezwzględnie nadaje się jako dodatek do naszego podłoża, sam kupię sobie worek.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PODŁOŻE WULKAN DO UKORZENIANIA ROŚLIN AKWARIUM 0/3 (3848046146)
- właśnie do tego Sprzedawcy wysłałem zapytanie i czekam na odpowiedź.
Bazalt 3-6mm akwarium krewetkarium 7 x Płukany !!!
- jeżeli nie będą mieli w naszym bardzo dużym centrum akwarystycznym, to już tą frakcję zakupię. Jeszcze chcę znaleźć taką granulację 5 - 10 mm. Znalazłem, ale sprzedają tylko w ilościach hurtowych, zapewne do sklepów akwarystycznych.
Mieczysław
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

laminda pisze:Witam. Proszę o pomoc. Mam Adenium już trzeci rok. Nigdy mi nie kwitło ale kaudeks rośnie pięknie. Niestety msm problem z liśćmi. Rosną cały czas nowe a stare żółką i odpadają. Co jest tego przyczyną??? Może go przyciąć????
Obrazek
Zdjęcie przedstawia Adenium sprzed miesiąca. Obecnie te zielone liście są już żółte a nad nimi rosną piękne nowe, po to by powtórzyć ten proces ;:145

Na moje to Twoje adenium jest przelane. Czy ją dobrze widzę, że w doniczce stoi woda ? Jeśli tak jest to przesadzilabym roślinkę do nowego, suchego podłoża
Ewa
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

ja jakiś czas temu wysiałam adenium w doniczce i mi wszystkie padły po kilku dniach,jak już wykiełkowały, bo przelałam. Teraz nasiona umieściłam na waciku do demakijażu, zamknęłam w pudełeczku po serku i zostawiłam w ciepłej łazience do wykiełkowania. Po 2 dniach już były zieloniutkie stworki. Jeszcze potrzymałam je 1 dzień w łazience i potem do doniczki przesadziłam. Rosną jak na drożdżach, bo na noc idą spać do ciepłej łazienki, a w dzień stoją na wschodnim oknie. Wysiane zostały 3 stycznia, w tej chwili mają około 2-2,5 cm wysokości ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże przeznaczone do akwarium ale bezwzględnie nadaje się jako dodatek do naszego podłoża, sam kupię sobie worek.
- Jerzy - ja dzisiaj zaopatrzyłem się w centrum akwarystycznym w żwirek bazaltowy, jeden o granulacji 1 - 5 mm, drugi m/w 5 - 8 mm, chociaż trafiają się również kryształy o rozmiarze ok. 1 cm. Od dłuższego czasu dopytywałem o taki żwirek, ale dopiero teraz go spotkałem.
Mieczysław
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

nasiona zakupiłam na allegro. Kupiłam od razu więcej, w razie gdybym jakieś ukatrupiła na początku. No i jak przypuszczałam, tak też się stało, ale druga tura rośnie jak na drożdżach :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”