Pasja - czas letni się zbliża :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja - czas zimowy :)

Post »

Witaj, piękny masz ogród ... paszminka , bailando, kocisko, podoba mi się. Wypatrzyłam klon palmowy purpurowy gdzieś w krzakach, rośnie jeszcze? Okrywasz go?
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie zamawiasz jarzmianki? Zdradzisz tę tajemnicę ;:173 ?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu świetne zamówienie. Jarzmianki są pięknie, ja nie mam niestety ani jednej, ale i miejsca brak..... muszę zrezygnować i podziwiać w innych ogródkach ;:167
Nawet nie wiedziałam, ze jest tyle odmian w takich pięknych kolorkach :oops:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam dwie, ale jakie to nie mam pojęcia. Jedna to chyba Star of Babilon. Druga jest ciemniejsza.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, ale piękne. Czy mogę się przyłączyć do zamówienia? ;:224 Ja bym chętnie u siebie widziała Star of Babillon z 6 sadzonek ;:224
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie w te ciągle nie zimowe dni :)

Bardzo dużo myślę o ogrodzie .... chyba właśnie dlatego, że pachnie wiosną. Jedna góralka powiedziała, że: "zima trosku zwleko, ale i tak się musi wygzić" ;:306 , w skrytości ducha i ja tak myślę. Tak czy tak dochodzę do wielu przemyśleń. Moje koncepcje ciągle się zmieniają, potem wracają na swoje miejsce i tak w kółko ;:131 Przez ostatni rok mam wrażenie, że słabo się przykładałam do istniejących rabat i trochę je zapuściłam...Postanowiłam od początku roku posprzątać...Takie noworoczne postanowienia...
Głównie byliny muszą zmienić miejsce w tak zwanym Zakątku iglakowym. Posadziłam tam nie wiedzieć czemu bodziszki, które uwielbiam i nie chciałabym się z nimi rozstać, ale muszę im znaleźć nowy rewir. Chciałabym tam wyrównać teren i trochę go rozjaśnić. Czy białe kamyki /taki większy żwir/ to byłoby dobre rozwiązanie? Czy może raczej kora najgrubsza frakcja? Na bieli widać wszystkie śmieci...Zastanawiam się też jak wyznaczyć kształt? Mam wrażenie, że teraz wszystko się zlewa w tym miejscu i tworzy nieład.

Kolejna przeprowadzka bzu, który już raz był przeprowadzany...ale tym razem na śmietnik. Daliśmy mu szansę, niestety nie skorzystał i straszy suchymi badylami, trudno. Stoi w tym miejscu kratka zasłaniająca kompost, którą trzeba pomalować, dosadzę dwa powojniki i jakoś to będzie.

Do poprawy zakątek owocowy, tam wszystko się wysiało co tylko mogło....firletka omszona, orliki, naparstnice i Bóg wie co jeszcze....

Do zreformowania jest dojście do składziku na drewno, w dojściu przeszkadzają pomarańczowe liliowce ;:306 Zasilą ogród ojca...Nie pasują w tym miejscu...

Zakątek z murem to grubsza sprawa...Zanim zostanie wytyczona jakakolwiek nowa rabata do donic trafią bodziszki i funkie. Tymczasowo go ozdobią. Prawdopodobnie dwie róże też dołączą...

Kolejna sprawa to przycięcie perukowca, z uporem maniaka włazi na tuję i katalpę. Nie chce uparciuch rosnąć wzwyż tylko rozłazi się na boki.

No i część przy oczku wodnym - ogólne porządki, jak co roku dosadzę kolejną skalnicę, która nie przetrwa zimy :lol:
Będzie co robić prawda? Ciekawe czy czas pozwoli.

Iwona44 bardzo miło mi Cię przywitać w moim skromnym ogrodzie:) Klon palmowy w krzakach :lol: rośnie cały czas i tylko na początku go okrywałam, teraz już nie, ma ok 6 lat. Kociska są dwa :) i bez nich ogród byłby nie ten sam!

Aniu witam oczywiście, że zdradzę u szczytnicy38 z naszego forum. Już zamawiałam inne rośliny rok temu i byłam zadowolona. Jarzmianki można tylko zdobyć drogą wysyłkową. Przynajmniej tu u nas. U okolicznych ogrodników nie ma.

Agnieszko i ja mam mało miejsca, ale to roślinki akurat wypełniające, więc wcisnę obok róż :) taki zresztą był zamysł.

