Tosieńko kochana jeśli boisz się dzielić karpę to możesz spróbować w inny sposób ją rozmnożyć .
Wiosną kiedy wypuści pędy możesz pobrać sadzonki i je ukorzenić.
-- 21 gru 2013, o 17:45 --
Tosia1 pisze: Bo to szałwia, podobno muszkatałowa!!!
Tak myślałam ,ale nie byłam pewna ,a czy masz nasionka
Jest piękna.
Witaj Kasiu!! Moje powojniki mam chyba 4 lata. Jak weszłam na FO, to wiesz jak to jest!!! Jednak nie wszystkie dają taki popis. Niektóre łapią uwiąd, pomimo pastylek nadmanganianu. Ale jeszcze te młode mają czas, a jest wtedy tyle kwiecia, że tych maruderów nawet nie zauważam. Nie chcą kwitnąć, to nie! Łaski bez!!!! Alicjo, to pobranie sadzonek, to jest to!! Wiesz z jakim bijącym sercem sprawdzam wiosną czy wyłażą te wielkie? One są ozdobą mojego ogródka, bo z daleka ich widać i są większe ode mnie!!!
Tosiu wiem co przeżywasz...,jak mamy coś pięknego w ogrodzie to się oto bardzo boimy .Ja też tak mam .
A ten twój ciasny ogródeczek musi być bardzo duży tyle kwiatów pięknych pokazujesz ,że ,aż głowa mała
śliczny liliowiec jarzmianka no i cała reszta.
-- 21 gru 2013, o 20:47 --
Właśnie syn mi kupił na all..... nasionka twoich ostróżek z instrukcją obsługi
W takim razie jest nadzieja na moje powojniki
Cudnie rośnie Ci jarzmianka! Moja sadzona wiosną ładnie kwitła, ale liczę że się jeszcze mocno rozrośnie
Masz inne odmiany, poza białą?
Takiej czysto białej chyba nie mam, tylko różową...muszę dokupić
Tosiu, tak spodobały mi się Twoje ostróżki, że trochę poszperałem w necie. Zobacz na link, które to są Twoje? Ty wiesz jaki mają kolor w rzeczywistości, bo na zdjęciu kolor może lekko się różnić.
Trochę porównałem i może to być:
Delphinium elatum "Foxhill Nina" lub
Delphinium elatum "Cherub"
9 1 Alicjo, to podziel się ze mną tą instrukcją. Proszę, może spróbuję znowu. Mam teraz przed domem masę miejsca na ostróżki. Gosiaczku, mój ogródek jest taki roztargniony.Wszystko razem, trochę taki jak ja Sadzę gdzie popadnie bez składu i ładu. Nie pamiętam gdzie co mam i wiosną muszę długo czekać, aż powyłażą byliny. Ile ja już wykopałam przez pomyłkę rarytasów!!!! Michale, dzięki za linki. Będę zamawiać ostróżki, to bardzo mi się nazwy przydadzą. A rozpoznam po świętach, bo teraz to tak z doskoku na FO siadam.
Tosiu już się nie mogę doczekać takich widokow.Dobrze,że jest dużo słońca to jakoś szybciej przeczekamy ten zimowy czas,ktory tez jest uroczy,gdy troszkę śniegu okryje brudną ziemię.Pozdrawiam !!!!
Kasiu, swoją olbrzymią jarzmiankę podarowałam koleżance.
Zostały mi marne sieweczki i to w kępie trawy Zebrinus.
Będę musiała wiosną jakoś ją wyciągnąć. Mam tylko białą.Ona się fajnie rozsiewa, więc liczę znów na siewki. Jak coś, to podeślę