Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo,psinka kochana,zacałowałabym go.
Pozdrawiam :D :P
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

EWA K pisze:P.S.
u mnie same nudy - falenopsisy kwitną, kilka puszcza nowe łodygi kwiatowe, liście i korzenie.
A! odkryłam, że żółty ,,tygrysi" falenopsis ---- ma piękny zapach :lol: delikatny, poranny.
Rzeczywiście Ewo - Nuda!!! ;:1
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo, czy Twój nowy "storczyk" FANTAZY ORCHIDEA :lol: , to ten środkowy z trzech maluchów
na wcześniejszym zdjęciu ? Dobrze rozpoznałam ? A jeśli tak, to co się stało z resztą ?
A co do storczyków ("u mnie same nudy"), to lepiej nie wywołuj wilka z lasu :twisted: !
Niech już będą nudy :wink: Lepsze to, niż kłopoty, które ja miałam. Założę się, że mi NIE zazdrościsz :roll:

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Ewo, szczeniol śliczny, imię urocze i oryginalne, a takiej nuuuudy jak Twoja :lol: życzę Ci dłuuugo jeszcze i ... sobie życzyłabym też :wink: :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ależ to maleństwo jest słodziutkie! Nic, tylko głaskać i pieścić. :D
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ale narobiłam zamieszania :oops:
no dobra! ...odpowiadam!

wszystkie psiaki są w domku - minimum do 8 tygodnia życia... oczywiście jak znajdę dla nich odpowiednie domki 8)
Pozostale imiona : FABIANA (śniada suńcia) i FLOX (śniady piesio) - żeby nie bylo wątpliwości, to są to również nazwy kwiatowe, jak to w Magicznym Ogrodzie
i to właściwie na tyle, bo chyba więcej nie wypada mówić na forum ogrodniczym ... mimo , że są to psy ,,ogrodnika" :wink:
Jak chcecie popatrzeć na psiulki i ogród - to zapraszam na moją stronę :wit

...tak na zdjęciu jest ta środkowa psica, nawet miała być ,,FANTAZY BLACK ORCHIDEA"...ale to chyba zadługo :? WAŻNE , że jest orchidea :wink:

oj Arciku! chyba Cię nie pocieszę... a może troszkę.
otóż jakimś zbiegiem okoliczności nabyłam niezmiernie podobnego do Twojego falenopsisa(ten biało-różowy z fantazyjną warżką i dwoma środkowymi płatkami).
Kupiłysmy z koleżanką identyczne egzemplarze... pozornie!!!
otóż mój dosłownie na oczah zaczął tracić korzenie !

Nie pomogły opryski preparatami grzybobójczymi :evil: ani przesadzenie do nowego podłoża.
na zdrowej tkance pokazywały się zarodniki grzybni w postaci drobnych białych kuleczek (jak kaszka manna) fuj

co się z nim stało ? ... łatwo się domyślić ;:199
.

Wniosek >>> byl to zawirusowany/ zagrzobiały (zgrzybiały nawet) storczyk , choroba w stadium galopującym, nie było ratunku.

... a lotosik(nazwałyśmy je -tak dla siebie :)u kumpeli żyje, jego widocznie nie dopadło to paskudziajstwo

trudno, jak spotkam takiego samego >>> uzupełnię kolekcję. Mam cel w życiu ;:216

Arcisiu! jak Twój nie zdycha od razu - to może walczy, może jest nadzieja ;:228

ale czy ja odpowiedziałam wszystkim na wszystko :roll:
na razie idę kiziać miziać moje storczyki i nie tylko ;:80
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Ewuniu - "wróciłam" właśnie zadowolona z odwiedzin na Twoich poprzednich stronach, bo nasyciłam oczy
PIĘKNOŚCIAMI, które pokazałaś na licznych zdjęciach... Warto do nich wracać !
Mój rekonwalescent stoi w miejscu. Ani mu się nie pogarsza, ani nie idzie do przodu. Liście ma klapnięte, ale póki co
żyją. Wkrótce wyjeżdżam, więc po powrocie może coś zauważę (w którąkolwiek stronę :roll: ).
Roślinki zostaną pod opieką syna, który potrafił zasuszyć nawet kaktusa, więc różnie może być ;:150
Ciekawa jestem czy znalazłaś już domki dla psiaczków ?

