Ogród Magdy zwanej Karolcią.
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja miałam dopiero przygodę z moimi karłowymi słonecznikami
do doniczki posadziłam 7 szt., jak zaczęły rosnąć zrobiło sie bardzo ciasno. Poradzono mi, żebym je prześwietliła, no i z bólem serca wyrwałam tylko jednego ( miał kuse korzonki ) i wsadziłam go byle jak do ziemi ( palcem zrobiłam dołek i tyle ). Te w doniczce zaatakowały mszyce - m zrobił oprysk zbyt dużym stężeniem i wszystkie padły.
A ten wsadzony byle jak do ziemi z uciętym stożkiem wzrostu wydał trzy piękne kwiaty. Rósł w bardzo nieciekawym miejscu i nie sfociłam go.

do doniczki posadziłam 7 szt., jak zaczęły rosnąć zrobiło sie bardzo ciasno. Poradzono mi, żebym je prześwietliła, no i z bólem serca wyrwałam tylko jednego ( miał kuse korzonki ) i wsadziłam go byle jak do ziemi ( palcem zrobiłam dołek i tyle ). Te w doniczce zaatakowały mszyce - m zrobił oprysk zbyt dużym stężeniem i wszystkie padły.
A ten wsadzony byle jak do ziemi z uciętym stożkiem wzrostu wydał trzy piękne kwiaty. Rósł w bardzo nieciekawym miejscu i nie sfociłam go.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czołem Czołgistko

Czy na pierwszych zdjęciach to godecja? Bardzo ładnie wygląda, w ogóle jednoroczne są urocze, mimo iż niektóre wymagają większej uwagi (zwłaszcza zimowy wysiew jest lekkim utrudnieniem i potem to bujanie ;)), ale potem jak się odwdzięczają :P
Słonecznik jest ogromny i ile ma jeszcze pąków
A hortensja to może pink diamond, bo przebarwia się na różowo jak widzę?
Śliczne pąki różane, uwielbiam to stadium rozwoju ;)
Fajnie, że budleja się podniosła i wypusciła duże kwiatostany.
Herbatka
i małe co nieco do niej 

Czy na pierwszych zdjęciach to godecja? Bardzo ładnie wygląda, w ogóle jednoroczne są urocze, mimo iż niektóre wymagają większej uwagi (zwłaszcza zimowy wysiew jest lekkim utrudnieniem i potem to bujanie ;)), ale potem jak się odwdzięczają :P
Słonecznik jest ogromny i ile ma jeszcze pąków

A hortensja to może pink diamond, bo przebarwia się na różowo jak widzę?
Śliczne pąki różane, uwielbiam to stadium rozwoju ;)
Fajnie, że budleja się podniosła i wypusciła duże kwiatostany.
Herbatka

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Czołem Pancernówy
Magduś Ty chyba masz trefne nasionka słoneczek - mi wysiane w tym roku wszystkie wykiełkowały 8)
jedno wiem...słoneczniki nie znoszą przesadzania... przekonałam się o tym na własnej skórze w ubiegłym roku, gdy zaplanowałam sobie - wtedy jeszcze na balkonie - słonecznikowy wystrój...
Zachciało mi się ich 'pikować' do innych doniczek, co z tego że z korzonkami i bryłą ziemi, padły wszystkie
ale nie ma tego złego.. na pocieszenie sobie oleandra kupiłam
Budlejka ładnie odbiła, widać Pani doktor w dobrym czasie zabiegu dokonała
o różach Ci już pisałam... ;) szykuj dla mnie sadzonkę czerwonego krwawnika please
Alu jak to pierwsze to godecja to... wiesz co...czeka u mnie na lepsze czasy

Magduś Ty chyba masz trefne nasionka słoneczek - mi wysiane w tym roku wszystkie wykiełkowały 8)
jedno wiem...słoneczniki nie znoszą przesadzania... przekonałam się o tym na własnej skórze w ubiegłym roku, gdy zaplanowałam sobie - wtedy jeszcze na balkonie - słonecznikowy wystrój...
Zachciało mi się ich 'pikować' do innych doniczek, co z tego że z korzonkami i bryłą ziemi, padły wszystkie

ale nie ma tego złego.. na pocieszenie sobie oleandra kupiłam

Budlejka ładnie odbiła, widać Pani doktor w dobrym czasie zabiegu dokonała

o różach Ci już pisałam... ;) szykuj dla mnie sadzonkę czerwonego krwawnika please

Alu jak to pierwsze to godecja to... wiesz co...czeka u mnie na lepsze czasy

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Kolejna czołgistka już się melduje na rozkaz
Cieszę się Magdziu ogromnie, że budlejki wyzdrowiały
To ile Ty ich masz w sumie, bo straciłam rachubę
Co do słoneczników to podpisuję się obiema rękami pod tym co napisała Jola. Trzeba je siać prosto do gruntu.
W ubiegłym roku kombinowałam z wcześniejszym sianiem, przesadzaniem i nie miałam nic. W tym roku posiałam je wprost do gruntu i mam ich ogromne ilości.
Jakby co to służę nasionkami. Mam takie czerwone i żółte pełne

