Alutko, okazuje się że koleżanki z naszego forum mają jednak u siebie
Just Joey, znalazłam ją u beaty 68 i u bejotki, tak to ta sama róża. Bardzo się cieszę, że potwierdza się fakt, że rozprowadzano ją w kraju.
Maju, nawet nie wiesz jak chciałabym komponować jeszcze kolejne rabaty różane, niestety muszę bardzo drastycznie panować nad kolejnymi zakupami, już mam ich koło 200 krzaków, dokładnie nie liczyłam, zrobię to wiosną. Ogarnąć to co mam to już spory wysiłek, ale są tak piękne, że wiele bylin poszło w dobre ręce a ich miejsce zajęły kolejne róże.
Bardzo inspirują mnie różane ogrody i odmiany róż przedstawiane na rosebook, szczególnie z 4 strefy USDA, a ten
http://www.rosebook.ru/users/gardens/svetlana-s/ , to już dla mnie poezja różana. Podziwiam i zdumiewa mnie to jak w czwartej strefie można mieć tak piękne okazy.
Co do zmian na rabatach, uważam, że niestety ale jest to nieuniknione, krzewy się rozrastają, zagłuszają inne albo okazuje się że akurat w tym miejscu nie chcą rosnąć i musimy im szukać albo lepiej oświetlonego miejsca, albo z lepszą glebą...... Ja mam trzy angielki które już 3 razy przeprowadzałam w inne miejsca, jesienią powiedziałam im że to już koniec jak się wreszcie nie zadomowią to się pożegnamy.
Będę musiała przyjrzeć się Twoim zmianom na rabatach, nie wiem co tam zamierzasz, bo pięknie miałaś skomponowany swój różany krąg, podziwialiśmy go wszyscy ale zdaję sobie sprawę, że jesteś perfekcjonistką i nie popuścisz żadnej niedoskonałości.
Co do moich zakupów wiosennych to jeszcze nic nie zamawiałam ale znalazłam miejsce na
2 szt. Novalis
Bremer Stadtmusicanten
Ferdinand Pichard
Zachorowałam na historyczną Paul Neyron, 5 strefa, wys. ok. 150 cm, szer. ok. 100cm, kwiaty pełne, różowe, pachnące o średnicy 14-18cm!!!!!, cudo. Jest u Schultheisa, może uda się zrobić jakieś większe zamówienie, może Gosia coś tam będzie kupować.
Bardzo bym chciała mieć Chantal Merieux Massada, też 5 strefa, bardzo mocny zapach, seria generosa, cudne, pełne kwiaty.
Następna, to prześliczna, morelowa Poul Bocuse, też Massada. Te dwie ostatnie dostępne są we F.
Maja, idzie zwariować, można byłoby mieć wiele ale gdzie to pomieścić.
Więcej nie kupię, chociaż bym chciała.
majka411 pisze:Czy jesteś zadowolona z zakupów, które ja robiłam?
Maju, pięknie mi rosną te róże, przypomnę, że były to ASL, Pastella i Larissa, pokazywałam ich kwitnienie w sezonie, krzaczki pięknie się rozrosły, oby tak dalej, oby zima była dalej łaskawa.