Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Przeczytałam już Twój wątek ;)

Teraz będę potrzebować pomocy w zdiagnozowaniu stanu mojego Oncidium :roll: Mogę liczyć na pomoc ?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

jak tylko będę mogła to oczywiście,że tak :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Chciałabym ocenić jego stan i możliwości do kwitnienia. Czy mogę tu wstawić zdjęcie ?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wstawiaj :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Więc wrzucam ;)

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Z tego co widzę, to kwitło z tej największej psb ? Tam gdzie ma przycięty pęd. zaraz z niej z boku wychodzi

całkiem spory przyrost i ma jus swoje korzonki.

Z drugiej strony widać dwie inne psb już nieco pomarszczone a między nimi w środku są jeszcze 4 inne przyrosty

gładkie lub jeszcze bez tych "bulw" i jedna lekko zmarszczona - nie widać tego na zdjęciach - ale one tam są ;)

I co ja mam z nim robić ? sprawdzałam podłoże, na dole lekko wilgotne, więc nie podlewałam na razie - mam

go od 20 sierpnia. Tylko zamgławiam codziennie.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adiano,ten młody przyrost obok starej psb wygląda jakby mu dużo do dojrzałosci nie brakowało,obserwuj go
jak zauważysz psb między liśćmi ,zacznij chłodzić i nie podlewaj
podstawa tego prztrostu jest nieco zgrubiała,młody jest bardziej płaski
gdzie trzymasz swoje Oncidium?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Stoi w pokoju "salonie" na stoliku w towarzystwie moich Phalaenopsisów i innych kwiatków.

Dojrzeje ten taki doczepiony do poprzednio kwitnącego tak ? A z pozostałych płaskich i pomarszczonych

nic już nie będzie ? Widziałam u Ciebie w wątku, że przycinasz listki starym psb :roll: :?:
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koniecznie zmień mu miejsce -balkon ,parapet przy uchylonym w nocy oknie,albo chłodny pokój ,musi miec dobowe spadki temperatur
z pomarszczonych psb już nie zakwitnie,listków nie przycinam-przez gapiostwo urwałam :oops:

"Dojrzeje ten taki doczepiony do poprzednio kwitnącego tak"
-TAK
pozdrawiam :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

dziękuję i już nie zawracam głowy ;)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje cambrie i dendrobia też stoją na tarasie ale ostatnio zbierałam je, bo koteczki sobie po nich poskakały.... :?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj,niedobre kotecki :D ale kochane :D :wink:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorela pisze:Oj,niedobre kotecki :D ale kochane :D :wink:
Niedobre, niedobre ale i tak je uwielbiam. Kolejność priorytetów została ustalona już dawno i "kotecki" są na jej czele. :wink:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorelko, muszę ci powiedzieć, że twój wątek jest dla mnie skarbnica wiedzy o hodowaniu Oncidium i Dendrobium. Oncidium przez upadek spowodowany wiatrem rozdzieliło mi się na dwa.
Wypuszcza nowe psb. Dendrobium kupione po kwitnieniu wypuściło pęd kwiatowy, ma również jeden nowiutki przyrost, a na jednej starej psb wypuszcza mi keiki. Drugie Dendrobium cały czas kwitnie /od polowy czerwca/ i też mi coś wypuszcza z kącika przed ostatniego liścia od góry. Może keiki?
I mam pytanko. Do kiedy one mogą sobie stać na południowo-zachodnim balkonie loggii?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wandziu,jeżeli nie sprawiłoby Ci kłopotu wnoszenie ich do domu, to myślę że jeszcze póki ciepło w dzień mogą zażywać świeżego powietrza,a na noc do domu i rozszczelnić okno.
Moje Oncidium stoi już w domu i rośnie już pędzik,w dzień mam uchylone okno,a w nocy rozszczelnione
Dendrobia phal.(2szt.)też już w domu,ostatnie wraca dziś :wink: na wakacjach w letniaku zostają tylko chlodnoluby
tj.Dendrobium nobile,Cymbidia i Dendrobium kingianum, Cambrie też już chowam i zastosuję w nocy rozszczelnione okno :D
pozdrawiam Dorota :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorela pisze:......... jak zauważysz psb między liśćmi ,zacznij chłodzić i nie podlewaj
;:110 Przeczytałam mnóstwo wątków - twój Dorelo nawet trzy razy, różne podstawy zasad opieki nad Cambrią w necie (i tymi z psb) i w żaden sposób nie mogę zrozumieć jak w praktyce wykonać ten okres chłodzenia i niepodlewania, skoro przeważnie mamy do czynienia z rośliną posiadającą pędy i bulwy w różnym stadium? Jeden kwitnie z prawie niepomarszczonej bulwy, drugi ma małą pomarszczoną, trzeci niepomarszczoną małą, a tu wychodzi nowy, który ma zamiar tworzyć bulwę. Każde stadium wymaga innych warunków i co mam zrobić? Pomóżcie laikowi, bo teoria jakoś nie chce mi się pogodzić z praktyką.
Bardzo podobają mi się storczyki z drobnymi kwiatkami i "Cambriowate" właśnie spełniają te moje upodobania, ale wszystkie które widziałam u znajomych to raczej obraz nędzy i rozpaczy z poczerniałymi i pożółkniętymi bulwami - aż żal patrzeć :cry: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”