Cieszę się Magdziu ogromnie, że budlejki wyzdrowiały

Co do słoneczników to podpisuję się obiema rękami pod tym co napisała Jola. Trzeba je siać prosto do gruntu.
W ubiegłym roku kombinowałam z wcześniejszym sianiem, przesadzaniem i nie miałam nic. W tym roku posiałam je wprost do gruntu i mam ich ogromne ilości.
Jakby co to służę nasionkami. Mam takie czerwone i żółte pełne

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
O widzę, że wszystkie Czołgistki już dotarły
Co do słonecznika, dostałam w tym roku od cioci ze cztery sadzonki słonecznika niskiego, rośnie bardzo ładnie i bujnie, no chyba, że ta odmiana może swobodnie rozwijać się z rozsady. Normalny słonecznik chyba raz przesadzałam, bo za gęsto wszedł
przeżył, ale był kurduplem :P :P
Jolu dobra jesteś z tym czekaniem na lepsze czasy
to ile Ty tego jeszcze masz na przechowaniu?

Co do słonecznika, dostałam w tym roku od cioci ze cztery sadzonki słonecznika niskiego, rośnie bardzo ładnie i bujnie, no chyba, że ta odmiana może swobodnie rozwijać się z rozsady. Normalny słonecznik chyba raz przesadzałam, bo za gęsto wszedł

Jolu dobra jesteś z tym czekaniem na lepsze czasy

Pozdrawiam, Alicja
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Och,jak miło trójca wpadła
Czołem lufiary
Godecja,godecja Aluś.
Sama ją posiałam,sam wzeszła i sama kwitnie.
Jest piękna.Pierwszy raz ją mam i myślę że będzie gościć w moim ogrodzie
Słonecznik ma całe mnóstwo dzieciaków,będę zbierać nasionka,więc jeśli ktoś się pisze,to ma jak w banku.Zapraszam na zapisy
Aluś,sprawdzę tą pink diamond.
No właśnie przebarwia się na różowo,mam wrażenie że w tym roku bardzo szybko zaczęła zmieniać kolor,czyli przekwitać.Ciekawe czym to jest spowodowane
Za herbatkę dziękuję,choć ja wolę kawuche a jak herbatka to koniecznie z cytrynką
Ha,ha,ha nabijaj się z mojego nasienia koleżanko
Jolanto
Zobaczymy jakie będzie Twoje nasienie słonecznika

A wymówka z oleandrem to bardzo dobre posunięcie.Ja też zawsze coś na otarcie łez sobie zafunduje
A co do budleji,to jestem zachwycona.Hania przepisała lek,ja wykupiłam i zapodałam.
Efekt kuracji powala na kolana
Wioluś,teraz to ich już będzie 8,chyba 8,tak mi się wydaje
A na nasionka,to ja się zapisuję.Choć parę ziarenek dla Madzi poproszę
Takie piękne te Twoje słoneczniki

Czołem lufiary

Godecja,godecja Aluś.
Sama ją posiałam,sam wzeszła i sama kwitnie.
Jest piękna.Pierwszy raz ją mam i myślę że będzie gościć w moim ogrodzie

Słonecznik ma całe mnóstwo dzieciaków,będę zbierać nasionka,więc jeśli ktoś się pisze,to ma jak w banku.Zapraszam na zapisy

Aluś,sprawdzę tą pink diamond.
No właśnie przebarwia się na różowo,mam wrażenie że w tym roku bardzo szybko zaczęła zmieniać kolor,czyli przekwitać.Ciekawe czym to jest spowodowane

Za herbatkę dziękuję,choć ja wolę kawuche a jak herbatka to koniecznie z cytrynką

Ha,ha,ha nabijaj się z mojego nasienia koleżanko

Zobaczymy jakie będzie Twoje nasienie słonecznika

A wymówka z oleandrem to bardzo dobre posunięcie.Ja też zawsze coś na otarcie łez sobie zafunduje

A co do budleji,to jestem zachwycona.Hania przepisała lek,ja wykupiłam i zapodałam.
Efekt kuracji powala na kolana

Wioluś,teraz to ich już będzie 8,chyba 8,tak mi się wydaje

A na nasionka,to ja się zapisuję.Choć parę ziarenek dla Madzi poproszę

Takie piękne te Twoje słoneczniki

Pozdrawiam Magda 

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
ok to będzie się działoGabriela pisze:A nie będziesz się śmiać ?![]()
![]()
![]()
Ponad 7100
Jestem maniaczką, nic na to nie poradzę.

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
to te z rodzinką możesz ominąć ale i tak pewnie zostanie dużo kwiatowych 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki