Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć w sprawie lamp, bo dla mnie to czarna magia, a im więcej szukam i czytam tym jestem głupsza?
Mam takie 3 z akwarium:

SYLVANIA
DAYLIGHTSTAR
F15W / 5000K

SYVANIA
AQUASTAR
F15W / 174 - T8
10000K

SYLVANIA
GRO-LUX
F18W / GRO - T8

Któraś sie nada do doświetlania roślinek??
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05

Post »

daylightstar wspomaga wzrost ale odwzorowuje światło naturalne delikatnie wpada w żółty kolor
grolux ma widno barwy niebieskiej i czerwonej one również wspomagają wzrost jednak daje po oczach różem :P
aquastar ma widmo białe i fioletowe bardzo fajnie uwydatnia wybarwienie ( niestety tylko rybek w akwarium ;) )

Pokombinowałabym z daylight'em niestety nie powiem jak zachowują się normalne roślinki bo jednak akwarium to nie to samo ;) Powieś świetlówkę tak z 50 - 60 cm nad roślinami i zobacz co się będzie działo.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Któraś sie nada do doświetlania roślinek??
- napisz co i w jakiej ilości chcesz doświetlać, jak duże są rośliny, które chcesz doświetlać ?
Powieś świetlówkę tak z 50 - 60 cm nad roślinami i zobacz co się będzie działo.
- wydaje się, że przy tak małej mocy - 15 lub 18 W - świetlówki, ta odległość jest zbyt duża. Optymalna odległość źródła światła od czubków roślin to 10-20 cm. przy zaproponowanej odległości 50 - 60 cm źródła światła od roślin, świetlówki powinny mieć moc 50 - 60 W - (źródło: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html ).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Doświetlać chciałam adenium (malutkie siewki), siewki kaktusów i ewentualnie eukaliptusy niebieskie. Parę doniczek to będzie.
Myślałam o wsadzaniu je pod światło popołudniu, a tak by stały na południowym parapecie tak jak teraz (nie wyciągają sie tylko strasznie wolno rosną). O oklejeniu boków foliom też myślałam. Kolor mi nie przeszkadza bo będzie osłonięte wszytko.
reddeath
50p
50p

Post »

Zeszłabym max do 40 cm ze świetlówkami. dkf napisała że są to młode siewki dodatkowo obstawione i przy świetlówce folia ( dobrze rozumiem? ) jeżeli tak to maluszkom można zrobić niezłą saunę. Jeśli chcemy zejść do 20 czy tam 10 cm trzeba to robić stopniowo. Od świetlówki bije ciepełko, niby nic... młodym siewkom możne zaszkodzić. Radykalna zmiana oświetlenia też nieco na nie wpływa. Ja osobiście polecam również ściemniacz do świetlówek. Spory wydatek ale jeżeli hodujemy dużo małych roślinek bardzo przydatny.

Możesz również połączyć dwie świetlówki jeżeli kolor nie przeszkadza... daylight'a z groluxem. Efekt powinien być całkiem niezły.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
W takim razie spróbuje obie zawiesić, o ile mi się uda. Jak się nie uda, to która z tych dwóch będzie lepsza??

Tak lampa ma odbłyśnik. To tego ma osłonę, taką plastikową lekko porzółkłą, wiec nie wiem czy ją dawać czy nie.

