Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Post »

Majeczko nie pomyślałam, nawet że u nas też takie cudne trawki mogą rosnąć. :roll:
Poszukam u siebie, może też gdzieś na leśnym trakcie lub łące znajdę.
Też mam FW i jest nie do pobicia, ale faktycznie musi mieć cień lub półcień.
Grażyna.
kogro-linki
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko - ten czerwcowy przedogródek - cudo! Aż by się chciało zanurkować w tę zieleń...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Parę host też u mnie sie zadomowiło ,ale padają żerem ślimaków i nie mają czasu pokazać sie w całej krasie .Chyba specjalnie w tym sezonie wysypię ślimakol także pod Ligularie bo nawet liści nie miałam .Obżarły wszystko doszczętnie :evil:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ależ się dzisiaj narobiłam, to sprzątanie mnie wykończy i żeby choć to docenili :twisted:
Co do host to mam 3 takie już prawie dorosłe - Frances Williams i Sun and Substance które pokazywałam i Sagae która biedna oberwała 3 lata temu randapem ale powoli się odbudowuje. Przed tym wypadkiem była imponująca

Obrazek

Reszta to dopiero młodziaki paroletnie i z każdym rokiem przyrastają ładnie, oprócz Brim Cup bo ta rośnie bardzo wolno.
Big Mama chcę do pary dla Big Daddy ;:306 ale jak jej nie kupię to rozpaczać nie będę ;:185

Czas na lipiec w przed-ogródku, hosty kwitną w najlepsze, zaczynają hortensje, ogólnie zrobił się wielki busz

hortensja od Jadzi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hortensja od Jadzi ma takie wielgaśne kwiaty
Obrazek

szpaler Pink Diamond
Obrazek

tylko jedna juka kwitła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

liliowce od Jadzi
Obrazek

no i zwierzaki: Max stróżujący
Obrazek

Lucky zabawi się byle czym
Obrazek
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ależ pięknie u Ciebie. Nie mam słów, żeby wyrazić swój zachwyt. Takie właśnie piękne, pełne ogrody mi się podobają najbardziej. ;:180
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze nawet nawet nie wiedziałam ,ze masz aż tyle roślin ode mnie :wink: Żółty liliowiec się ostał ,a przecież nie lubisz żółci chyba ,że tylko róż w tym kolorze. Maxiu dzielny chłopak musi dopilnować całe to towarzystwo .Dzielnie się trzyma moja wychowanica
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ja tylko żółtych róż nie lubię choć ostatnio coraz więcej mam róż budyniowych :;230 a wszystkie to Souveniry :;230
Twoja hortensja dostała stelaż z patyków i trochę liści na dole ale też zimno nie jest to nie ma się czym martwić, liczę że w nadchodzącym sezonie będzie dużo szersza :uszy
Twoje liliowce
pierwszy kwitnie już w czerwcu
Obrazek

drugi w lipcu
Obrazek

trzeci też w lipcu
Obrazek

Igo też Ci się podoba taki gąszcz na rabatkach ;:306

Sierpień w przedogródku , czas na hortensje i trawy
szpaler Pink Diamond
Obrazek

coraz pełniejsze bukiety
Obrazek

Obrazek

młodziutka sadzonka Limelight - patyczek dostałam od Irenki
Obrazek

rozplenica japońska zaczyna się wykłaszać, zawsze dość późno u mnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaczyna kwitnąć żółta chryzantema czyli zbliża się powoli jesień
Obrazek

udał mi się upolować zwierza w czasie odpoczynku
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Doczekałam się kotów :tan
Zwróciłam uwagę także na hortensje :D Znów wyrzucam sobie, że nie potrafię posadzić jednej odmiany w większej ilości-wspaniale to wygląda :D Żywopłot z tawuły też mi się podoba, od roku zastanawiam się, gdzie mogłabym podobny posadzić u siebie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś niektóre rośliny ładniej wyglądają w szpalerze, całe założenie przed-ogródka było połączenie szpalerów różnych roślin i chyba zaczyna mi się podoba taka koncepcja.
Pewnie gdzieś znajdziesz dla tawuł miejsce, mnie się bardziej podobają te seledynowe i chyba jak będę miała więcej sadzonek to te zielone wykopię i posadzę seledynowe. To dla kontrastu dla zielonych iglaków i bukszpanów. ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Edul pod parasolem z igliwia wygląda na rozanielonego drzemką.
Tam czuje się bezpiecznie i z ukrycia można wszystko mieć pod kontrolą - spryciula z niego.
No tak......już wiem dla kogo te płotki, albo raczej przeciw komu. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku prawie nie miałam ślimaków. Wydaje mi się, że to dzięki jeżom. Mam nadzieję, że Flesz nie wygonił ich, bo czasem robił sobie z nich piłki :roll:
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

edulkot pisze:Igo też Ci się podoba taki gąszcz na rabatkach
No pewnie Maju, taki właśnie gąszcz mi się podoba. A u mnie jeszcze tak pusto....... ;:145

