Zamioculcas przesadzanie

Rośliny doniczkowe
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 wrz 2009, o 12:46

Post »

pytam dlatego ze moja znajoma tak kiedyś zrobiła i kwiatki jej zmarniały bo podlewała zbyt dużo...lub jeden był czymś zainfekowany i przenióś na drugiego.Dziekuje za odpowiedz
maticomm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2013, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zamioculcas - proszę o ocenę czy wszystko z nim wporządku.

Post »

Uprzejmie proszę o ocenę mojego Zamioculcasa czy wszystko z nim wporządku. Wypuszcza cztery nowe pędy, jak widać, proszę o ocenę czy wszystko z nim ok. Niektóre kwiaty żółkną i niektóre tracą kolor. Dlatego jak wyżej proszę dobrych ludzi o opinię i ewentualne uwagi.
http://imageshack.com/a/img19/1494/8xt9.jpg
http://imageshack.com/a/img845/1463/r0ha.jpg
http://imageshack.com/a/img827/4864/zhgl.jpg
http://imageshack.com/a/img513/8250/2ywz.jpg
http://imageshack.com/a/img855/6663/u68e.jpg

Z góry bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Re: Zamioculcas - proszę o ocenę czy wszystko z nim wporządku.

Post »

Na moje oko jest okej,ten jeden żółty listek jeszcze nie przesądza o chorobie tym bardziej ,że jest nowy pęd to znaczy rośnie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Zamioculcas

Post »

Skoro puszcza nowy pęd to też uważam, że powinno być ok., z rośliną, napisz na wszelki wypadek, jak często podlewasz, szczególnie o tej porze roku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maticomm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2013, o 17:20

Post »

tak co około 2 tygodnie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to prawidłowo, wolałem się spytać, bo niektórzy rośliny podlewają tak samo przez cały rok. A niektóre, jak zamiokulcas wymagają oszczędniejszego podlewania w zimie. Czasami żółknące liście mogą oznaczać, że roślina pozbywa się starych liści. Jeśli żółknięcie będzie nadmierne, to wtedy powinno oznaczać, że coś nie jest w porządku. Na razie nie masz się czym przejmować.
pozdrawiam :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Mojemu jak stary liść żółknie to po kilku tygodniach pojawia się młody pęd
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamioculcas przesadzanie

Post »

Witam :) Nieco odświeżę temat. Zawitałam do tego wątku z wątpliwościami, które (swoim zwyczajem) pragnę rozwiać. Mój zamiokulkas wygląda tak: Zdjęcia
Kupiłam go w styczniu w obi. Nadal stoi w podłożu sklepowym, ponieważ czekałam na wiosnę. Podlewałam go bardzo rzadko, tzn. 3 razy od zakupu, niestety 2 razy kranówką nieodstaną. Stoi w osłonce, ale po podlaniu zawsze czekam aż obcieknie i dopiero wkładam w osłonkę, która i tak ma odpływ w razie czego. Osłonka w środku jest sucha. Jak z pozostałymi moimi roślinkami, tak i z nim doświadczenia nie mam. A zatem zapytam:
1. Czy mogę te młodsze/mniejsze gałązki rozsadzić :?: Większe pozostawiłabym w tej doniczce, w której są obecnie, a małe dałabym do plastikowej doniczki, takiej 8-10 cm średnicy.
2. Mam zamiar sprawić mu ziemię compo do roślin zielonych (wyczytałam,że jest dobra :D ), oczywiście z drenażem z keramzytu. Jaką inną ziemię dać, gdyby tej nie było w sklepie :?:
3. Czy podlewać i nawozić bezpośrednio po przesadzaniu :?:
Z niecierpliwością oczekuję na porady.
Życzę wszystkim forumowiczom słonka, które w mojej okolicy całkiem ładnie prześwituje przez chmurki ;:3
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt nie chce obejrzeć mojego zamiokulkasa :?: :(
Jestem marudna, wiem. Ale lubię się upewnić. Nie chce zamordować roślinki.

W zamian troszkę humoru z 3 marca 2016, godz. 22.25 Wątek śmieszne teksty ....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Przesadz go do tej ziemi compo, a jeśli nie będzie to do innej zwykłej do roślin i warzyw. Ja przesadzilam właśnie do zwykłej i rośnie idealnie. Tylko u mnie musi stać na oknie w okresie jesienno zimowym żeby ładnie rósł. Tak jest w moim mieszkaniu. Co do podlewania to raz na tydzień nie przesuszam bo gorzej rośnie.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ivonar, ziemia dla zamiokulkasa powinna być bardzo mocno rozluźniona. Zobacz wątek o pielęgnacji zamiokulkasa tam jest masa informacji nt ziemi. W naturze zamiokulkas rośnie w tropikach w suchym, kamienistym podłożu.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Agneska. Czytałam owszem :idea: Zaglądałam ostatnio do Obi i nie było tej compo, tylko substral uniwersalny i do innych roslin. Mocno rozluźniona, to znaczy z piaskiem? Ot i tak ja się znam :oops:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszukaj ziemi do sukulentów i dodaj agroperlitu albo gruboziarnistego piasku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, gruboziarnisty piasek już mam i substral do kaktusów też. Dziękuję, norbert76 :D
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamioculcas przesadzony. :D Ledwo wyjęłam go z doniczki, tak miał ciasno :!: Miałam spory kłopot przy rozdzielaniu korzeni. Bryła korzeniowa była rozrośnięta i tak mocno splątana, że trzy podchody robiłam, by to rozsupłać. ;:202 Korzenie były ładne. Białe i suche, ale jędrne. Rozdzieliłam roślinkę do dwóch doniczek, nie naruszając bulw (myślałam, że te bulwy są większe). Teraz mam dwa zamioculcasy i oby po tym rozdzieleniu ładnie rosły. Dwie największe gałązki musiałam związać delikatnie, bo mi się rozjechały. Podobnie te oddzielone do innej doniczki. Mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. Po jakim czasie mogę dać mu nawóz :?: Podlewać będę za kilka dni. Czy zrobić to z nawozem :?: Kupiłam biohumus.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”