W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
A czy wszystkie kobiety mają sutki? Czy tylko ciężarne kobiety 

A no racja głupie pytanie
BobejGSA co powiesz na agresję samicy

- BobejGS
- Kontakt:
Agresja samicy może mieć różne powody. Tego nie da się powiedzieć czytając posty a obserwując daną samice, czy mając z nią codzienny kontakt. Samica tak jak kot czy to pies może mieć urojoną ciążę i wtedy może nawet zachowywać się tak jakby faktycznie była z tą różnicą iż nie będzie młodych. Może być agresywna, robić miejsce lęgowe i rwać sierść.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak jak napisał BobejGS trudno o jednoznaczną diagnozę bez znajomości konkretnych zwierząt i konkretnych okoliczności. W tym momencie ja mam dwa potencjalne pomysły.
1. Fakt, że ostatnio samica rozrzuciła młode i że jest nerwowa może świadczyć o zapaleniu sutków, które staja się bolesne.
2. Czasami taka nerwowa samica może być w rui. Jak chcesz to sprawdź jak zareaguje na samca. U mnie jedna taka złośnica rodzi jak opętana.
1. Fakt, że ostatnio samica rozrzuciła młode i że jest nerwowa może świadczyć o zapaleniu sutków, które staja się bolesne.
2. Czasami taka nerwowa samica może być w rui. Jak chcesz to sprawdź jak zareaguje na samca. U mnie jedna taka złośnica rodzi jak opętana.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Z praktyki wiem, że najlepiej mieć samca u siebie, bo chodzenie do kogoś na akcję to ani wygodne ani bezpieczne. Do mnie przywlekli tak myksomatozę. Więcej nikomu samczyka nie użyczę.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, całkowicie się zgadzam. Moim skromnym zdaniem w każdej nawet przydomowej hodowli królików powinień być własny samiec do rozpłodu utrzymywany w komfortowych dla siebie warunkach. Może to być np. BOS lub jeszcze lepiej mieszaniec np. BOSxNW albo dla miłośników jaskrawszych kolorków samcem może być np. burgund.BRZOSKWINKA pisze:Z praktyki wiem, że najlepiej mieć samca u siebie, bo chodzenie do kogoś na akcję to ani wygodne ani bezpieczne. Do mnie przywlekli tak myksomatozę. Więcej nikomu samczyka nie użyczę.
Ja jestem jeszcze bardziej radykalny i uważam że kontaktu fizycznego z naszymi królikami nie powinien mieć nikt z zewnątrz kto też u siebie ma jakieś króliki.
Już po wszystkim samica już się nie złości przeszło jej
Ja na wiosnę chce kupić samca a teraz to nie wiem czy po Sylwestrze przynieść samca żeby się gdzieś w lutym okociła czy lepiej poczekać ??
Lepiej kupić samca większego na Jarmarku czy od sąsiada 2 miesięcznego ??:D

- BRZOSKWINKA
Jak od sąsiada dwumiesięczny to na wiosnę nie będziesz miał z niego pożytku.
I czy hodujesz króle w pomieszczeniu czy na zewnątrz?
Co to znaczy "przynieść samca"? Do samicy czy samicę zanieść do samca? Czy może kupić samca i przynieść do domu?Gazda22 pisze:po Sylwestrze przynieść samca
I czy hodujesz króle w pomieszczeniu czy na zewnątrz?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Brzoskwinko no wiem że na wiosnę nie będę mieć pożytku
Ale będzie mój ale myślę że lepiej kupić dorosłego
No bo ten pan daje mi samca wkładam go do innej klatki a jak się oswoi za dzień czy dwa daje samice
"Na zimę" są w pomieszczeniu
A propo tej metody ^^ To wiem że jest zła że powinienem samice wziąść do samca ale jak nie będzie miała rui to nie będę chodzić dwa razy bo to daleko trochę a jak wezmę od niego to jak niema rui to mogę potrzymać samca dłużej i za 2 czy 3 dni znowu spróbować
HEH skomplikowane to
A jak bym kupował samca to mieszańca czy rasowego ?? 

A propo tej metody ^^ To wiem że jest zła że powinienem samice wziąść do samca ale jak nie będzie miała rui to nie będę chodzić dwa razy bo to daleko trochę a jak wezmę od niego to jak niema rui to mogę potrzymać samca dłużej i za 2 czy 3 dni znowu spróbować

- BobejGS
- Kontakt:
A te Twoje NB To są dwie samice czy jedna i ta sama na dwóch zdjęciach a może samica i samiec? No i jakiego tego samca możesz kupić? Dopiero jak wróciłem do zdjęć to sobie przypomniałem że z 7lat temu również miałem NB i również nie chciał się wykocić. Zrezygnowałem z tej rasy na korzyść FB z której byłem bardzo zadowolony.
- BRZOSKWINKA
Weźcie mi tu rozszyfrujcie NB, FB i takie tam bo nigdy nie pamiętam.
Ja mam mieszańce i dlatego nie w temacie.
Gazda ja bym na Twoim miejscu kupiła teraz dorosłego samca.
Ja mam samiczkę, którą przez dłuuuugi czas nie mógł samczyk pokryć. Skakał, skakał i wyskakać nie mógł. Trwało to ponad miesiąc. W końcu lekko fiknął, ale nie dam gwarancji. Czekam na przebieg wydarzeń.
Nie wiesz jak długo będziesz musiał czekać na pokrycie, bo pora niesprzyjająca.
Pożyczanie jest mało praktyczne, a poza tym naprawdę możesz sobie jakieś świństwo przytaszczyć.
Właśnie, a Ty masz jedną samiczkę czy dwie?

Ja mam mieszańce i dlatego nie w temacie.
Gazda ja bym na Twoim miejscu kupiła teraz dorosłego samca.
Ja mam samiczkę, którą przez dłuuuugi czas nie mógł samczyk pokryć. Skakał, skakał i wyskakać nie mógł. Trwało to ponad miesiąc. W końcu lekko fiknął, ale nie dam gwarancji. Czekam na przebieg wydarzeń.

Pożyczanie jest mało praktyczne, a poza tym naprawdę możesz sobie jakieś świństwo przytaszczyć.
Właśnie, a Ty masz jedną samiczkę czy dwie?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BobejGS
- Kontakt:
To są skróty od rasy królika FB-Baran francuski NB-Nowozelandzki biały itp 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja zaopatruje się w nowe króliki u moich znajomych którzy mają profesjonalne fermy królików i jeżdżą na wystawy z nimi
Zawsze to jakaś gwarancja jakości jest ale ceny koleżeńskiej niestety nie ma 

Brzoskwinko i BobejGsto jest mieszaniec to także jedna i ta sama samica
To dopiero początek a chce kupić jeszcze ze 2 samice ale nie ma za bardzo gdzie
Tak samo jak samca a jak na internecie to albo nie chcą wysyłać albo po 300 zł chodzą
A tu to mówię tylko sąsiad ma tego 2 miesięcznego
Ale chyba mam pomysł gdzie kupić tak 5 miesięcznego ale i tak będę musiał czekać
A wiecie co się dzisiaj stało najładniejszą białą kurkę mi lis udusił
W oborze rozumiecie i skurczybyk zwiał dobrze że tylko 1 już nie otwieram tego pomieszczenia 

A wiecie co się dzisiaj stało najładniejszą białą kurkę mi lis udusił

- BobejGS
- Kontakt:
Oj to szkoda kurki
a ten królik To też jakiś mieszaniec? A i skąd jesteś?