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Witaj Ewuniu, urlopujesz troszeczkę?
Maluszki śliczne......głaski dla wszystkich :lol:
A co nowego u storczyków.....może wybierzemy się na Równą?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ewa, obejrzałam kolejne , bajecznie kwitnące storczyki. Jestem zachwycona ! Ale rozczulił mnie Twój mały psiak , świetne jest też zdjęcie z dorosłym opiekunem :) Naprawdę nazwałaś go Fantazy?(Jak u Słowackiego) :)Mordeczek jest zachwycający !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

witajcie, witajcie ;:100
wpadam tu jak po ogień, bo tylko dzisiaj mam dostęp do internetu.
dzisiaj zdjęć nie będzie, nie dam rady, ale co się odwlecze -to nie uciecze :wink:
Teraz siedzę sobie na działeczce, w lesie z rodzinką ludzką i psią.
Psiaki powoli znajdują dobre domki. Fantazy Orchidea( w skrócie ORI) i FLOX mają już nowych właścieli.
Będą ,,kwitły" w Warszawie 8) .
Nie spieszę się z wydawaniem maluchów( nigdy nie miałam ,,produkcji" szczeniąt) raczej traktuję moje psiaki jak hobby ... mogę sobie pozwolić na nieco dłuższe ich trzymanie w domku, ich socjalizację, a jednocześnie mam więcej czasu na wybór odpowiednich DOBRYCH LUDZI.
... no tak HOOBBY, to coś, co łączy nas wszystkich, czyli najlepiej sami wiecie co mam na myśli :wink:

dzisiaj sprawdziłam stan techniczny moich orchidei, bo przez 2 tygodnie opiekowała się nimi moja córcia.
...hmmm, przeżyły!a nawet urosły. Nawet wypuściły długaśne pędulce i wkrótce znowu będę miała co fotografować ;:138
Co prawda z 4 miały zadużo wody, ale nic im nie będzie. Już je ,,odcedziłam"- nie mają śladu zgnilizny, są troszkę bardziej ,,napompowane".

Do usłyszenia ... za jakiś czas ;:106
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To odpoczywaj Sobie, odpoczywaj. :lol:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

witam po wakacyjnej przerwie ;:2

jakoś moje storczyki przetrwały te wakacje bez strat. Rosną sobie swoim rytmem i nadal cieszą oczy.

nie robiłam zdjęc wszystkim, ale dzisiaj wrzucę co nieco.
Miłego oglądania -podglądania 8)
to jest korzeniaste monstrum, które przed wakacjami zaledwie pokazało początek tego, co potrafi!
Obrazek

mało, że korzenie rosną mu do góry, te te w doniczce wyrosły przez dolne otwory i przyrosły się do osłonki! na prawdę nie wiem jak go posadzić w przyszłości ...
Obrazek

ten żółcioszek na parapecie okiennym -to 5 letni ,,potworek". Wypuścił łodygi kwiatowe(dwie + rozgałęzienia) na pół okna! przy okazji pochwalę się moimi wilczomleczami, to też niezawodne wiecznie kwitnące rośliny.
Obrazek Obrazek

zbliżenie- to drugie kwitnienie tego ,,piegowatego" falenopsisa. Bardzo go lubię
Obrazek

Phalaenopsis Told Tris ma jeszcze 2 ostatnie kwiatki, towarzyszy mu żółto seledynowy długokwitnący kolega
Obrazek

tak wygląda okno od północy
Obrazek

a tak od wschodu - widać wciąż kwitnące różowe ,,pachnidełko"- udające wandę. Teraz ma bledsze kwiaty-ale wyraźniejszy deseń na płatkach
Obrazek

na dziś to tyle, bo woła mnie psie dziecko o kwiatowym imieniu - Fabiana Frida, do zobaczenia!
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

no nie! miało być Gold Tris.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ewo - opadła mi szczęka ;:109

Piję poranną kawkę i już trzeci raz przeglądam Twoje zdjęcia.
Te korzenie :shock: Co Ty im zrobiłaś? :wink:
Storczyki przepiękne - na takiego żółtego, który kwitnie u Ciebie drugi raz poluję już długi czas.
I ten piesio ;:80

Życzę Tobie i Twoim kwiatkom jak najdłuższych kwitnień.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Wspaniałe korzenie - pierwszy raz widzę coś tak jednomyślnie rosnącego :D Ale najbardziej zazdroszczę

tych okien - ilości i wielkości 8) Jest gdzie kwiaty ustawiać :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”