Przenosiny jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
waterproof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sie 2008, o 13:33

Przenosiny jabłoni

Post »

Mam trochę nie typowy problem - może głupi ,może nie - aczkolwiek posadziłem kiedyś orzech koło jabłoni i teraz trzeba coś wybrać - do wycięcia ma iść jabłoń , ale .. trochę szkoda drzewa . Czy dałoby się przenieść do drzewko obcinając dookoła jego korzenie tak około na długości 0,5 m i posadzić gdzie indziej tak , aby nadal rosło ( drzewko ma już z 10 lat!!!!!!!! ale nie jest takie duże , w 2-3 osoby by się chyba dało radę je przenieść ) . Czy jest jakaś szansa że ta operacja się powiedzie?
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Post »

Czy możesz poinformować mnie jaka była odległość między drzewami .Mam ten sam problem a jest to ważne bo pewnie już wiesz o niekorzystnym wpływie orzecha na inne drzewa.Ja kilka lat temu przesadzałam kilkuletnią jabłoń.Ważne jest aby wykopać drzewo z jak największą bryłą korzeniową Korzenie naszej jabłoni były poucinane i dlatego drzewo przez 2 lata chorowało . Moja malinówka rośnie w odległości około5 m od orzecha.
dziandy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2006, o 13:22

Post »

kilka lat temu przesadzałem również jabłonie - miały ok. 10 lat - późną jesienią - starałem się przenieść razem z bryłą (ale byłem sam i bryła musiał być mniejsza - nie dawałem rady) - w chwili obecnej (odchorowały 1 rok) są już owoce i drzewa mają się dobrze.
waterproof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sie 2008, o 13:33

Post »

Odległość to tylko z 0,5 m . Na razie orzech nie jest zbyt duży więc zbyt nie przeszkadza , ale w tym roku już jego wzrost był bardzo gwałtowny , więc pomyślałem o przesadzeniu .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”