Ile godzin radzilibyście doświetlać, jeśli będą miały też naturalne słońce??
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chcemy zejść do 20 czy tam 10 cm trzeba to robić stopniowo. Od świetlówki bije ciepełko, niby nic... młodym siewkom możne zaszkodzić.
- na temat doświetlania siewek kaktusów i eukaliptusa niebieskiego, nie wypowiadam się, nie wysiewałem i nie doświetlałem tych siewek - sadzonek. Natomiast siewki i sadzonki Adenium doświetlałem od chwili kiełkowania nasion w 2010 i 2012 roku, jakie były efekty takiego doświetlania można zobaczyć, np: siewki z wysiewu w 2010 r: tutaj i siewki wysiew w 2012 r. tutaj. Wypowiedź moją oparłem na osobistym doświadczeniu z tak małymi roślinkami, co opisywałem w I cz. mojego wątku, dlatego też podpowiedziałem, że świetlówka liniowa 15 lub 18 W powieszona na wysokości 50 - 60 cm będzie miała minimalny wpływ na fotosyntezę i wzrost tak małych roślinek. Świetlówki liniowe o takiej małej mocy, nie wydzielają aż tak dużo ciepła, które mogło by być szkodliwe dla młodych siewek.
/ ... / i przy świetlówce folia ( dobrze rozumiem? ) jeżeli tak to maluszkom można zrobić niezłą saunę.
- boki można obstawić folią, ale nie "ogrodniczą", tylko aluminiową w celu zwiększenia intensywności "odbitego" światła padającego na rośliny. Siewki, sadzonki Adenium wymagają dla swojego prawidłowego wzrostu, zarówno światła, ciepła i trochę "sauny". Żeby uniknąć "ewentualnego przegrzania" zostawiamy "nieszczelności" przy oprawie świetlówki, przez które będzie "uciekać" - następować wymiana nagrzanego powietrza na zewnętrzne chłodniejsze. Ewentualne ciepło, które będzie wydzielała świetlówka, będzie "uciekało" obok oprawy świetlówek.
Mieczysław
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Akwelan_2009 nieszczelności przy lampie nie mam jak zrobić bo mam taki kieszonkowy :P rodzaj Obrazek
Obrazek

Miało być wszystko między dwoma półkami, ale wszytko pójdzie do klatki. Na boki pójdzie folia sporzywcza, a na kratkach na górze będą leżały lampy. Klatka ma 45cm wysokości, plus wysokość doniczek i roślin to 8-10cm, więc na początek będzie 35cm od roślin, późnej najwyżej podstawie pod doniczki jakieś pudełka, jak będzie im za daleko do światła. Zakładać te osłony, czy zostawić otwarte lampy??

I teraz jeszcze pytanie stricte do roślin z tematu. Ile czasu powinny mieć adenium odpoczynku. Moja troszkę starsza roślina, już z jakieś 2 miesiące temu zaczęła zrzucać liście, teraz jest zupełnie goła, dać ją też pod lampy, czy jeszcze potrzymać na zachodnim parapecie??
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem, jeśli roślina zrzuciła liście to pełne 3 miesiące będzie okresem wystarczającego odpoczynku. Zima w Tajlandii zaczyna się w grudniu w najzimniejszej części +15 w nocy a kończy w lutym gdzie w centralnej części kraju panuje temp. 33 stopnie w nocy 23 stopnie.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
reddeath
50p
50p

Post »

akwelan jestem świadoma tego że obstawiamy świetlówkę folią aluminiową czy spożywczą a nie ogrodniczą ;) ( bawiłam się w folie jak zaczynałam przygodę z akwarium jakieś 8 lat temu )

dkf możesz zostawić lampy otwarte, jeżeli chcesz jedną świetlówkę daj groluxa lepiej wpływa na wzrost.

Pozdrawiam.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, dzięki wam od jutra maluchy będa grzały brzuszki.

reddeath teraz juz mogę dać obie, bo nie mam problemu z wieszaniem.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Jerzy - dziękuję za fotki. Zastanawiam się dlaczego nasze Adenium thai socotranum nie rozgałęziają się tak jak na tej i na tej fotce, tylko rosną wzwyż jakby się "wyciągały" i tworzą małą ilość bocznych nisko osadzonych gałązek ? Podejrzewam, że jest to uzależnione od jakości - od jakich roślin matecznych pochodzą nasiona. Warunki uprawy - wzrostu nasze mają w miarę dobre. U mnie całe lato stały na bezpośrednim słońcu, przeciętnie około 5 - 8 godzin, jedynie negatywnie na wzrost mogło wpływać żerowanie przędziorków.

