Pelargonia - wysiew nasion Cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion

Post »

Ja juz wysialam :wit ;:108
Dokladnie to 20 grudnia i wlasnie mi wzeszly pieknie - osiem z 15 nasion. Trzymam pod lampami
Czemu tak wczesnie? Bo dwa lata temu sialam w styczniu i zakwitly mi w lipcu. Teraz jestem 3 - 4 tygodnie do przodu. Jest szansa na kwiaty w czerwcu ;:209
Nasiona kupne - mieszance F1. Musiala zamawiac na gwalt w Szwecji, bo u nas jeszcze nie ma nasion w sklepach a wlasnie zauwazylam, ze mi padly przechowywane w piwnicy pelasie. Za cieplo maja :evil: Poprzednia zima byla zimna i pelasie pieknie przezimowaly. A teraz mam deszcz za oknem ;:oj
Jednak jestem zla, bo jednak te odrosty ze starych pelasi ladniej kwitna.....I mialam naprawde ladne rozowe, lososiowe i czerwone.....ech..... ;:145
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Nie wiem dlaczego wszyscy piszą, że tylko te z odrostów pięknie kwitną. Ja od kilku lat wysiewam pelargonie i one zawsze pięknie kwitły :D . W tym roku pierwszy raz pozbierałam nasionka i chcę spróbować, co z nich wyjdzie. Mam już kilka wysianych, rosną całkiem ładnie. Robiłam w październiku próbę kiełkowania przed wysłaniem na akcję i szkoda mi było ich wyrzucić.
Rozglądam się również za nasionkami w sklepach Chciałabym kupić jakieś np. kaskadowe, ale nie mam pojęcia skąd je ściągnąć ;:185 Może mi ktoś poda jakiś adres :?:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje z siewu zakwitły jakiś tydzień czy 1,5 za tymi z sadzonek - też byłam z nich bardzo zadowolona ;:65 . A te jak je nazywasz kaskadowe to nazywają się bluszczolistne i pod taką nazwą szukaj.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44

Post »

Kaskadowe a bluszczolistne to jednak nie to samo dziewczyny.
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No własnie, a ja marzę o bluszczolistnych, ale nie mieszanych i nigdzie nie mogę znaleźć nasion w jednym kolorze kwiatów. Wszędzie te nieszczęsne mieszanki. Może ktoś ma jaką pewną stronę internetową z nasionkami pelargonii bluszczolistnej, ale jednokolorowe. I ogólnie może ktoś mi podpowie, na jakiej stronie mogę zamówić pelargonie, petunie, heliotropki i całą resztę ślicznotek za jednym zamachem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam dwóch producentów: PNOS Ożarów i Legutko - mają pelargonie zwykłe rabatowe w kilku kolorach oraz bluszczolistne - ale mieszanki kolorów. Patrzyłam też na All..gro, to samo. Natomiast zauważyłam tam ofertę pelargonii bluszczolistnych malutkich sadzonek (chyba czerwone) - 10 szt. za 13 zł. To korzystnie, bo nasiona bluszczolistnych sprzedają po 5-6 zł. za 5 nasionek ;:oj .
Tych dwóch producentów których podałam wyżej ma dużą ofertę przeróżnych nasion, kwiatów, warzyw - niektórych to nawet nie znam ;:224 - zajrzyj tam sobie.
Ogród przydomowy Joli
glohal
500p
500p

Post »

No właśnie.... z nasion bluszczolistne są tylko w mixie kolorów :( Sadzonki można już prędzej kupić, ale tu nie trzeba się spieszyć, bo na to jest jeszcze czas.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle, że bliżej sezonu to nie będą już małe sadzoneczki a duże rośliny i oczywiście nie za taką cenę ;:224 . Jak ktoś koniecznie chce je mieć, to można kupić teraz takie mikrusy i dalej pohodować je w domu ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
glohal
500p
500p

Post »

Znalazłam takie niedrogie mikrusy, ale niestety opakowanie zawiera 84szt, Nie "do przejedzenia" ;:oj
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

Jesteście kochani, jak zawsze można na Was liczyć. Ślicznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Problem w tym że w sklepach jeszcze nie ma nasion,byłam wczoraj ale niestety pusto.
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

Zgadza się, nie ma nasion. Ja dziś byłam. A jest to spowodowane tym - przynajmniej tak mi Pani w sklepie powiedziała - że szykują się remanenty i nie nabierają teraz niczego. W styczniu półki mają się zapełnić. A swoja drogą to na stronach internetowych sklepów z nasionami, np PNOS też braki. Czy może ktoś wie, czy będą mieli jakieś dostawy????
Pozdrawiam,
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Ja zamawiam sobie nasiona z zagranicy, bo nigdzie nie mogę dostać takich pelargonii :( W zeszłym roku wysiewałam te ze sklepów, i w tym chcę jakieś oryginalne :)
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

W końcu roku nie ma nowych dostaw bo to nie czas wysiewów. Tylko niektóre sklepy/producenci/dystrybutorzy mają ofertę przez cały rok ale teraz na ogół jest najmniejszy wybór. Dostawy zaczną się w styczniu a w niektórych sklepach dopiero w marcu.
Pozdrawiam
Paweł
glohal
500p
500p

Post »

A poza tym dzisiaj się dowiedziałam ze sklep ma w styczniu urlop a w lutym
już nie ma sensu sprowadzac pelargoni bo za późno na siew :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”