Formowanie drzew owocowych
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
Jest odlotowy, jak sam go zrobiłeś, to chwała 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!

- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie no bardzo fajny pomysł.
A z jakiej odmiany?

-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękny,chylę głowe
.
Od miesiąca studiuję forum na temat cięcia owocowych,bo zapragnęłam mieć na działeczce owocówkę właśnie w takiej formie,co prawda nie szpaler a nasadzenie przy murze.
Z wiosny planuję posadzić gruszę.
Pozdrawiam

Od miesiąca studiuję forum na temat cięcia owocowych,bo zapragnęłam mieć na działeczce owocówkę właśnie w takiej formie,co prawda nie szpaler a nasadzenie przy murze.
Z wiosny planuję posadzić gruszę.
Pozdrawiam

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marku !
Co to za odmiana i na jakich podkładkach ?
Co to za odmiana i na jakich podkładkach ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
odmiana to ligol na podkładce M9 czyli drzewo karłowe.
jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach... otóż mało realne jest zrobić tego typu Owocopłot z drzew ogólnie dostępnych w szkółkach. A to dlatego gdyż w szkółkach przewodniki są czyszczoną z oczek do wysokości 60-80 cm bo dopiero od tej wysokości wyrastają pędy boczne. Zatem jeśli chcemy uzyskać gęsta scianę owocopłotu to patrząc od ziemi możemy mieć problem i powstanie ażurowy dół do wysokości 80cm... a o to nam chyba nie chodzi. Ważne jest zrobić piętra od samego dołu by ściana prezentowała się równiutko i jednolicie a dodatkowo dawała pyszne owoce...
Rozmawiałem z jednym z producentów i jest zamysł by przygotowywać specjalnie produkowane drzewa pod tą koncepcje. Oczywiscie byłaby do tego instrukcja i materiały pomocnicze jak bambusy, linki itd.
Sądzicie ze ma to sens, czy ktoś będzie chciał to kupić...?
jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach... otóż mało realne jest zrobić tego typu Owocopłot z drzew ogólnie dostępnych w szkółkach. A to dlatego gdyż w szkółkach przewodniki są czyszczoną z oczek do wysokości 60-80 cm bo dopiero od tej wysokości wyrastają pędy boczne. Zatem jeśli chcemy uzyskać gęsta scianę owocopłotu to patrząc od ziemi możemy mieć problem i powstanie ażurowy dół do wysokości 80cm... a o to nam chyba nie chodzi. Ważne jest zrobić piętra od samego dołu by ściana prezentowała się równiutko i jednolicie a dodatkowo dawała pyszne owoce...
Rozmawiałem z jednym z producentów i jest zamysł by przygotowywać specjalnie produkowane drzewa pod tą koncepcje. Oczywiscie byłaby do tego instrukcja i materiały pomocnicze jak bambusy, linki itd.
Sądzicie ze ma to sens, czy ktoś będzie chciał to kupić...?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Myślę, że zbyt mała grupa odbiorców. Pasjonat zrobi to sam, a bogaty wybierze co innego. Ale mogę się mylić przecież...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
" Nie zostawiaj czopów podczas cięcia "
Ernrud- napisz proszę- Czopy- znaczy co?
W moim sadzie wilki w śliwach i jabłoniach odbijają jak szalone. Może zotawiamy "czopy" ?
Ernrud- napisz proszę- Czopy- znaczy co?

W moim sadzie wilki w śliwach i jabłoniach odbijają jak szalone. Może zotawiamy "czopy" ?

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Czop to kawałek zostawionego drewna ze ściętej gałęzi w celu uzyskania na to miejsce nowej gałązki, która wyrośnie z uśpionego oczka.

U jabłoni wilki wyrosłe na wiosnę i w lecie usuwa się przez wyrwanie (można to wykonywać do połowy czerwca) a później przez wycinanie ( 3 tygodnie przed zbiorem jabłek wczesnych i 4 tygodnie przed zbiorem jabłek późnych.

U jabłoni wilki wyrosłe na wiosnę i w lecie usuwa się przez wyrwanie (można to wykonywać do połowy czerwca) a później przez wycinanie ( 3 tygodnie przed zbiorem jabłek wczesnych i 4 tygodnie przed zbiorem jabłek późnych.
Pozdrawiam Paweł
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dobrze uzbroić dłoń w skórzaną rękawicę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Ja też jestem podobnego zdania, ale wydaje mi się , że gdyby tak trochę pojeździć po wystawach / targach po europie, to kto wie, może.ERNRUD pisze:Myślę, że zbyt mała grupa odbiorców. Pasjonat zrobi to sam, a bogaty wybierze co innego. Ale mogę się mylić przecież...
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
Aaaaa, teraz wiem , że zostawiamy czopy
. Trzeba się więc wiosną przyłożyć do pracy 
-- 14 sty 2014, o 21:09 --
Czy śliwom można również wyrywać wilki? Przyznam się szczerze, że ze złości wyrywałam śliwkom nowe gałązki

-- 14 sty 2014, o 21:09 --
Czy śliwom można również wyrywać wilki? Przyznam się szczerze, że ze złości wyrywałam śliwkom nowe gałązki

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Można, kilka/ kilkanaście tygodni przed zbiorami gdyż nie pomagają w osiągnięciu dużego plonu a nawet wręcz przeciwnie zacieniając owoc i odbierając mu "soki życiowe"
. Chyba że chcesz zastąpić wilkiem jakąś gałąź, wtedy go zostawiasz, po owocowaniu wycinasz chorą, starą gałąź a wilka przyginasz do poziomu na miejsce tamtej gałęzi co pozwoli na to aby nie rósł więcej tylko na drugi rok wytworzył krótkopędy a może nawet owoce
. Śliwa tak jak jabłoń i grusza najlepiej rodzi na krótkopędach. Więc nie pędów jednorocznych krótszych niż 25 cm. Możesz wycinać starsze niż 4-5 lat zostawiając wtedy czop ( ok. 4-5 cm) z którego wyrośnie poziomo lub lekko wzniesiona gałązka którą będziesz mogła przygiąć do poziomu i znów zaczynasz, a po 4-5 latach znowu ucinasz i zostawiasz czop itd. itd.

Pozdrawiam Paweł
-
I wszystko jasne
. Dziękuję za wskazówki.
Mój sadek jest stary jak sądzę- jeśli ponad 25 lat to dużo
. Przejęliśmy go zaniedbany, zarośnięty i my - amatorzy do teraz próbujemy go odmłodzić , walczymy z brunatną zgnilizną itd.

Mój sadek jest stary jak sądzę- jeśli ponad 25 lat to dużo