W dalszym ciągu ten temat mnie nurtuje, dlatego przeglądam uważnie tajskie strony, szczególnie o tworzeniu przez arabicum i socotranum rozgałęzień i związanych z tym stylach adenium
Pomału doszedłem do sedna sprawy, ale zacznę właśnie od form roślin bo to jest nierozłączny temat.
Najbardziej propagowany jest styl bonsai bo adenium najwięcej go przypomina,występuje w nim mnóstwo form - przykład.

Obrazek
http://www.siamadenium.com/seeds.html
poza tym występuje (Bushy Style) czyli styl krzaczasty ogólny styl dla obesum.

Obrazek
http://www.thelovelyplants.com

w tym:

Obesum Caudex & Root Show - Obesum kaudeks i pokaz korzeni.

Obrazek

Air Layering with Bonsai Style - tworzenie szerokiej, krzaczastej korony i widocznych korzeni i styl bonsai.

Obrazek

(Arabicum style) styl arabski,

Obrazek

(Obesum Caudex & Root Show) styl ładnego kaudeksu i pokaz korzeni,

Obrazek

(Tower style) styl wieży, głównie somalense i RCN.

Obrazek

Wśród tych stylów rozróżniamy różne formy, i tak najpopularniejszą formą w wielu stylach jest

Dwarf form czyli forma karła występuje u:

obesum,

Obrazek

arabicum,

Obrazek

socotranum,

Obrazek

Arabicum form - forma arabska

Obrazek
http://www.adeniums.net

Poza tym występują formy mniej znane takie jak:

muscular form - forma muskularna, umięśniona,

Obrazek
http://www.siamadenium.com/

Obrazek
http://www.siamadenium.com/seeds.html

tiger form - forma tygrysa

Obrazek
http://socotranumthailand.blogspot.com/

Muscular Root Form (Rambo Form) - forma muskularnych,umięśnionych korzeni.

Obrazek

Nas najbardziej interesuje forma karła, która jest w tej chwili najbardziej popularną formą adenium.
Charakteryzuje się ona kompaktowym kaudeksem i tworzeniem, dużej ilości symetrycznych, krzaczastych pędów.
U arabicum

Obrazek

u socotranum

Obrazek

Jak uzyskać formę "Dwarf" ?

Obrazek

Jeżeli w nazwie kupowanych nasion jest słowo dwarf oznacza to w jaką formę należy prowadzić uzyskane siewki.

1/ W pierwszej kolejności wybieramy nasiona arabicum głównie PNW lub hybrydy np. RCN + PNW lub thai socotranum X arabicum = black Pearl lub socotranum Golden Crown,lub RCN

2/ Istnieje powiedzenie tajskie " im więcej korzeni - tym więcej gałęzi bocznych" - musimy więc pomóc roślinom wytworzyć ogromne korzenie. Używamy tylko sztuczne nawozy.
z dużą zawartością fosforu i potasu np. PK 13-14 "Canny" W pierwszym okresie wzrostu nie dajemy azotu.
3/ Dobrze jest gdy roślina wytworzy pierwszy główny pęd nieco wyższy od pozostałych bo na nim będą tworzyć się boczne rozgałęzienia. Wraz z użyciem nawozów dajemy również roślinom
hormony wzrostu korzeni np.Rhizotonic "Canny" lub Aminowigor "Foliq"
4/ Pilnujemy aby młode rozgałęzienia rosły równo, krótsze zawsze odwracamy do słońca, również miejsca gdzie brak jest młodych przyrostów, odwracamy do słońca.
5/ Po "wybiciu" wszystkich pędów odkopujemy boki doniczki i wsypujemy granulowany nawóz z dużą zawartością fosforu i potasu i małą ilością azotu, lub dokarmiamy płynnym nawozem
np. "Burza kwiatów" Substrala.
Przy tworzeniu określonych form adenium zawsze przycinamy rośliny np gdy wierzchołek głównego pędu jest za wysoki. Przy formie dwarf Tajlandczycy 3 krotnie przycinają roślinę.

