Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

I znowu widoki, które zapierają dech w piersiach.
U Ciebie w wątku lato a u mnie na ogrodzie wiosna. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu A Shropshire Lad na jaką wysokość u Ciebie rośnie?
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robaczek_Poznan pisze:
Obrazek

Jeśli tu miało być jak u angielskiej księżniczki, to jest :D . Być może miało być jak u Ciebie, ale wyszło , jak u angielskiej księżniczki, ślicznie. :wit ;:224
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zima do mnie przyszła. Mam -4 na termometrze i trochę śniegu, więc mogę już marudzić :wink:
Ciekawa jestem, co w końcu pojawi się wiosną na rabacie pod bukiem :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Ach te poniedziałki...dłużą się niemożebnie...i tydzień zapowiada się wyczerpująco. A tak chciałoby się posiedzieć w domku i nocami popatrzeć na australijskie korty.... ;:224

Keetee, dobre wieści o laurencji i werbenie! Moje też wyglądają na żywe, choć to się okaże wiosną. Laurencja poza tym sama się wysiewa, więc jest szansa na młode sadzonki ;:333 A tak w ogóle, to kiedy otworzysz swój wątek? Brakuje mi porannej kawki u Ciebie ;:145
Linetko, ta róża to Lina Renaissance, Poulsena (mam ją od Ewy). Trochę niefortunnie ją posadziłam, bo Louis ją zasłonił, ale z okna biblioteki wyglda cudnie, prawda? Jest urocza! Bardzo zdrowa i wigorna, mam ją drugi sezon i dorasta do ok. 120-130 cm. Pączki ma zielone, a potem rozwijają się z nich kwiaty białe jak łabędzie ;:170
Tosiu, to ujęcie Pink Don Juan to moje ulubione zdjęcie tej róży. Wychyla się nieśmiało, ale zalotnie jakby wodził na pokuszenie kwiatami i zapachem... ;:170 Mam go 2 sezon, pięknie urósł w tym roku, choć rośnie pod żarłoczną glicynią!
Martuś, bardzo się cieszę, że mama tak szybko wraca do zdrowia, wspaniałe wieści! Na wiosnę pewnie pomoże Ci na działeczce ;:168
Tolinko, witaj! Bardzo dziękuję za serdeczny komentarz i ciepłe słowa pod adresem ogrodu, bardzo mi miło! Ciekawa jestem Twojego ogródka, bo podpis już zapowiada emocje :wink: Jakie rabatki planujesz? Co Cię zainspirowało? Pozdrawiam serdecznie!
Lisico droga, taki komplement uskrzydla mimo poniedziałkowej traumy, dziękuję! Róża jest wyjątkowej urody, nie trzeba sprawnego fotografa żeby wydobyć jej wdzięki. Wystarczy się nachylić, a że rośnie przy tarasie, podziwiam ją latem codziennie ;:170
Ależ mnie zaintrygowałaś planem na wiosnę..nie uchylisz rąbka tajemnicy co tam się kryje w lisiej głowie? Pewnie jakiś chytry plan...taki chytry, że jakby mu przyczepić ogon, byłby lisem!(cytując Monty Pythona) :wink:

Dla Ciebie, kolejne ujęcia tej elektryzującej damy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne ogniste purpury..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko, jak miło, że jesteś! Zaginęłaś na długo... ;:168 Nie kupowałam zbyt wielu róż jesienią, tylko kilka wypatrzonych perełek. Francis Graindorge, Eva (Tantau), Neige d'Ete, Albrighton Rambler i H. Christiana. A Ty co planujesz? Jakieś nowe różyczki do kolekcji? Może reaktywujesz wątek, żeby się podzielić planami na nowy sezon? Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu, to ostrogowiec czerwony. Przesadziłam go nieco bardziej na tył bo mocno się rozrósł. Dosadzę w jego miejsce szałwie.
Barbuli nigdy nie okrywam, kwitną bez zarzutu. Pozdrawiam!
Ula, witaj! Pomponelli nie mam w donicy, ale kilka mam w gruncie i jestem zachwycona tą różą. Do donicy może być jednak za duża...chyba, że donica wielka (min. 70x70) ale to i tak rozwiązanie tymczasowe. U mnie w donicy mogłaś widzieć Francis Graindorge - ta też ma urocze kuleczki ;:173
Sama porównaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jonatanko, zanim zdecydujesz się na sadzenie, pytaj śmiało, może Ci coś podpowiem :uszy ASL mam pierwszy rok, osiągnął nieco ponad metr, ale liczę, że będzie z niego mały climber ;:108
Grażynko, zdjęć z lata mam kilka tysięcy, więc planuję lato ...aż do wiosny :lol: W ogrodzie życie zaczyna się budzić, soki pulsują...ale prognozy bardzo optymistyczne, więc nie ma co się martwić na zapas. W razie czego przykryjemy stroiszem i będzie ok. Musi być ;:196
Iwonko, ale mi zakomplemenciłaś....na bogato..., jakby powiedział Król Julian :lol: Dziękuję serdecznie, sprawiłaś mi wielką radość ;:195
Ewa, coś wymyślam, w głowie aż huczy :D M podsunął mi wczoraj pomysł...z sadzawką w terakotowej misie ;:oj Marzy mu się lilia wodna w ogrodzie i znaleźliśmy miniaturowe maleństwo ('Tetragona'), które może rosnąć na głębokości do 50 cm i zarasta powierzchnię wody na obszarze 0,5m kw. Bialutka, drobna piękność. Myślimy, czy takiej misy nie zagłębić w ziemii do 2/3 wysokości, żeby utrzymać chłód w wodzie. Tylko pytanie zasadnicze, gdzie ją wkopać? I tu M wypalił, pod bukiem! Skoro i tak planuję wykopki :lol: Nie widzę tego teraz, ale plan się wykluwa ;-))
Tymczasem, przymierzałam wirtualnie trawy pod bukiem.

