Ta roślina jest z mixu nasion obesum, ale na obesum nie wygląda, musieli wymieszać z arabicum.
Chciałem aby dół się rozkrzewił więc uszczknąłem górę i na wierzchołku wyrosły trzy pędy, miałem je usunąć ale jakoś tak zostały.
Powstała góra złożona z trzech silnych pędów i dół mający pięć pędów.
Przygiąłem wszystkie pędy do poziomu, więc powstały na roślinie dwa piętra gałęzi, w przyszłości jak one podrosną będzie można
je przyciąć aby się rozkrzewiły i piętra będą mocniej zagęszczone.
To arabicum nie jest jeszcze rozkrzewione ale jak było małe przy przesadzaniu w doniczce nasypałem prawie do pełna podłoże
i na nim ułożyłem korzenie, przysypując później lekko podłożem. Teraz odkryłem delikatnie ziemię i już widoczne są pierwsze korzenie.
Generalnie wiosną wszystkim roślinom będę odkrywał korzenie bo były one wcześniej układane i teraz odkryte powinny ładnie wyglądać.
W wypadku odkrywania roślinom korzeni ale bez wymiany doniczki możemy zastosować tzw. przesadzanie bezstresowe.
Polega ono na ręcznym usunięciu przy pomocy np. większego pędzelka, po wyjęciu rośliny z doniczki ok 10 - 15 cm wierzchniej warstwy ziemi
z góry bryły korzeniowej, odkryjemy w ten sposób korzenie. Następnie sprawdzamy czy dolne korzenie nie przerosły najniższej warstwy ziemi,
jeśli nie to usuwamy ziemię z dolnej części rośliny do pierwszych pojawiających się korzeni, jeśli przerosły to ziemi nie usuwamy tylko dajemy do
doniczki tyle ziemi (może być podłoże zmieszane z małą ilością naturalnego nawozu - polecane głównie dla obesum) ile usunęliśmy z górnej warstwy doniczki.
Resztę bryły korzeniowej nie ruszamy lecz roślinę powtórnie sadzimy, mamy już odkryte korzenie rośliny i podany zastrzyk nowego "lepszego" podłoża pod korzenie drzewka.
Przy takim przesadzaniu unikamy dużego stresu jakiego doznałaby roślina jeśli usunęlibyśmy całkowicie podłoże z korzeni.