Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Ja nowości u Igi już we wrześniu zamawiałam- to ja dopiero wyrywna jestem ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - radości, zdrówka,pomyślności w 2014 roku. Życzę Ci, aby Twoja przyszła mini rabatka hostowej pięknie się odwdzięczyła rośnięciem i cieszyła Twoje oczy. ,oby Nowy Rok był jeszcze lepszy i spełnił Twoje oczekiwania i marzenia. ;:196
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, dziekuje za cenne podpowiedzi i wskazówki ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jolu ja u Igi kupowałam hosty jesienią. ;:196 Oj to muszę się spieszyć z zakupami.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Witaj Jolu w Twoim wątku :wit . Jeszcze całego nie przeczytałam ale zdążyłam się zorientować,że jesteś miłośniczką lilii i liliopodobnych kwiatków. Gdy byłam mała mój tata uprawiał coś, co nazywał "smolinosy". Z tego co pamiętam, kształt kwiatów przypominał lilie. Czy mogłabyś mi pomóc odszyfrować tę zagadkę, jakie to kwiaty?
Pozdrawiam. Ania
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj Jolu. Czytam że poskładałaś już pierwsze zamówienia. No ja o tym nawet nie myślałam jeszcze. Ale widzę że jak chcę coś ładnego to chyba muszę się pospieszyć :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu czy masz sprawdzone sklepy internetowe?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu, tutaj podawałam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4354593 . Wszystkie sprawdzone. Sklep 'żurawka' jest naszej forumowej koleżanki Igi. Jak w zamówieniu wpisze się, że jest się z Forum, to daje rabat :heja . Oprócz tego zamawiam na All..gro u:patrykk_2005 i podstolecmarek.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już z wymienionych linków przez Jolę patrzyłam tu i tam... Żurawki bardzo mi się podobają, ale chyba one w pełnym słońcu nie przeżyją ? Muszę zaczekać jak roślinki moje podrosną i będzie jakiś cień...
Jolu, ale jak oni teraz przysyłają towar, to gdzie trzymasz te rośliny ? U mnie w zeszłym roku w piwnicy się nie sprawdziło, praktycznie wszystkie się nie przyjeły ;:145
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

iwwa pisze:Ja już z wymienionych linków przez Jolę patrzyłam tu i tam... Żurawki bardzo mi się podobają, ale chyba one w pełnym słońcu nie przeżyją ? Muszę zaczekać jak roślinki moje podrosną i będzie jakiś cień...
Jolu, ale jak oni teraz przysyłają towar, to gdzie trzymasz te rośliny ? U mnie w zeszłym roku w piwnicy się nie sprawdziło, praktycznie wszystkie się nie przyjeły ;:145
Są żurawki które w słońcu mogą rosnąć

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=37453- poczytaj albo pytaj-Iga doradzi
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorcia7 pisze:
iwwa pisze:Ja już z wymienionych linków przez Jolę patrzyłam tu i tam... Żurawki bardzo mi się podobają, ale chyba one w pełnym słońcu nie przeżyją ? Muszę zaczekać jak roślinki moje podrosną i będzie jakiś cień...
Są żurawki które w słońcu mogą rosnąć

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=37453- poczytaj albo pytaj-Iga doradzi
Dziękuję Dorotko, spytam :) Teraz lecę już spać pa !
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, zamawiając piszesz po prostu, że dostawa na wiosnę. I płacenie też dopiero na wiosnę ;:65 . Jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby jakiś sklep chciał mi teraz przysyłać rośliny. Tylko jak kupuję na All..gro, to płacę teraz, ale dostawa też na wiosnę.
A co do żurawek, to tak jak pisała Dorotka, jest wiele takich, które wytrzymają nawet patelnię. Generalnie wszystkie ciemne, srebrne, fioletowe, większość czerwonych i brązowych. Natomiast przypalają się te jaśniejsze. Gorzej jest z hostami, bo rzadko która wytrzyma pełne słońce od rana do wieczora. Ale jest mnóstwo innych bylin, które wręcz kochają słońce ;:3 .
Kiedyś jak kupowałam rośliny, to opierałam się na opisach sklepowych. I w ten sposób kupiłam jako małą ;:131 funkię 'Pizzazz' a ona ma szerokość 80cm. Teraz wertuję opisy na zagranicznych stronach i tworzę sobie taką średnią z tych opisów - bo często zwłaszcza wymiary roślin różnią się kilkakrotnie i warto spojrzeć na opis bez tłumacza (tłumacz google tłumaczy cale na cm, nie przeliczając ich ;:oj ).
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

rozmalinka pisze:Witaj Jolu w Twoim wątku :wit . Jeszcze całego nie przeczytałam ale zdążyłam się zorientować,że jesteś miłośniczką lilii i liliopodobnych kwiatków. Gdy byłam mała mój tata uprawiał coś, co nazywał "smolinosy". Z tego co pamiętam, kształt kwiatów przypominał lilie. Czy mogłabyś mi pomóc odszyfrować tę zagadkę, jakie to kwiaty?
Jolu, podbijam :-))
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dziękuje za linki.Hosty kupowałam na jesień w ubiegłym roku ale już wtedy marnie je widziałam ,jeżeli nie poradzą sobie to nie będę sobie nimi głowy zawracać.Szkoda bo bardzo je lubię.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, te "smolinosy " to na pewno lilie, ale jakie :?: . Wszystkie lilie mają duże pylniki, z pyłkiem w kolorach od czarnego po pomarańczowy, które bardzo brudzą. Są takie starsze odmiany lilii, pomarańczowe w cętki, które tworzą cebulki przybyszowe w kątach liści - być może o tych myślisz, ale nie wiem jak się nazywają ;:131 . Ja obcinam liliom pylniki, szczególnie w pobliżu przejść, bo te pyłki trudno zmyć ;:222 .
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”