Ogród Marty cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. III

Post »

Pięknie Martusiu, cudne bzy, już chcę maj i ten zapach bzu :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna wiosna u Ciebie. Masz tyle gatunków wiosennych kwiatów.
Mnie przypadło do serca epimedium. Bardzo lubię tę roślinkę
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piwonie uwielbiam-róże bardziej :D
Czy tej wierzby smoczej starczyłoby i dla mnie? Bardzo mi się podoba, a dotąd nie natknęłam się na nią.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Aguś,świąteczna krzątanina dopiero się zacznie,bo robiłam stroiki i końca nie było,właśnie teraz robię krokiety z grzybami i kapustą ,na jutro mam wszystko ugotowane do pasztetu z dziczyzny,to jest to co można zrobić wcześniej,jeszcze nie ma świateł przed domem,i zapakowanych wszystkich prezentów,a taka prawdziwa krzątanina przy kuchni będzie od poniedziałku ,ze sprzątaniem już prawie koniec,pozdrawiam :lol: :wit

Renatko,zapraszam cię serdecznie,razem zawsze lepiej :tan

Dorotko,ale wierzba korzeni się szybko to gdzie ją trzymałaś przez lato że dopiero w jesieni ją sadziłaś ,jeżeli w doniczce i z doniczki wysadzałaś do gruntu to nic jej nie będzie ;:168

Iwonko,mnie też już źle bez ogrodu,chociaż świeci pięknie słońce,ale w ogóle nie mam czasu wyjść do ogrodu ,najwyżej wynoszę popiół i odpadki i smyr do domu ;:196

Gosiu, mnie się wydaje że właśnie wiosennych mam najmniej ,epimedium jest bardzo skromne ,a skromność jest zawsze piękna i zauważalna :uszy

Ewciu,gałązek jest ile chcesz,róże uwielbiam -piwonie bardziej ;:306
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Dziewczyny Wasz spór można porównać do dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :wink: oba kwiaty są piękne, przecudnej urody, niestety jak na razie to lepiej mi idzie z różami niż z piwoniami i bardzo nad tym ubolewam, Martusiu pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, ależ my się wygłupiamy,a dlaczego ubolewasz że Ci nie idzie z piwoniami,w czym jest Twój problem ,mów to go rozwiążemy ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

:wit Marto.
Przypomnę się wiosną. Ja ją kupowałam, ale smoczą nie jest .
Pamiętasz odmianę magnolii. Może nigra? Podobną mam, ale z jednego pnia wyrasta też i biała. Też ładna,ale nigra przez to słabiej rośnie .Może powinnam jedną z nich wyciąć. Co sądzisz?
Pozdrawiam przedświątecznie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zgadzam się z opinią o wadze problemu-piwonia czy róża ;:306 Obie rośliny lubię :D Ale chętnie się powygłupiam, nawet przytoczę sensowne argumenty potwierdzające moje zdanie :D Tylko miłości się podobno nie wybiera :wink:
Gałązkę wierzby poproszę. Może będę mogła czymś się zrewanżować :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,przypomnij,bo wierzby jest dość,odmiany magnolii nie pamiętam,często są dwie odmiany,a nawet trzy szczepione razem na jednej podkładce,myślę żebyś nic nie wycinała,bo może to młoda magnolia i musi nabrać wielkości i siły,żeby dała efekt,często jesteśmy niecierpliwi ,ale każde drzewko nowo-posadzone praktycznie przez trzy lata stoi, po trzech latach jego przyrost jest bardziej widoczny,nie wiem ile lat ma Twoja magnolia od posadzenia ,ale można ją też lepiej dokarmić ,żeby miała więcej siły,gorąco pozdrawiam i życzę miłej przedświątecznej pracy ;:168

Ewciu,miłości się nie wybiera ,bo miłość jak złodziej i sraczka przychodzi znienacka ;:306 a jak chodzi o roślinki to ja też mam mocne argumenty co do piwonii i też mogę się powygłupiać,gałązek wierzby jest dużo więc zapisz sobie,a jak chodzi o rewanż to nie ma takiej potrzeby ,chyba że była by to piwonia :;230
Awatar użytkownika
ewarb
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 14:20