Miłych snów
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Szpalery z jednakowej odmiany krzewów są z pewnością efektowne i mówiąc wprost: w dobrym guście ;:108 . Też chciałabym takie u siebie, ale ... jestem tak pazerna na nowe rośliny, że musiałabym zrezygnować z co najmniej kilku innych, nie mówiąc już o różach :roll: . Never ;:14 !!!. A wszystko przez ... mały ogród ;:222 .

Na marginesie: zaciekawił mnie kącik wypoczynkowy przy bramie ;:65 . Chyba wcześniej go nie pokazywałaś. Fajna rzecz, załatwić "interesanta" przy wejściu i ... pa, pa ... :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:Edul pod parasolem z igliwia wygląda na rozanielonego drzemką.
Tam czuje się bezpiecznie i z ukrycia można wszystko mieć pod kontrolą - spryciula z niego.
No tak......już wiem dla kogo te płotki, albo raczej przeciw komu. :D
Grażynko te płotki były stawiane dla innego czterołapowego szkodnika, który niestety już odszedł na drugą stronę tęczy ;:145 to dla niego jest Zakątek Goldiego ;:167
Margo2 pisze:W tym roku prawie nie miałam ślimaków. Wydaje mi się, że to dzięki jeżom. Mam nadzieję, że Flesz nie wygonił ich, bo czasem robił sobie z nich piłki :roll:
Gosiu ja u siebie nie widuję jeży choć czasami w nocy psy potrafią szczekać w taki charakterystyczny sposób czyli 'mają' jeża i czasami dość dawno temu znajdowałam rano taką oziemioną kulkę. Może jednak Fleszowi się nie do końca udało ich przegonić :uszy
Iga51 pisze:
edulkot pisze:Igo też Ci się podoba taki gąszcz na rabatkach
No pewnie Maju, taki właśnie gąszcz mi się podoba. A u mnie jeszcze tak pusto....... ;:145

Miłych snów
Igo skoro masz pusto a lubisz busz to proponuję Ci zostawienie paru roślin łatwo rozsiewających się aż do wysypania nasion, murowany busz ;:306 W przed-ogródku busz robią rozsiane w nadmiernej ilości jednoroczne trawy, koper ogrodowy, maruna, bratki, nagietki, fiołki pachnące i kolorowe, naparstnice, wilczomlecze i wiele innych. Wygląda to chaotycznie ale wolę taki widok niż chwasty czy siewki dębów i lip, choć drzewa wyrastają mimo wielkiego buszu :twisted:
Rozeta pisze:Szpalery z jednakowej odmiany krzewów są z pewnością efektowne i mówiąc wprost: w dobrym guście ;:108 . Też chciałabym takie u siebie, ale ... jestem tak pazerna na nowe rośliny, że musiałabym zrezygnować z co najmniej kilku innych, nie mówiąc już o różach :roll: . Never ;:14 !!!. A wszystko przez ... mały ogród ;:222 .

Na marginesie: zaciekawił mnie kącik wypoczynkowy przy bramie ;:65 . Chyba wcześniej go nie pokazywałaś. Fajna rzecz, załatwić "interesanta" przy wejściu i ... pa, pa ... :lol: .
Moniko takie jednorodne szpalery to mam tylko w niektórych miejscach, a że mam nadmiar hektarów to niech sobie rosną. Róże mam prawie wyłącznie pojedyncze egzemplarze a i tak lista chciejstw jest ciągle zbyt długa ;:306
Ten kącik to nic pięknego i raczej wolę omijać go przy foceniu ale często jest widoczny na zdjęciach. Kiedyś było to jedyne miejsce wypoczynkowe w cieniu orzecha który tam rósł, dobre dla zmęczonych żniwiarzy na wypicie kawy czy zjedzenie obiadu, teraz to rzeczywiście dobre miejsce na załatwienie interesanta czy weterynarza w suche i ciepłe dni. Teraz to pchają się do kuchni ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Skończyłam kopcowanie róż. Były momenty, kiedy zadawałam sobie pytanie, po co mi ich aż tyle ;:306 Jednak jestem pewna, że złożę kolejne zamówienia :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”