Ciemiernik(Helleborus) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Sadziłam jesienią kłącze ciemiernika, ale było w bardzo złym stanie i nic z niego nie zostało. Mimo to chciałabym go w ogrodzie mieć.
Dzisiaj zauważyłam je w Lidlu, ale są wyrośnięte, kwitnące, no i przechowywane teraz w sklepie, wcześniej nie wiadomo gdzie. Mam wrażenie, że w domu szybko zdechną z ciepła, a na zewnątrz, w gruncie nie przeżyją, bo są rozhartowane. Aż tak niecierpliwa nie jestem i mogę poczekać do wiosny, ale może jednak warto kupić go teraz?
Dzisiaj zauważyłam je w Lidlu, ale są wyrośnięte, kwitnące, no i przechowywane teraz w sklepie, wcześniej nie wiadomo gdzie. Mam wrażenie, że w domu szybko zdechną z ciepła, a na zewnątrz, w gruncie nie przeżyją, bo są rozhartowane. Aż tak niecierpliwa nie jestem i mogę poczekać do wiosny, ale może jednak warto kupić go teraz?
U mnie w tym roku bardzo wcześnie zaczęły kwitnąć ciemierniki

Ciemiernik cuchnący

Ciemiernik zielonkawy

Ten jak co roku zakwitł w październiku.

Ciemiernik cuchnący

Ciemiernik zielonkawy

Ten jak co roku zakwitł w październiku.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja coś nie mam do nich ręki, wychodzą małe i nigdy już nie kwitną, a sadzę zawsze piękne okazy. 

Pozdrawiam, Iwona.
Może za dużo słońca,lubią cień,ja co roku sypię im dolomitu no i dostają dawkę kompostu,ale za to kwitną co roku.
Kupiłam rok temu w Lidlu i bardzo prędko zmarniały.Dosłownie w oczach. Mają bardzo pulchne podłoże, tak jakby ktoś przed samym wstawieniem do sklepu wsadził je do doniczek.Kasia79 pisze: Dzisiaj zauważyłam je w Lidlu, ale są wyrośnięte, kwitnące, no i przechowywane teraz w sklepie, wcześniej nie wiadomo gdzie. Mam wrażenie, że w domu szybko zdechną z ciepła, a na zewnątrz, w gruncie nie przeżyją, bo są rozhartowane.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Ja swoje ciemierniki dzieliłem i wszystkie się przyjęły,a w markietach to wyschną a one niestety lubią zeby je podlać ja od czasu do czasu nawet zimą podlewam.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Tak myślałam, że te z produkcji na markety będą słabsze. Kupię sadzonkę w ogrodniczym jak przyjdzie sezon, albo kłącze na jesień.
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
W tym roku pierwszy ciemiernik zakwitl 7 stycznia .
Helleborus orientalis 1

Helleborus orientalis 1
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Izo piękny!!! Jaka niespodzianka o tej porze roku. Super. 

Ja kupowałam kilkakrotnie w zimie, kiedyś w grudniu w kwiaciarni, a kilka razy w lutym OBI i do ogrodu przesadzałam w maju, czerwcu.Można tak jednak zrobić jak ma się je gdzie przechować w jasnym, ale nieogrzewanym.W cieple zaczną marnieć.Nie polecam jednak sadzenia kłączy jesienią i sadzenia do gruntu, jeśli już to kupić takie wiosną i posadzić do doniczki, a jesienią posadzić do gruntu.
Ciemiernik ogólnie nie lubi sadzenia po podziale prosto w grunt, chyba, że po podziale większych kęp, mniejsze winny być sadzone najpierw do doniczek, ponieważ słabo i wolno regenerują uszkodzenia korzeni.Wprost do gruntu można pikować i przesadzać te rozmnażane z nasion, gdyż mają świeże i dobrze rozwinięte korzenie.
Ciemiernik ogólnie nie lubi sadzenia po podziale prosto w grunt, chyba, że po podziale większych kęp, mniejsze winny być sadzone najpierw do doniczek, ponieważ słabo i wolno regenerują uszkodzenia korzeni.Wprost do gruntu można pikować i przesadzać te rozmnażane z nasion, gdyż mają świeże i dobrze rozwinięte korzenie.
Oglądałem program w telewizji jak ogrodniczka robiła podział ciemierników i zrobiłem według jej wskazówek bo lubię eksperymentować i mają się dobrze jak na załączonym zdjęciu

- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Witam wszystkich lubiących ciemierniki.Izabello kochanie napisz gdzie nabyłaś
ciemiernika orientalis bo ja długo go szukam,a może on jest z wysiania własnego
najważniejsze,że jest piękny!!
.Wanda.
ciemiernika orientalis bo ja długo go szukam,a może on jest z wysiania własnego
najważniejsze,że jest piękny!!

- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
W tamtym roku wiosna i jesienia dzielilam i przesadzalam swoje ciemierniki i wszystkie maja sie dobrze
Wanda pare lat temu zakupilam pare odmianowych ciemirnikow orientalis o pelnych kwiatach i w tamtym roku pierwszy raz wykwitly mi ich siewki .
A to juz siewki tegoroczne

Wanda pare lat temu zakupilam pare odmianowych ciemirnikow orientalis o pelnych kwiatach i w tamtym roku pierwszy raz wykwitly mi ich siewki .
A to juz siewki tegoroczne

- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Iza dziękuję za odpowiedz,a plantacja ciemierników cudowna -do pozazdro
szczenia. Życzę aby wszystkie tak piękne były jak ten na zdjęciu,ja też
spróbuje posiać,może kiedyś dochowam się też takiej pięknotki.Pozdrawiam Wanda
szczenia. Życzę aby wszystkie tak piękne były jak ten na zdjęciu,ja też
spróbuje posiać,może kiedyś dochowam się też takiej pięknotki.Pozdrawiam Wanda
- izabella1004