Moja próba utworzenia formy dwarf na arabicum "Black Pearl" mimo braku szczegółowej instrukcji i użyciu azotu w podłożu (przefermentowany nawóz krowi) w zasadzie udana, tylko gałązki są nie równe (trzeba było silniejsze wcześniej przycinać. 21 miesięczna roślina.

Obrazek

Na formę muskularną, nadaje ię arabicum YLB (Yak Lob Buri), moja roślina trochę przytyła, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę jej przybędzie.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja próba utworzenia formy dwarf na arabicum "Black Pearl" mimo braku szczegółowej instrukcji i użyciu azotu w podłożu (przefermentowany nawóz krowi) w zasadzie udana, tylko gałązki są nie równe (trzeba było silniejsze wcześniej przycinać. 21 miesięczna roślina.
- Jerzy - bardzo ładnie jak na nasze bardzo ograniczone (ze względu na położenie kraju) warunki świetlne, Twoje Adenium arabicum grubieją. Są to jeszcze bardzo młode rośliny, zapewne z wiekiem jak "dostaną" od wiosny w szklarni do późnego lata sporą dawkę słońca, ich wygląd znacznie się jeszcze poprawi. Piszesz, że hodowcy w Tajlandii przycinają sadzonki trzy razy. Nie wiem czy ten sposób prowadzenia roślin, sprawdzi się u nas, ze względu na bardzo krótki czas, w jakim nasze Adenium mogą "kąpać" się w ciepłych promieniach słońca.
Jerzy - prośba, czy mógłbyś napisać więcej informacji o wyczytanych wiadomościach na temat w jaki sposób Tajlandczycy "zimują" - dają "wypocząć" Adenium przed intensywnym wzrostem - krótko mówiąc, na jakich warunkach odbywa się taka przerwa w wegetacji tych roślin. Przeglądałem na stronach tajlandzkich fotki z po podwieszanymi sporych rozmiarów roślinami Adenium z "gołymi" wyczyszczonymi z podłoża korzeniami pod wiatami. Ponieważ strona była pisana alfabetem chyba tajskim, trudno było mi coś wywnioskować. Może surfując po sieci, spotkałeś się z podobną strona w angielskim języku i udało Ci się doczytać, co ma na celu takie traktowanie roślin, jak długo trwa taka "kwarantanna" przed ponownym intensywnym wzrostem.
Na ostatniej fotce widzę, że w dalszym ciągu spryskujesz rośliny, czy to tylko wyjątek dla zrobienia fotki ?
Ja moje prawie dwulatki, które rosną w hydroponice, nadal spryskuję, ale nie dolewam wody do dolnych pojemników. Większość moich roślin w hydroponice, jeszcze nie udała się na spoczynek. Staram się je na różne sposoby przymusić chociaż do częściowego spoczynku, ale nie ze wszystkimi ten proces się udaje. Temperaturę boję się znacznie obniżyć, żeby zamiast pomóc nie wyrządzić większej szkody roślinom. Obecnie stoją w temperaturze 18 - 22 st C.
Mieczysław
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Macie piękne rośliny. Od jakiegoś czasu czytam na temat tego pięknego sukulentu i również mam zamiar go kupić tym bardziej, że mam okazję bo zbliżają się moje urodziny i nie będzie batalii o nowego kwiatka( w domu wszystkie parapety są zawalone ) dla którego miejsce się gdzieś znajdzie :uszy
Nie widzieliście gdzieś w sklepach adenium? Troszkę boję się z zakupem na alle bo ostatnio jak zamówiłam przyszedł połamany kwiatek ;:185
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Weź od kogoś z 'naszych', tu ludzie wiedzą, jak szanować rośliny ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”