Post »

Witaj Marto, pokazałaś piękne wspomnienia. Ogród zachwyca, masz ciekawe okazy drzewek, ja niektóre dopiero kupiłam i myślałam, że to nowości, a u Ciebie one już rosną wiele lat. :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Marto,masz ogród moich marzeń.Wszystkie rośliny sadzone większymi grupami,czego nie mogę wypracować w swoim charakterze.Najbardziej zjawskowa jest rajska jabłoń w formie płaczącej.Masz talent manualny, stroiki przepiękne.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Marto... ;:196
Co do Piwonii i Róż... Obie cudowne, z tym, że Piwonia rośnie u mnie bez zbędnych zabiegów, a Róże, no cóż... Trochę ich potrzebują... :wink:
Ogród piękny, ale to już wiesz... :D
Masz może namiary na jakiś sklep w internecie, taki sprawdzony, gdzie można zamówić szczepione na pniu rośliny...? Chętnie bym skorzystała, może być na pw... :)
Pozdrowienia zostawiam... :D
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto każdą gałązkę miałam w osobnej donicy. Gałązek dostałam od Ciebie aż 5 szt, wszystkie pięknie się ukorzeniły, dwie wierzby zostawiłam sobie pozostałe rozdałam. Teraz zastanawiam się ile lat przyjdzie mi czekać na takie piękne wyraźnie rozdwojone płaskie gałązki jak ma Twoja wierzba.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu,cieszę się że wróciłaś,,ze podoba się w dalszym ciągu mój ogród,mam trochę ciekawych egzemplarzy drzewek ozdobnych,bo odkąd założyłam ogród około 8 lat temu nie odpuściłam żadnemu ogrodniczemu sklepowi i zawsze coś znalazłam ciekawego do ogrodu i tak to się uzbierało :tan

Małgosiu,bardzo miło że w moim ogrodzie czujesz się dobrze i podobają Ci się nasadzenia,rajska jabłoń w formie płaczącej rzeczywiście trafiła mi się przypadkiem w którymś sklepie- szkółce,nawet nie pamiętam w którym bo tyle ich odwiedzałam i ciągle poszukiwałam ciekawych roślin,dziękuję za pochwałę stroików,pozdrawiam i zapraszam znowu na spacerek ;:168

Dorotko,piwonie chyba wszystkim rosną bez problemu,a ich kwiaty to po prostu poezja, chociaż różom też nic nie brakuje i ogrodu bez róż też sobie nie wyobrażam ,nie znam żadnego sklepu internetowego,gdzie można zamówić rośliny szczepione ,jak pisałam wyżej moje wszystkie są wyszukane w sklepach -szkółkach na moim terenie,ani jedna roślina nie jest kupiona przez internet .W tą jesień kupiłam u Ewy Gloriadei,jednej z forumowiczek róże ,ale one jeszcze nie kwitły u mnie bo dopiero wsadzone,pozdrawiam ;:168

Dorotko,korzo-m,szkoda że od razu po ukorzenieniu nie wsadziłaś na miejsce stałe,chyba że je nie miałaś gdzie wsadzić bo wtedy już rosły by bez przesadzania i na drugi rok już miałabyś takie pędy,bo ona bardzo szybko rośnie,ale pamiętaj żeby nie obcinać gałązek bo wtedy też będzie rok przerwy,bo młode gałązki są okrągłe,takie zwyczajne,a na drugi rok są już szerokie ,więc myślę że już na drugi rok będziesz miała mały efekt spłaszczenia gałązek byłby szybciej gdyby już cały rok rosły na stałym miejscu,pozdrawiam ;:196 ja też w tym roku musiałam przesadzić bo były w złym miejscu,gałązki były okrągłe bo ja je obcinam do stroików a teraz w jesieni widzę że już się spłaszczają że by na wiosnę na tym płaskim kawałku pojawiły się kotki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Właśnie moje miały cały czas okrągłe gałązki, no to teraz czekania i cierpliwości dwa lata na to aby się spłaszczyły.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”