Zakładamy ogród warzywny Cz.1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: zakładamy ogród warzywny...
Poczytaj o oborniku, można go przykopać.
Z tym, że nie wszystkie warzywa można potem uprawiać w pierwszym roku po oborniku.
Z tym, że nie wszystkie warzywa można potem uprawiać w pierwszym roku po oborniku.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
od 1 grudnia do ostatniego dnia lutego, niezależnie od warunków atmosferycznych, nie można stosować nawozów naturalnych, a więc pochodzących od zwierząt gospodarskich, oraz organicznych, w tym kompostów (Dz. U. 2008 nr 80 poz. 479, § 2 ust. 4).
Nierespektowanie tych ograniczeń może skutkować karą grzywny (Dz. U. 2007 nr 147 poz. 1033, art. 41 ust. 2).
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator
O kurcze... to nie wiedziałam
I co teraz? Przekopać, zostawić, czy coś tna tym wyrośnie? Czy wiosn ą dać obornik czy na początku marca wtedy?
moderator
O kurcze... to nie wiedziałam

Jeśli w trawniku nie ma chwastów trwałych można skorzystać z kaprysu pogody i przyryć ten trawnik odwracając go. I oznaczyć kwasowość gleby, bo jeśli jest za kwaśna to już teraz trzeba by było rozsypać wapno. Nawiezienie kwaśnej gleby niewiele da.
Jeśli w trawniku są chwasty trwałe murawę wypadałoby ściągnąć i ułożyć w pryzmę kompostową.
Obornik przykopać wiosną albo rzutowo albo rzędowo. Wybrać warzywa takie, które mogą rosnąć na świeżym oborniku.
Jeśli w trawniku są chwasty trwałe murawę wypadałoby ściągnąć i ułożyć w pryzmę kompostową.
Obornik przykopać wiosną albo rzutowo albo rzędowo. Wybrać warzywa takie, które mogą rosnąć na świeżym oborniku.
Pozostaje mi teraz wybrać się do sklepu ogrodniczego po urządzenie do pomiaru odczynu gleby i poczytaćo tym jakie warzywa mogą być po oborniku sadzone i siane. A także sprawdzić czy chwasty rosnące pod moim domem są trwałe. A jakie się do nich zalicza? Pewnie osty są trwałe? Bo mam ich mnóstwo.
No i jak zrobić to ściągnięcie murawy? Normalnie łopatą?
No i jak zrobić to ściągnięcie murawy? Normalnie łopatą?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja mimo wszystko proponuję Ci nie ściągać murawy, tylko przekopać, trawą do dołu.
Na wiosnę widłami amerykańskimi wybierzesz wszystko co trzeba. Chwasty i tak będą
, choćby z nasion.
Korzeń mniszka, rdestu, jak na takie coś natrafisz to od razu wyrwij.
Osty trzeba wykopywać, ale one również się rozsiewają.
Na wiosnę widłami amerykańskimi wybierzesz wszystko co trzeba. Chwasty i tak będą

Korzeń mniszka, rdestu, jak na takie coś natrafisz to od razu wyrwij.
Osty trzeba wykopywać, ale one również się rozsiewają.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
A jeszcze takie pytanie co do "głębokości" gleby. Szczerze mówią nie wiem czy pod spodem pod glebą ni znajdę na jakiejś głębokości np. betonu. Na ile gleba musi być głęboka?
Można też prościej zacząć warzywniak na trawniku - zajrzyj:
http://countylive.ca/blog/?p=13782
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przekopywałam kiedyś trawnik pod warzywniak.
Bierzesz dobry szpadel i dość głęboko, co najmniej na pół szpadla "wykrawasz" kawałki darni, mniej więcej rząd na szerokość szpadla. Przenosisz gdzieś chwilowo pierwszy rząd. Potem kopiesz kolejny rządek i odwrócone trawą do dołu wrzucasz do pierwszego wykopanego rzędu.
Na sam koniec dopiero na ostatni wykopany rządek kładziesz darń wykopaną z pierwszego rzędu.
Bierzesz dobry szpadel i dość głęboko, co najmniej na pół szpadla "wykrawasz" kawałki darni, mniej więcej rząd na szerokość szpadla. Przenosisz gdzieś chwilowo pierwszy rząd. Potem kopiesz kolejny rządek i odwrócone trawą do dołu wrzucasz do pierwszego wykopanego rzędu.
Na sam koniec dopiero na ostatni wykopany rządek kładziesz darń wykopaną z pierwszego rzędu.
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Jakoś tego nie widzę jeżeli chodzi o warzywniakSztuczka pisze:Można też prościej zacząć warzywniak na trawniku - zajrzyj:

Niektórzy jeszcze "leją" roundap i potem przekopują, ale ja bym nie zjadł potem takich warzyw.
Ja niedawno też powiększałem warzywniak w trawniku, sąsiad zaorał mi głęboko na jesień a na wiosnę powybierałem z grubsza chwasty, wypożyczyłem glebogryzarkę i było

Pozdrawiam Mateusz
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
W jednym sklepie ogrodniczym widziałam "świeżą" dostawę dolomitu nawozowego z magnezem, nawet w fajnej cenie bo niecałe 7 zł za 10 kg. I tak się zastanawiam czy mogę go sypnąć na mojej działce, chociaż na jesień był tam posiany poplon - gorczyca, a w czasie sadzenia i tak będę używać obornika, a potem będę serwować moim roślinom koktaile pokrzywowo - skrzypowo - mniszkowe.
Czy ten dolomit może zaszkodzić/wpłynąć korzystnie/obojętnie * na glebę?
* niepotrzebne skreślić.
Czy ten dolomit może zaszkodzić/wpłynąć korzystnie/obojętnie * na glebę?
* niepotrzebne skreślić.

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- offca11
- 200p
To zależy co chcesz osiągnąć? Niech się mądrzejsi wypowiedzą ale z tego co wiem to podnosi pH gleby. Zrób analizę gleby (koszt coś około 10zł) i wtedy już prędzej ktoś Ci pomoże 

Pozdrawiam Mateusz
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Xavierka tak jak radzi offca11, badanie gleby to podstawa, by wiedzieć co dalej rozbić i jak działać. Jak już zrobisz to badanie, to fachowych rad udzieli Ci nasz forumowicz. Chłopak zna się na tym. Z ciekawości poczytaj jego posty, bo dużo o właściwym nawożeniu pisał.
- offca11
- 200p
Tak na marginesie to w podstawówce/gimnazjum (nie pamiętam dokładnie) mieliśmy lekcje z jakimś przedstawicielem stacji chemiczno-rolniczej i tłumaczył nam jak to wszystko działa żeby rośliny chciały rosnąć (pochodzę ze wsi i to w tamtejszej podstawówce się odbywało). Na zadanie domowe zbieraliśmy próbki z naszych (rodziców) pól i ten Pan zabrał do analizy. Po ok. miesiącu dostaliśmy wyniki i było omówienie wyników. Pamiętam wynik z warzywniaka moich rodziców, wszystko było przedobrzone a oni nie mogli dojść co jest grane że nic nie chce rosnąć. Wszędzie powinny być organizowane takie spotkania, a na pewno wiele osób by na tym skorzystało i zostało uświadomione, że jak nie rośnie to :"syp nawozy", tylko by wiedzieli czy sypać, czy nie, a jak tak to by wiedzieli jakie 

Pozdrawiam Mateusz
Niewiele się zmieniło. Poczekaj jeszcze trochę a się przekonasz.