Małgosiu same odmiany nie mają dla mnie większego znaczenia, w zasadzie wybierałam kolor :lol:

Madziu oczywiście, że możesz z tym, że szczytnica38 posiada takie odmiany: FLORENCE, MOULIN ROUGE, ROMA, STAR OF BEAUTY, STAR OF ROYALS, HADSPEN BLOOD. ;:131

ps. Nie wspomniałam jeszcze o opryskach i c.d. walki z opuchlakami, bardzo chciałam uniknąć chemii ale nie ma sposobu...trudno.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Ale masz plany ;:224 Też zaczynam spisywać w kajecie co chcę zrobić i lista faktycznie z dnia na dzień coraz dłuższa ...a wydawało mi się że prawie wszystko skończone ;:306
Jarzmianki piękne i nie wiem jaki cudem nie mam ani jednej u siebie ,a chyba by się ładnie wpasowały ...pomyślę :lol:
Pozdrawiam serdecznie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Widzę że i tobie w głowie kotłują się pomysły na zmiany i pierwsze noworoczne postanowienia.
Ja po sobotnim spacerze po ogrodzie również zaczynam planować....ciągle coś jest do dopracowania.
Trzymam kciuki za realizację wszystkich zamierzeń ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu, tak właściwie to nie są plany, tylko roboty bezwzględne do wykonania. Cudnie jak ogród zarasta, ale nie wolno pozwolić, żeby zdziczał. U mnie mam wrażenie, że zaczął dziczeć. Do tego rozsiała się czerwona mała koniczynka na rabatach i jak tu się pozbyć tego paskudztwa?
Obserwuję również starzenie się niektórych roślin i to takie starzenie się niefajne. Przypomina mi się zdanie Jule ogród to nie sala chorych, coś wygląda brzydko to się wywala i sadzi nowe :D

Agnieszko w ogrodzie zawsze jest co robić...Postanowiłam założyć kajet na opryski... Zawsze umyka mi odstęp czasu w którym pryskam i nie wiem co już pryskałam, a czego nie. Mam nadzieję, że zmobilizuję wszystkie siły i dam radę w tym roku!

Wspomnienie bieli na tarasie
Obrazek

i poza nim
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biel ;:167 ja już kolejny rok z rzędu myślę właśnie na takim zestawieniu kolorystycznym sezonowych kompozycji.
Jednak zawszy wygrywa czerwień do towarzystwa ewentualnie z bielą chociaż powiem że tak oczywistych zestawień nie lubię.
Jednak zasobność przechowywanych co roku czerwonych pelargonii powiększa się i w gruncie rzeczy rozsądek zawsze wygrywa.
Kajet na opryski to świetny pomysł ;:333
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Kasia, a może takie trochę "zapuszczone" ogrody, fajne są ? Zapuszczone ..... to chyba takie , które żyją swoim życiem? Takie, jak ten, który tworzysz i wiesz co - to zostaw taki, bo masz piękny ogród. Ps. Pytałam o klon palmowy, bo go uchować nie mogę jakoś, już 4 miałam :roll: . Teks Pani Góralki na temat zimy - hit :;230 ;:215
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko czy możesz sobie wyobrazić, że nie lubiłam bieli? Początkowo miałam kolorowy ogród, ale dopiero z czasem zauważyłam, że tak właściwie kolorów to tu, to tam nie lubię. Zachowały się rudbekie, liliowce pomarańczowe, (wiosną) nietrafione bordowo-żółte tulipany ;:124 a reszta to fiolety, róż i biel. I w tych zestawieniach najlepiej się czuję... Za czerwonym nie przepadam....kupuję tylko czerwone pelargonie w liczbie trzech sztuk na balkon, bo z waniliowym budynkiem ładnie kontrastują, zdecydowanie lepiej niż różowe. Zaryzykuj z bielą, będzie cudnie, zobaczysz!

Iwona nie mówię , że nie lubię buszu w ogrodzie :lol: Lubię nawet bardzo, daleko mi do równiutkich rabat! Tylko od razu można poznać czy busz jest zamierzony czy niekontrolowany. Ja wolę ten kontrolowany ;:108 Widzisz nie zauważyłam kiedy mi się rozsiało koniczynowe paskudztwo i teraz mam problem....jakoś tak słabo zaglądałam na tę rabatę, tylko przez pół sezonu.
Klon musi mieć podobno specyficzne warunki, mój takich nie miał. Ze dwie gałązki po dwóch latach przemarzły i musiałam je obciąć. Do tego rósł na podmokłym terenie i w pełnym słońcu od 13.30 mniej więcej, do tego w przeciągu.... ;:306 Sąsiad przez płot posadził tuje i przeciągi się skończyły, ale to dopiero w 5 roku od posadzenia.

Pozdrawiam :wit

To jeszcze kila zdjęć ze słonecznej działeczki taty :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z bielą zaryzykuję na pewno, bo ją uwielbiam. U mnie zdecydowanie ogród w kolorystyce czerwieni, różu i delikatnych fioletów...to mnie uspokaja.
Zdradź gdzie na Śląsku osiedliście?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, zawsze mi się podobało u ciebie to zagospodarowanie tarasu, a więc znów z przyjemnością oglądam. Oj chciałoby się już obsadzać doniczki i donice, a tu jeszcze tyle czasu.
Nie wiedziałam, że u szczytnicy można jeszcze zamawiać. Myślałam, że zakończył sprzedaż wysyłkową, bo tak napisał w swoim wątku sprzedażowym. Czyżby znowu otworzył? Jarzmianki wyglądają wspaniale.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Chciałabym osiągnąć taką harmonię barw jak u Ciebie w ogrodzie. Bardzo mi się podoba zestawienie barw jakie wybrałaś.
Też prowadzę kajecik oprysków i nawożenia :D Przynajmniej nic nie pomylę.
Życzę Ci zrealizowania wszystkich planów i obowiązków ogrodowych i tych prywatnych również.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”