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam problem-oba rozwiązania mi się podobają ;:306 Jak byłam przeciwna brązowym trawom, tak teraz uważam, że wyglądają dobrze. Na pewno jednak wiele razy spotkasz się z wyrazami współczucia z powodu wymarznięcia traw-bo takie suche :wink:
Lilia pod bukiem mi nie pasuje :roll: Sam pomysł mi się bardzo podoba, ale może lepiej przy ścieżce (jeśli zostało trochę miejsca :D).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

pewnie tak o ile wcześniej nie pojedzie do sanatorium....bo koło marca/kwietnia ma jechać :lol:
i na działce jak będzie grzeczna to może pozwolę jej pobawić się kosiarką.....bo czas kupić nową ale stara zostanie bo żal się z nią mi rozstawać, kosi co prawda jedną tylko stroną ale zawsze coś.....no i tyle wspomnień no i blizn...... ;:306
jej te purpurowe róże....cuuudne ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu śliczne róże pokazałaś mocne kolorem, a może i charakterem ;:306 a ja powoli dojrzewam do czerwieni, do tej pory nie bardzo je wybierałam. Najpiękniejsza Astrid ;:333
W kwestii rabatki nie wypowiadam się, bo to nie moja bajka.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, wiem, że to nie Twoje klimaty ;:168 Zimozielone jednak bardzo lubię, zwłaszcza cisy :D
Purpury są charakterne, oj są! Ja też nie mam ich zbyt wiele, ale kilka rodzynków mi się podoba i zostaje na pewno.
Astrid jest wyjątkowa, ale i Shakespeare mnie urzeka, zwłaszcza zapachem...Piano trwałością kwiatu i krwistym wybarwieniem, Heathcliff..nazwą ;-)), Książę tajemniczością, a Ascot kwiatami wielkości piwonii :D Każda ma coś w sobie ;:333
Martuś, nie powinna się przemęczać, ale pobyt na świezm powietrzy przywróci jej siły :wit
Ewa, trawki mi leżą, jakieś będą, ale odmianę wybiorę na żywo, u Pana Trawki :D
Oczka nie widzę w tym miejscu, M podsunął, ale bez większej refleksji. Przy ścieżce trochę ciasno, ale będę myśleć... ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oj tak, na pewno przywróci ;:196 ;:168
trawy pod bukiem jak najbardziej pasują, oczko już mniej......mi z kolei oczko pasowało by przy ścieżce właśnie ;:108
gdzieś tak po środku, wśród róż i delikatnie otoczone małymi trawkami......ach......... ;:170
Awatar użytkownika
Kondzio
100p
100p
Od: 5 sty 2014, o 17:31

Post »

róże piękne mam pytanie gdzie kupowałaś tyle piękny róż ja jeszcze będę kupował jeszcze róże mam zawsze problem gdzie je kupować :)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wcale się Twojemu M nie dziwię, że chodzi za nim oczko wodne z lilijką.
Mam wrażenie, że bez wody, nawet najmniejszej, ogród jest jakiś niepełny.
Ale teraz kluczowe zadanie - miejsce. Musi być częściowo zacienione, ale też ze sporym dostępem słońca.
No, no, ależ Ci się, Robaczku, plany klują ;:oj.

Kibicuję ;:215 - Jagoda
PS. Te purpury zachwycające, głównie te z domieszką fioletu :!:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wcale się Twojemu M nie dziwię, że chodzi za nim oczko wodne z lilijką.
Mam wrażenie, że bez wody, nawet najmniejszej, ogród jest jakiś niepełny
.

Też tak mi się zdaje, dlatego ten projekt mnie bardzo zainteresował. Jeśli misa, to jaka i skąd ;:173 No i co z wodą? Jakaś pompa, czy zwykła woda stojąca.
I rozumiem Twojego eMa - lilia wodna to jest to ;:172
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Piszę do Ciebie i piszę ... Może teraz się uda.

Obie wersje z trawami mi się podobają. Jeśli ma uspokajać, to raczej wersja "na zielono", tak z założenia. Miękkie, drżące trawy mogą fajnie zaistnieć wsród cisowych kul. Ale mogą też być niskie, zimozielone kostrzewy niedźwiedzie.
Kasiek, a jak Ty patrzysz na obie wersje, to co czujesz?

Pod bukiem może być za ciemno dla lilli, może się nie otwierać pąk. Poza tym lilie nie cierpią spadających na nie kropli, (z liści, po deszczu, albo np. z fontanny), wtedy też mogą się nie otwierać.
No i dochodzi problem spadających liści i innych paprochów do wody, ale to zależy czy i dla kogo, to jest problem.

Kup piękną donice i postaw ją sobie na tarasie. A kto powiedział, że nie można mieć dwóch donic z liliami? Jedna w ogrodzie, druga na tarasie ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Kasiu ten pomysł z oczkiem pod buczkiem wcale nie jest taki zły :wink: a mogłabyś zrobić zdjęcie z większej perspektywy tego miejsca ,tak jak to ogólnie wygląda.
Zainspirowały mnie twoje różane klomby posadzone przy ścieżce,bardzo pięknie to wygląda.No i twoje róże przy tarasie...mistrzostwo!Moje rabatki jeszcze świeżutkie a róże małe,ciągle coś dosadzam,przesadzam,ale sprawia mi to wieelką frajdę :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”